cookie-og-privatlivspolitik
De første poolhuse var i november færdige ved den tidligere Dansk Folkeferie-grund.
De første poolhuse var i november færdige ved den tidligere Dansk Folkeferie-grund.
Foto: Anders Knudsen/arkiv

Guldborgsund

Klagenævn: Poolhuse er ulovlige

Planklagenævn giver naboer til poolhuse medhold.
29. januar 2021 kl. 09:10 Af Anne Katrine Petersen

MARIELYST FERIEBY Glædestårer kom piblende, da der i går eftermiddags klokken 17 landede en afgørelse fra Planklagenævnet i sagen om byggeriet af 10 store sommerhuse ved Marielyst Ferieby.

Afgørelsen giver nemlig klagerne medhold i, at opførelsen af de 10 huse på den gamle feriehusgrund ikke er lovlig.

- Jeg er utrolig glad for, at retfærdigheden har sejret, siger Flemming Dan Nielsen, nabo til en af grundene.

Sammen med sin egen kone og ægteparret Helle og Ulrich Gosewinkel og en anden nabo til byggeriet er de blevet ved med at gøre modstand mod sommerhusene, selv om 7 ud af 10 står færdige.


Fejlanbragte og for store

Det er Ulrich Gosewinkel, der har indsendt 10 klager til Planklagenævnet, én for hvert hus.

Annonce

Klagerne og dokumentationen er omfattende, og nogle af punkterne kan Planklagenævnet ikke tage stilling til.

Men særligt på et område får han medhold af nævnet:

"Husene har efter Planklagenævnets opfattelse et omfang, som langt overstiger det forventelige i et feriecenter. Husene fremstår endvidere ikke som sammenhængende med den eksisterende bebyggelse. Hertil kommer, at de anbringes på et sted og i et mønster, som fraviger afgørende fra lokalplanens retningsgivende bebyggelsesplan. Nævnet finder, at dette i sig selv er i strid med planens principper. Planklagenævnet finder som følge af ovennævnte ikke, at opførelsen af sommerhusene er i overensstemmelse med lokalplanens formåls- og anvendelsesbestemmelser. Der vil endvidere ikke kunne gives en dispensation til husene, jf. planlovens § 19, idet dette er i strid med planens principper."


Rutsjebanetur

Eksperter på området har tidligere udtalt, at de ikke fandt byggeriet lovligt.

Men kommunen stod fast, og borgmesteren luftede tanken om, at lokalplanen kunne tilpasses, så husene alligevel bliver lovlige.

Annonce

Den handling lader også til at være en mulighed ifølge Planklagenævnet.

I afgørelsen står der:

"Kommunen må herefter beslutte, om der skal ske fysisk lovliggørelse eller eventuelt retlig lovliggørelse i form af en ny lokalplan for området, såfremt kommunen finder dette planlægningsmæssigt ønskeligt."

Den passage har Ulrich Gosewinkel også læst, men det får ham ikke til at ryste på hånden.

- Vi har lært meget. Hvis man skal bruge et billede, ser jeg det som en fodboldkamp. Den er ikke afsluttet, før dommeren fløjter af. Indtil nu har vi spillet uden dommer, men nu er der kommet en dommer på banen, som har givet os 10 straffespark. Vi går til pause med en føring og en tro på, at anden halvleg bliver sjovere, forklarer Ulrich Gosewinkel, hvis mål stadig er at få husene revet ned og naturområdet ved feriebyen genoprettet. Det har det været i snart et år.

Annonce

- Hvis noget ikke er i orden, er det muligt at rette op på det. Alt går ikke perfekt, fordi mennesket fejler. Men det kan korrigeres, og er der uenighed om fejlen, findes der en instans, man kan henvende sig til og få det ordnet, siger Ulrich Gosewinkel.

Den instans har i første omgang heddet Planklagenævnet, og hos Ulrich Gosewinkel fik nævnets medhold tårerne frem.

- Det har været en rutsjebanetur. Jeg tror ikke, der har været en dag, måske ikke en time, hvor jeg ikke har tænkt på den her sag. Jeg har jo været der, imens de fældede træer og byggede. Jeg tænkte, det kan ikke være rigtigt. Jeg begyndte at tvivle på Danmark og det danske retssystem. Jeg kunne ikke forstå, hvordan det kunne være muligt.


Stævning af kommunen

Han er dog ikke i tvivl om, at kommunen formentlig vil forsøge at lovliggøre byggeriet.

Hvad konsekvensen af dagens afgørelse bliver, har han endnu ikke nået at drøfte med advokaten.

Annonce

- Det er så spændende. Det kommer til at tage tid, men ligesom tiden har været imod os det sidste år, arbejder den nu for os, fortæller han, der ellers havde indstillet sig på en langvarig sagsbehandling fra Planklagenævnets side.

Derfor havde han og de øvrige modstandere hyret en advokat, som i første omgang stævnede kommunen. Man ville have en dommers ord for, at byggeriet øjeblikkeligt skulle stoppes. Så hvad skal der nu ske med sagen?

- Vi fyrer ikke advokaten, fordi vi har fået medhold. Nu har hun bare bedre forudsætninger end før. Vi må se, hvad kommunen gør, og formentlig omformulere stævningen. Kampen er ikke slut endnu.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Nye tider 18. juli 2021 kl. 23.19

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: BØJE HANSEN

Til Leif Jensen, Følfodvej… 10. juli 2021 kl. 09.34

AF: JOHN WENNERWALD

# Me too 04. juli 2021 kl. 22.34

AF: KENNETH WINTHER

Storstrøm Fængsel bløder... 03. juli 2021 kl. 09.56

Annonce

ANNONCE