cookie-og-privatlivspolitik
Hverken Guldborgsund Forsynings direktør, Flemming Bach, (til højre) eller bestyrelsesformand, Ole Bronné Sørensen, (til venstre) ønsker at udtale sig.
Foto: Claus Hansen, arkivfoto

Guldborgsund

Klagenævn irettesætter Guldborgsund Forsyning

End ikke en løftet pegefinger fra klagenævn fik Guldborgsund
Forsyning til at ændre ulovlig og usaglig praksis. Nu griber nævnet ind.
08. november 2019 kl. 18:30 Af David Arnholm

Annonce

GULDBORGSUND På et bestyrelsesmøde 22. maj 2017 traf bestyrelsen for Guldborgsund Forsyning en ulovlig beslutning. Bestyrelsen besluttede, at forsyningens administration skulle ignorere henvendelser fra Uffe Thorndahl, der ofte sendte ansøgninger om aktindsigt og havde en opførsel, forsyningen ikke brød sig om.

Beslutningen er ulovlig. Det fastslog forskningschef emeritus Oluf Jørgensen fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Folketidende 3. juni 2017. Den vurdering fastholder han.

- Sagerne er usædvanlige, fordi bestyrelsen i Guldborgsund Forsyning har pålagt administrationen, at den aldrig må give aktindsigt til Thorndal. Det er selvfølgelig klart ulovligt, fastslår han.

Hans vurdering bakkes op af Miljø- og Fødevareklagenævnet, der har fastslået, at beslutningen strider mod offentlighedsloven. Beslutningen udgør nemlig et usagligt generelt afslag på aktindsigt, konkluderede nævnet i en afgørelse fra marts 2019, hvor beslutningen blev ophævet og Guldborgsund Forsyning pålagt at genbehandle Uffe Thorndahls anmodning om aktindsigt.

Men ingenting skete. Trods afgørelsen og den klare besked fra klagenævnet fortsatte forsyningsselskabet med at lade sagen ligge og ignorere Uffe Thorndahl. Bestyrelsens ulovlige beslutning stod altså ved magt, selv om nævnet havde ophævet den, og Uffe Thorndahl fik fortsat ingen svar og ingen aktindsigt.

Det klagede han efter fire måneders ventetid over i august i år, og nu har Miljø- og Fødevareklagenævnet igen dunket Guldborgsund Forsyning i hovedet og gjort det klart, at den fremgangsmåde strider mod offentlighedsloven: Selskabet er underlagt offentlig kontrol, og anmodninger om aktindsigt skal besvares hurtigst muligt og senest i løbet af syv arbejdsdage, fastslås det.

Og som nævnet skriver i den nye afgørelse: "Guldborgsund Forsyning A/S' afvisning af generelt at træffe afgørelse om aktindsigt med henvisning til klagers opførsel er hverken en tilstrækkelig begrundelse eller et sagligt hensyn ved en vurdering af, om der skal meddelels aktindsigt".

Men i stedet for endnu en gang at pålægge Guldborgsund Forsyning at se på sagen har Miljø- og Fødevareklagenævnet helt usædvanligt valgt selv at afgøre den og sende sagsakterne til Uffe Thorndahl. Nævnets tålmodighed med forsyningsselskabet er nemlig sluppet op. Nævnet har således, står der i afgørelsen, lagt vægt på, "at Guldborgsund Forsyning A/S efter nævnets ophævelse af selskabets afgørelse om generelt afslag på aktindsigt fortsat nægter at træffe en konkret afgørelse."


Ingen kommentarer

Guldborgsund Forsyning ønsker ikke at kommentere sagen.

- Vi har ingen kommentarer til vores dialog med Uffe Thorndahl, lyder det fra administrerende direktør Flemming Bach.

Adspurgt, om afgørelsen får Guldborgsund Forsyning til at ændre praksis i håndteringen af anmodninger om aktindsigt, lyder svaret:

- Generelt tager vi altid nævnets afgørelser meget alvorlige, og vores beslutninger om administrationspraksis justeres løbende i forhold hertil. Den konkrete afgørelse har vi fortsat ingen kommentarer til.

Uffe Thorndahl langer ud efter bestyrelsesformand Ole Bronné Sørensen for hans ansvar for den ulovlige beslutning.

- Hvis jeg forstår det rigtigt, er det en politimand, der er formand. Jeg forstår ikke, at det kan foregå i et foretagende, han har det øverste ansvar for. Det ville jeg være ked af, hvis jeg var politimand, siger Uffe Thorndahl.

Men heller ikke Ole Bronné Sørensen ønsker at svare.

- Jeg har ingen kommentar, lyder det fra ham.

Læs mere i Folketidendes papiravis fredag.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Beåndet eller åndløs 16. februar 2020 kl. 19.58

AF: TOM AHLQVIST

Nok er Nok. 13. februar 2020 kl. 23.06

AF: JOHN WENNERWALD

Landbruget når ikke målet 09. februar 2020 kl. 21.34

AF: BERIT BECH

Foreningshus eller skoleskyderi 05. februar 2020 kl. 15.06

AF: PETER LUNDSGAARD

Skoleskyderi på Madeskovskolen? 05. februar 2020 kl. 14.34

Annonce