Andre tjenester
Vi har observeret, at du har installeret en adblocker. Vi kan derfor ikke vise dig vores annoncer. Det er vi rigtig kede af, da indtægterne fra annonceringen er med til at vi på daglig basis kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.
Vi håber derfor, at du i din adblocker, vil tillade visning af annoncer fra folketidende.dk. Selvom du tilføjer folketidende.dk, vil du stadig undgå reklamer fra andre sites.
Klik på dit adblock ikon i browseren. Tilføj domænet folketidende.dk under tilladte domæner. Næste gang du besøger os vil reklamerne kunne vises.
Tak for hjælpen og god læselyst!
Lolland-Falsters Folketidende
39
Billeder
Kranen skal flytte de store broelementer til Storstrømsbroen på plads i Storstrømmen.
MASNEDØ En stor rød metalkæmpe har rejst sig på Masnedø.
Bag de haller, hvor elementerne til den nye Storstrømsbro bliver fremstillet, er den blevet bygget op. Det mest markante ved den er to store tværbomme, der hver især vejer 300 tons.
Første tværbom blev løftet på plads af to af de største mobilkraner, der findes i Danmark.
Nummer to blev hejst op fredag morgen. Det skete en time før beregnet, fordi vejrforholdene var gunstige for denne del af arbejdet.
Nu skal yderligere et par bomme hejses op, og to spil skal også placeres oppe øverst på kæmpen.
Derefter vil den være klar til at fragte de store betonelementer til broen fra byggepladsen og ud i Storstrømmen, hvor broen skal rejses over de næste år.
Kæmpen kommer første gang i aktion om nogle ganske få uger.
- Den skal fragte det første fundament, der skal sættes i vandet, af sted enten sidst i juli eller først i august, fortæller Marius Meijer, der er ansvarlig for brobyggeriet til søs.
Transporten kommer til at foregå sådan, at kranen køres ombord således, at de to ben anbringes på to store flåder. Disse flåder ligger for tiden i erhvervshavnen i Stubbekøbing.
Derefter bugseres kranen til det sted i Storstrømmen, hvor fundamentets bundplade skal sænkes ned på et underlag af skærver.
Fundamentet kommer til stedet på en tredje pram, og fra den løftes fundamentet, som er på 2.500 tons, på plads af den røde kæmpe.
Som nævnt er fundamentet det første, der placeres til havs, og det sker tæt på Falster ved Orehoved.
To andre fundamenter er allerede på plads i dette område. Disse to er i en dæmning, der fra Falster går ud i Storstrømmen.
Fundamentet vil stikke et par meter op af vandet. Siden skal andre elementer anbringes ovenpå, og så ender det med en bropille.
- På den måde undgår man at skulle svejse under vand, siger Niels Gottlieb, der er projektchef i Vejdirektoratet.
Både han og Marius Meijer oplyser, at der derefter vil blive placeret et brofundament hver anden uge.
- Ialt er der 41 fundamenter plus et nummer 42, der skal være under pylonen, siger Niels Gottlieb.
Der bliver med andre ord masser af lejlighed til at følge den røde kæmpe i arbejdet ude på Storstrømmen i den kommende tid.
KOMMENTARER