Annonce
Guldborgsund

Hvorfor er Sydspidsen ikke med i det gode turistselskab?

Gedser Odde trænger til kystsikring, vedligeholdelse, markedsføring og en forlængelse af lejekontrakten på den jord, Formidlingshuset Marinestationen ligger på, mener Marianne Reinhardt og Yvonne Halskov. Foto: Flemming Karlsen

Gedser Odde er igen overset, mener ildsjæle. Men der er opmærksomhed på vej til Sydspidsen, lover udvalgsformand og måske Visit Lolland-Falster.

GEDSER ODDE "Det er måske ikke Mauritius, men det er tæt på". Sådan lyder en del af en Visit Lolland-Falster-kampagne for dejlige steder på Lolland-Falster iført et billede af Marielyst Strand fotograferet fra sin bedste side.

Men hvorfor skal Marielyst, Krokodille Zoo, Middelaldercentret, Knuthenborg og Dodekalitten markedsføres i kampagnen og ikke Danmarks sydligste punkt på Gedser Odde?

Det spørgsmål stiller to af Gedser Oddes ildsjæle - ­Yvonne Halskov og Marianne Reinhardt - som føler, at oddens kvaliteter bliver forbigået og glemt i markedsføringen af Lolland-Falster. Igen.

Yvonne Halskov har kontaktet Visit Lolland-Falster og opfordret til en markedsføring af Sydspidsen, som hun mener både kulturelt, historisk og geografisk fortjener en plads i det gode turistselskab.

- Det kom jeg ingen vegne med, konstaterer Yvonne Halskov, som nu på egen hånd har lavet en plakat, der i Visit Lolland-Falsters ånd beskriver Sydspidsens attraktioner.

- Men jeg har jo ikke dygtige reklamefolk, grafikere og mange penge til at få det til at se lækkert ud, siger Yvonne Halskov og tilføjer:

- De manglende penge er netop kernen i, hvorfor Gedser Odde igen og igen bliver negligeret. Vi her i Gedser har ikke pengene til selv at løfte os, og der kommer ingen investeringer hertil. Det er den negative, økonomiske arv, der præger udviklingen af Sydspidsen, mener Yvonne Halskov.

Hun bakkes op af Marianne Reinhardt, der er formand for Brugergruppen for Marinestationen Gedser Odde.

Foreningen står blandt andet for de skiftende kunstudstillinger i formidlingshuset hele sommerhalvåret, som netop nu kører på syvende år. Også Marianne Reinhardt savner markedsføring af udstillingen og oddens øvrige attraktioner.

Men mest af alt savner hun Guldborgsund Kommunes fremtidssikring af Gedser Odde.

- Vi har brug for kystsikring, så formidlingshuset ikke forsvinder i Østersøen. Og vi har brug for en forlængelse af lejekontrakten på den jord, huset ligger på. Efter august 2023 er der ingen kontrakt, og hvad skal der så ske? spørger Marianne Reinhardt og tilføjer:

- Guldborgsund Kommune er den eneste kommune i landet, der har Danmarks sydligste punkt. Jeg forstår ikke, hvorfor man ikke vil drage fordel af den unikke placering.

Men det vil Guldborgsund også gerne, forsikrer formand for teknik, miljø og ejendomsudvalget Peter Bring-Larsen (G).

Sammen med kultur, turisme og bosætningsudvalget har politikerne netop sat gang i arbejdet med at udvikle "Destination Sydfalster". Den nye destination skal afløse arbejdet med "Marielyst Helhedsplan".

Sydspidsens karakteristiske natur tiltrækker mange gæster, men der er mange flere, der bør kende til Falsters oversete perle, mener Marianne Reinhardt og Yvonne Halskov. Foto: Flemming Karlsen

Et samlet turistområde

- Pointen er netop at inddrage Gedser mere og skabe et samlet turistområde på Sydfalster. Mit håb er, at vi på den måde får skabt et fantastisk turistområde med mange muligheder, siger Peter Bring-Larsen.

Destinationsplanen for hele Sydfalster er beskrevet i kommuneplanen for 2019-2031 under temaet "Erhvervsudvikling". Og der er netop sendt invitationer ud til en række lokale erhvervsfolk, som kommunen håber vil deltage i arbejdet i en styregruppen, som skal have sit første møde i slutningen af august.

Peter Bring-Larsen ser store muligheder i at inddrage det lokale erhvervsliv.

- Jeg kan godt lide, at vi får borgerne med i beslutningerne. Det giver et vist ejerskab, og så går tingene ofte nemmere, siger Peter Bring-Larsen.

