cookie-og-privatlivspolitik
Gedser Odde trænger til kystsikring, vedligeholdelse, markedsføring og en forlængelse af lejekontrakten på den jord, Formidlingshuset Marinestationen ligger på, mener Marianne Reinhardt og Yvonne Halskov.

6

Billeder

Gedser Odde trænger til kystsikring, vedligeholdelse, markedsføring og en forlængelse af lejekontrakten på den jord, Formidlingshuset Marinestationen ligger på, mener Marianne Reinhardt og Yvonne Halskov.
Foto: Flemming Karlsen

Guldborgsund

Hvorfor er Sydspidsen ikke med i det gode turistselskab?

Gedser Odde er igen overset, mener ildsjæle. Men der er opmærksomhed på vej til Sydspidsen, lover udvalgsformand og måske Visit Lolland-Falster.
14. juli 2020 kl. 13:30 Af Birgitte Grønning

Annonce
FAKTA
På Gedser Odde kan man blandt andet opleve:
­
o Formidlinghuset Marinestationen - som tidligere var militærets mandskabsbygning og lyttepost - viser skiftende kunstudstillinger hele sommerhalvåret. Der er også en permanent udstilling om Gedser Oddes natur og fugleliv.
­
o Gedser Fuglestation - odden tiltrækker mange trækfugle og ornitologer.
­
o Under Marinestationen ligger stadig bunkeren, der kan formidle koldkrigshistorien på linje med Langelandsfortet og Stevnsfortet, hvis den udnyttes.
­
o Odden har den længste korteste dag ved vintersolhverv, som på skift med sommersolhvervet markeres med en folkefest af foreningen Bevar Gedser Odde.
­
o Geologer læser fortiden i oddens materialer. Kystklinten består af morænelers- og smeltevandsaflejringer. Det Sorte Geomuseum i Gedser formidler den historie.
­
o Om sommeren er der guidede ture i Gedser Fyr (dog ikke denne sommer på grund af covid-19).
­
o Sydstenen markerer Danmarks og Skandinaviens sydligste punkt.
­
o Kunstværker som Venskabsskulpturen og Dialogtalerstolen.
­
o Stranden og Østersøen.

GEDSER ODDE "Det er måske ikke Mauritius, men det er tæt på". Sådan lyder en del af en Visit Lolland-Falster-kampagne for dejlige steder på Lolland-Falster iført et billede af Marielyst Strand fotograferet fra sin bedste side.

Men hvorfor skal Marielyst, Krokodille Zoo, Middelaldercentret, Knuthenborg og Dodekalitten markedsføres i kampagnen og ikke Danmarks sydligste punkt på Gedser Odde?

Det spørgsmål stiller to af Gedser Oddes ildsjæle - ­Yvonne Halskov og Marianne Reinhardt - som føler, at oddens kvaliteter bliver forbigået og glemt i markedsføringen af Lolland-Falster. Igen.

Yvonne Halskov har kontaktet Visit Lolland-Falster og opfordret til en markedsføring af Sydspidsen, som hun mener både kulturelt, historisk og geografisk fortjener en plads i det gode turistselskab.

- Det kom jeg ingen vegne med, konstaterer Yvonne Halskov, som nu på egen hånd har lavet en plakat, der i Visit Lolland-Falsters ånd beskriver Sydspidsens attraktioner.

- Men jeg har jo ikke dygtige reklamefolk, grafikere og mange penge til at få det til at se lækkert ud, siger Yvonne Halskov og tilføjer:

- De manglende penge er netop kernen i, hvorfor Gedser Odde igen og igen bliver negligeret. Vi her i Gedser har ikke pengene til selv at løfte os, og der kommer ingen investeringer hertil. Det er den negative, økonomiske arv, der præger udviklingen af Sydspidsen, mener Yvonne Halskov.

Hun bakkes op af Marianne Reinhardt, der er formand for Brugergruppen for Marinestationen Gedser Odde.

Foreningen står blandt andet for de skiftende kunstudstillinger i formidlingshuset hele sommerhalvåret, som netop nu kører på syvende år. Også Marianne Reinhardt savner markedsføring af udstillingen og oddens øvrige attraktioner.

Men mest af alt savner hun Guldborgsund Kommunes fremtidssikring af Gedser Odde.

- Vi har brug for kystsikring, så formidlingshuset ikke forsvinder i Østersøen. Og vi har brug for en forlængelse af lejekontrakten på den jord, huset ligger på. Efter august 2023 er der ingen kontrakt, og hvad skal der så ske? spørger Marianne Reinhardt og tilføjer:

- Guldborgsund Kommune er den eneste kommune i landet, der har Danmarks sydligste punkt. Jeg forstår ikke, hvorfor man ikke vil drage fordel af den unikke placering.

Men det vil Guldborgsund også gerne, forsikrer formand for teknik, miljø og ejendomsudvalget Peter Bring-Larsen (G).

Sammen med kultur, turisme og bosætningsudvalget har politikerne netop sat gang i arbejdet med at udvikle "Destination Sydfalster". Den nye destination skal afløse arbejdet med "Marielyst Helhedsplan".


Et samlet turistområde

- Pointen er netop at inddrage Gedser mere og skabe et samlet turistområde på Sydfalster. Mit håb er, at vi på den måde får skabt et fantastisk turistområde med mange muligheder, siger Peter Bring-Larsen.

Destinationsplanen for hele Sydfalster er beskrevet i kommuneplanen for 2019-2031 under temaet "Erhvervsudvikling". Og der er netop sendt invitationer ud til en række lokale erhvervsfolk, som kommunen håber vil deltage i arbejdet i en styregruppen, som skal have sit første møde i slutningen af august.

Peter Bring-Larsen ser store muligheder i at inddrage det lokale erhvervsliv.

- Jeg kan godt lide, at vi får borgerne med i beslutningerne. Det giver et vist ejerskab, og så går tingene ofte nemmere, siger Peter Bring-Larsen.


Odden er på nethinden

Tilbage til standen på Mauritius/Marielyst, som Visit Lolland-Falster markedsfører i sin kampagne.

Destinationschef i Visit Lolland-Falster Brian Lin­dorf Hansen bekræfter, at Gedser Odde i første omgang ikke har fundet vej til en plads i turistorganisationens kampagne. Fordi stedet er ikke kendt nok.

- Formålet med kampagnen er at komme i kontakt med folk i hele landet, så vi har i første omgang valgt de steder, mange kender i forvejen. Det klinger lidt hult, hvis ingen ved, hvad det er, vi reklamerer for, forklarer Brian Lindorf Hansen og tilføjer:

- Og så har vi valgt steder, hvor vi havde et godt billedmateriale, fordi kampagnen blev lavet i vinter og foråret. Men Gedser Odde er inde på nethinden, og det kan bestemt ikke udelukkes, at vi tager den med i udviklingen af kampagnen i efteråret, siger Brian Lindorf Hansen.

­

Læs i morgen, hvilke lokale erhvervsfolk der er inviteret med i arbejdet med "Destination Sydfalster" og deres holdninger til projektet.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39

AF: JOHN WENNERWALD

Fire skræmmende år 10. januar 2021 kl. 21.38

Annonce