cookie-og-privatlivspolitik
"Badekarsprojektet" ved Bøtø Nor blev startet i 2015, og nu er der afsat penge til en udvidelse.
"Badekarsprojektet" ved Bøtø Nor blev startet i 2015, og nu er der afsat penge til en udvidelse.
Foto: Anders Knudsen/arkiv

Guldborgsund

Klimatiltag gør Sydfalster vådere - og tørrere

To projekter i Bøtø Nor og Gedesby Strand har fået 1,2 millioner
kroner fra klimapulje til mere våd natur og tørrere sommerhushaver
03. juni 2020 kl. 19:20 Af Birgitte Grønning

Annonce
FAKTA
I Guldborgsund Kommunes budgetaftale for 2020-2023 er der afsat en strategisk pulje på 10 millioner kroner til at fremme udviklingen af klimaindsatser i vores flade kommune.
De 2,5 millioner kroner fordeles i 2020, og heraf går de 1,2 millioner kroner til de to projekter på Sydfalster, mens resten af pengene bruges på tre andre projekter ved Alstrup Strand og i Nykøbing.

SYDFALSTER Dyr og mennesker på Bøtø kan se frem til mere natur og biodiversitet. Og sommerhusejere i Gedesby Strand kan se frem til tørrere haver.

Det er målet med to klimaprojekter, som politikerne i Guldborgsund Kommunes teknik, miljø og ejendomsudvalg har godkendt.

Der er afsat en million kroner til at gøre et område på 15 hektar nord for statens vildtreservat vådere og dermed mere naturligt.

Og der er afsat 200.000 kroner til et forsøg med at dræne regnvand væk fra sommerhusene på Porsevej og Cikorievej i Gedesby Strand.

Ved Bøtø Nor skal pengene bruges til at udvide "klimabadekarprojektet", som startede i 2015, hvor kommunen i samarbejde med lodsejere gik i gang med at grave en plasticmembran ned i jorden nær kanalen.

Membranen tilbageholdelser og forsinker vandet, så sommerhusområderne bliver mindre oversvømmede, mens vandet i stedet ledes derhen, hvor det er velkomment.

- Vi har ved brug af jordfordeling fået mulighed for at gøre det lave område nord for vildtreservatet permanent vådt, så vi dels opnår en klimasikring og dels får ny natur og biodiversitet. På lidt længere sigt åbner projektet også muligheder for ny naturformidling og oplevelser for for eksempel fuglekiggere, fortæller leder af Guldborgsund Kommunes naturafdeling, Frederik Cordes.


Våde sommerhushaver

Da himlens sluser åbnede sig i sommeren 2011, var sommerhusejerne i Gedesby Strand og Marielyst nogle af dem, der oplevede skræmmende høj vandstand i deres haver.

Regnvandet stod stille på græsplænerne i ugevis, fordi grundvandet stod så højt, at det ikke kunne trænge ned i jorden. Og fordi de grøfter og kanaler, der skulle lede vandet væk, var groet til og fyldt op med haveaffald.

Siden fulgte et slagsmål mellem kommunen og diverse grundejerforeninger om, hvem der skal betale for dræning af de store sommerhusområder, og regningen endte hos grundejerne selv.

Men projektet i Gedesby Strand kan ses som en potentiel opblødning på den konklusion, forklarer leder af Guldborgsund Kommunes miljøafdeling, Jakob Lysholdt.

- Vi har tænkt over, at det måske kan være en løsning at vende tilbage til tidligere tiders drænkanaler, som man havde som en overfladeløsning på hele Sydfalster. De kan graves i skel og baghaver og andre steder, hvor grundejerne vil lægge jord til. På den måde undgår man store og dyre dræningsanlæg nede i jorden. Det er en alternativ løsning, som vi gerne vil prøve af, forklarer Jakob Lysholdt.

I disse dage mødes han med repræsentanter for Gedesby Strand Grundejerforening for at diskutere mulighederne for et forprojekt ved Porsevej og Cikorievej. De to veje er valgt, fordi de ligger meget lavt og lyser blåt op på kotekort, når det regner.

Bliver projektet med nye grøfter og afvandingskanaler, der leder vandet ud i Sydkanalen, en succes, kan det måske udbredes til flere sommerhusområder, lyder vurderingen fra Jakob Lysholdt.

På hjemmesiden www.klimatilpasning.dk kan man ved hjælp af forskellige kort
og værktøjer se, hvordan klimaet ændrer sig i ens lokalområde.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

rottebekæmpelse og… 22. september 2020 kl. 19.34

AF: DTL - DANSKE VOGNMÆND

Politiet sinker særtransporter 22. september 2020 kl. 11.24

AF: HENNING ABILDGAARD

Liste G 21. september 2020 kl. 21.23

AF: MARTIN WOUTERS

ekstra betalingsiger poul henrik 21. september 2020 kl. 15.13

AF: JOHN WENNERWALD

Kampen om velfærden 20. september 2020 kl. 21.39

AF: MARTIN WOUTERS

er dette rigtigt at man vil… 18. september 2020 kl. 17.07

Annonce