cookie-og-privatlivspolitik
Der er polyklorerede bifenyler (PCB) i byggeriet på Lindeskovskolen. Men indeluften på skolen er helt sikker at indånde. Også ved ophold gennem længere tid.
Der er polyklorerede bifenyler (PCB) i byggeriet på Lindeskovskolen. Men indeluften på skolen er helt sikker at indånde. Også ved ophold gennem længere tid.
Foto: Arkiv

Guldborgsund

Ingen opløsningsmidler i luften på skole

Rådgivningsselskabet Niras har målt indeluftens indhold af PCB. Kun vinduespartier har indhold af PCB.
30. november 2019 kl. 13:10 Af Martin S Poulsen

Annonce

NYKØBING Da Lindeskovskolen blev bygget i 1972, var det helt almindelig byggeskik at bruge polyklorerede bifenyler eller PCB i byggeriet. PCB er en gruppe industrielt fremstillede klorerede organiske stoffer, som ikke er naturligt forekommende. Der er ofte PCB i vinduesfuger, der stammer fra årene 1950 til 1977. Dette gælder også for vinduesfuger på Lindeskovskolen.

Forekomsten af PCB har fra flere sider vakt bekymring i forbindelse med den forestående ombygning af Lindeskovskolens bygninger og bekymring i forhold til det eksisterende niveau af PCB i indeluften på skolen.


Kun ved vinduer

Guldborgsund Kommune har fået det rådgivende ingeniørfirma Niras til at måle forekomsten af PCB på Lindeskovskolen. I rapporten fra Niras slås det fast, at indeluften ikke indeholder PCB. Dermed er det ikke farligt at indånde luften på Lindeskovskolen. Niras har ved prøvetagning skruet rumtemperaturen op på 25 grader. Det er nemlig ved temperaturer over 25 graders stuetemperatur, at PCB frigives i luften. Men trods de høje temperaturer kunne der ikke påvises PCB i indeluften.

Men Niras har fundet høje koncentrationer af PCB i fugerne ved flere vinduespartier. Det udgør i sig selv ingen risiko, men Niras anbefaler, at fugematerialet ved den forestående renovering håndteres som farligt affald.

Lindeskovskolens hovedbygning er fra 1972 og har flere steder originale termovinduer, hvor der er indhold af PCB i limen ved vinduespartierne.

Udover hovedbygningen består Lindeskovskolen af to mindre tilbygninger fra 1982. Her er der ingen spor af PCB.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

AF: JOHN WENNERWALD

Skinner frem for bus 28. juni 2020 kl. 23.26

AF: JOHN WENNERWALD

Statslige arbejdspladser… 21. juni 2020 kl. 21.51

Annonce