cookie-og-privatlivspolitik
Personer med et alkoholmisbrug kontakter kommunen tidligere for at få hjælp som følge af Projekt Familie og Alkohol. Det gør det nemmere at hjælpe, og derfor forlænger Guldborgsund Kommune nu indsatsen, efter projektet slutter.
Personer med et alkoholmisbrug kontakter kommunen tidligere for at få hjælp som følge af Projekt Familie og Alkohol. Det gør det nemmere at hjælpe, og derfor forlænger Guldborgsund Kommune nu indsatsen, efter projektet slutter.
Foto: Colourbox

Guldborgsund

Hjælp til udsatte børnefamilier forlænges

Kommune har efter gode erfaringer med projekt, hvor familier ramt af alkoholproblemer hjælpes, lavet nyt fireårigt projekt
23. oktober 2020 kl. 10:45 Af Niki Treumer Mogensen

Annonce
FAKTA
Siden 2017 har Guldborgsund Kommune været med i projekt Familie og Alkohol, som TrygFonden er hovedsponsor på.
Næsten 100 familier har været i behandling i Guldborgsund og Lolland kommuner.
Guldborgsund Kommune forlænger nu projektet i fire år.
Familie & Alkohol er støttet af TrygFonden og er en indsats under projektet Broen til Bedre Sundhed, der skal skabe mere sundhed på Lolland og Falster.
Broen til Bedre Sundhed er et partnerskab mellem Guldborgsund og Lolland kommuner, Region Sjælland, de praktiserende læger og det lokale erhvervsliv.

GULDBORGSUND Projekt Familie og Alkohol, der har kørt de seneste fire år, afløses ved dets udløb af en ny fireårig indsats som følge af dets succes.

Børn, familie og uddannelsesudvalget og social, sundhed og omsorgsudvalget i Guldborgsund Kommune har afsat 4,4 millioner kroner over de kommende fire år til en ny familieorienteret indsats.

Midlerne skal blandt andet bruges til at opspore og begrænse alkoholproblemer i børnefamilier tidligst muligt, inden de udvikler sig til et egentligt misbrug.

Kommunen har været med i projekt Familie og Alkohol, hvor TrygFonden er hovedsponsor, siden 2017, og det nye tiltag glæder Bo Abildgaard (S), formand for social, sundhed og omsorgsudvalget:

- Vi kan se på de næsten 100 familier, der har været i behandling i Guldborgsund og Lolland kommuner, at det har en mærkbar effekt. Alkoholforbruget bliver mindre hos den part, der drikker for meget, trivslen stiger i familierne, og alkohol fylder generelt mindre i hverdagen.


Får tidligere kontakt

Familie og Alkohol udløber om et halvt år og overgår da til drift i kommunen. Ambitionen er, at indsatsen bliver bredt forankret med Folkesundhed og Børn, familie og forebyggelse som hovedaktører.

I projektet arbejdes der på forskellige planer, som afhænger af, hvor omfattende alkoholforbruget er. Det afgør, om der skal forhindres, begrænses eller behandles.

Familier, der deltager i forløb hos Familie og Alkohol, tilbydes samtaler med familiebehandlere for at få nedbrudt tabuet og sat ord på problemerne. Det er gratis, anonymt og foregår i uformelle omgivelser i Nykøbing samt Nakskov.

Det er lykkedes at sætte tidligere ind med hjælpen, fortæller Gitte Aagaard, projektleder for Familie og Alkohol.

- Normalt går der cirka 11 år, før den, der drikker for meget, søger om hjælp. For cirka 60 procent af vores deltagere er der gået otte år eller mindre, før de har søgt hjælp hos os, så det er ganske positivt, siger hun og tilføjer, at de har haft et godt samarbejde med blandt andre børnesagsbehandlere, pædagoger, lærere og sundhedsplejersker i begge kommuner.

Fagpersonerne har kunnet henvise til tilbuddet.

Simon Hansen (S), formand for børn, familie og uddannelsesudvalget, kalder det helt oplagt at forankre de positive erfaringer og resultater fra projektet i kommunens fortsatte arbejde.

- Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at 10 procent af børn mellem 0-18 år vokser op i familier, hvor alkohol fylder for meget. Hvis du som barn vokser op i en familie med alkoholproblemer, får du ikke den tryghed og stabilitet, du har krav på. Derfor har vi som kommune et ansvar for at være med til at hjælpe hurtigst muligt, så børnene udsættes for mindst mulig svigt, siger Simon Hansen og understreger, at politikerne kommer til at følge op på effekten af den nye indsats.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

john brædder ønsker at folk… 24. november 2020 kl. 09.12

AF: JOHN WENNERWALD

Regionen hjælper minkavlere 22. november 2020 kl. 21.48

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

AF: NILS JØRGENSEN

Torvet Nykøbing 16. november 2020 kl. 16.03

AF: JOHN WENNERWALD

Goddag til kontantløst samfund 15. november 2020 kl. 21.43

Annonce