På Gedser Odde kan man blandt andet opleve:
­
o Formidlinghuset Marinestationen - som tidligere var militærets mandskabsbygning og lyttepost - viser skiftende kunstudstillinger hele sommerhalvåret. Der er også en permanent udstilling om Gedser Oddes natur og fugleliv.
­
o Gedser Fuglestation - odden tiltrækker mange trækfugle og ornitologer.
­
o Under Marinestationen ligger stadig bunkeren, der kan formidle koldkrigshistorien på linje med Langelandsfortet og Stevnsfortet, hvis den udnyttes.
­
o Odden har den længste korteste dag ved vintersolhverv, som på skift med sommersolhvervet markeres med en folkefest af foreningen Bevar Gedser Odde.
­
o Geologer læser fortiden i oddens materialer. Kystklinten består af morænelers- og smeltevandsaflejringer. Det Sorte Geomuseum i Gedser formidler den historie.
­
o Om sommeren er der guidede ture i Gedser Fyr (dog ikke denne sommer på grund af covid-19).
­
o Sydstenen markerer Danmarks og Skandinaviens sydligste punkt.
­
o Kunstværker som Venskabsskulpturen og Dialogtalerstolen.
­
o Stranden og Østersøen.

Yvonne Halskov har i samarbejde med sin datter lavet denne plakat for Gedser Odde, som Sydfalster Turist- og Erhvervsforening har betalt for. Men hun savner bidrag fra professionelle grafikere og reklamefolk - og penge til markedsføring på linje med de andre turistattraktioner, Visit Lolland-Falster fremhæver i sin kampagne. Foto: Privat
Artiklen fortsætter efter annoncen

Odden er på nethinden

Tilbage til standen på Mauritius/Marielyst, som Visit Lolland-Falster markedsfører i sin kampagne.

Destinationschef i Visit Lolland-Falster Brian Lin­dorf Hansen bekræfter, at Gedser Odde i første omgang ikke har fundet vej til en plads i turistorganisationens kampagne. Fordi stedet er ikke kendt nok.

- Formålet med kampagnen er at komme i kontakt med folk i hele landet, så vi har i første omgang valgt de steder, mange kender i forvejen. Det klinger lidt hult, hvis ingen ved, hvad det er, vi reklamerer for, forklarer Brian Lindorf Hansen og tilføjer:

- Og så har vi valgt steder, hvor vi havde et godt billedmateriale, fordi kampagnen blev lavet i vinter og foråret. Men Gedser Odde er inde på nethinden, og det kan bestemt ikke udelukkes, at vi tager den med i udviklingen af kampagnen i efteråret, siger Brian Lindorf Hansen.

­

Læs i morgen, hvilke lokale erhvervsfolk der er inviteret med i arbejdet med "Destination Sydfalster" og deres holdninger til projektet.

Marielyst Strand er blandt Visit Lolland-Falsters udvalgte i turistkampagnen. Foto: Visit Lolland-Falster/Patrick Kirkby
Formand for Det Sorte Geomuseum og Brugergruppen for Marinestation Gedser Odde Marianne Reinhardt. Foto: Flemming Karlsen
Yvonne Halskov flyttede til Sydfalster for otte år siden og har blandt andet engageret sig i Gedser Fyrstival og Kultur på Tværs. Foto: Flemming K. Karlsen
  • Gedser Odde trænger til kystsikring, vedligeholdelse, markedsføring og en forlængelse af lejekontrakten på den jord, Formidlingshuset Marinestationen ligger på, mener Marianne Reinhardt og Yvonne Halskov. Foto: Flemming Karlsen
  • Sydspidsens karakteristiske natur tiltrækker mange gæster, men der er mange flere, der bør kende til Falsters oversete perle, mener Marianne Reinhardt og Yvonne Halskov. Foto: Flemming Karlsen
  • Yvonne Halskov har i samarbejde med sin datter lavet denne plakat for Gedser Odde, som Sydfalster Turist- og Erhvervsforening har betalt for. Men hun savner bidrag fra professionelle grafikere og reklamefolk - og penge til markedsføring på linje med de andre turistattraktioner, Visit Lolland-Falster fremhæver i sin kampagne. Foto: Privat
  • Marielyst Strand er blandt Visit Lolland-Falsters udvalgte i turistkampagnen. Foto: Visit Lolland-Falster/Patrick Kirkby
  • Formand for Det Sorte Geomuseum og Brugergruppen for Marinestation Gedser Odde Marianne Reinhardt. Foto: Flemming Karlsen
  • Yvonne Halskov flyttede til Sydfalster for otte år siden og har blandt andet engageret sig i Gedser Fyrstival og Kultur på Tværs. Foto: Flemming K. Karlsen
Annonce
Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Annonce
Annonce
112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Maribo

Sygdomsforløb satte gang i butiksdrøm: Nu har han slået døren op

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Annonce
Annonce
Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Guldborgsund

Millliondyrt projekt i gang: Skal forvandle 250 kvm

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet