cookie-og-privatlivspolitik
Galloway er en kvægrace, der oprindeligt stammer fra Galloway-området i det sydvestlige Skotland. Det menes at være verdens ældste hornløse kødkvægrace.

2

Billeder

Galloway er en kvægrace, der oprindeligt stammer fra Galloway-området i det sydvestlige Skotland. Det menes at være verdens ældste hornløse kødkvægrace.
Foto: Flemming Keith Karlsen

Guldborgsund

Køer er tilbage blandt skovgæster i Bøtøskoven

Skotsk højlandskvæg er skiftet ud med fem unge Galloway-stude.
16. juli 2019 kl. 18:05 Af Birgitte Grønning

Annonce

Bøtøskoven har igen fået køer, der går frit blandt publikum.

Fem unge stude af racen Galloway er for nylig sat ud i skoven, og i de senere dage har gæster til skoven, hundeskoven og fuglereservatet på Bøtø kunnet se kvæget græsse ved Tidselvej.

Her går de lige på den anden side af den indhegning, der nu huser køer af racen Skotsk Højland, der ind til februar gik i skoven som en del af det naturplejeprojekt, som Guldborgsund og Den Danske Naturfond har sat i gang i Bøtøskoven.

De røde skotter med de store horn blev taget ud af skoven, da en kvinde og hendes hund blev væltet omkuld og stanget af en ko med kalv på en tur i skoven.

Efter ulykken besluttede kommunen hurtigt at fjerne køerne af sikkerhedsgrunde.

Men nu er de altså erstattet af en ny type køer, som er af verdens ældste hornløse kødkvægrace.

- Det er kastrerede tyre, der altså ikke kommer i brunst, og der er heller ingen køer, der får kalve, fortæller skovfoged Thyge Andersen, der arbejder i skovprojektet.

Han oplyser, at der i øjeblikket ikke er planer om, at flokken på de fem stude skal udvides.

- Nu ser vi lige, hvordan det går, siger Thyge Andersen.

Samtidig er der ved alle klaplåger ind i skoven, hvor Galloway-kvæget går, sat nye skilte op, der i detaljer anviser publikum, hvordan de skal færdes sikkert og hensynsfuldt blandt dyrene.

Det handler blandt andet om at holde mindst 25 meters afstand til køerne - og helst lade hunden blive hjemme eller holde den i kort snor.

Thyge Andersen oplyser, at de nye stude kommer fra en besætning, der er opvokset i naturen og ikke er så vant til menneskers nærhed. Dermed håber man, at kvæget også selv er med til at lægge afstand til de tobenede gæster i skoven, mens de passer deres job som naturplejere sammen med 19 vilde heste.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Dansk Folkeparti synker stadig. 22. januar 2020 kl. 05.18

AF: FREDDI HANSEN

Varmeforsyning i spredt bebyggelse 20. januar 2020 kl. 15.29

AF: JOHN WENNERWALD

Au pair-ordningen til eftersyn 19. januar 2020 kl. 22.57

AF: BJARKE ROSENKILDE

DF's svanesang. 19. januar 2020 kl. 13.30

AF: LEIF A. JENSEN

Når der penge i at snakke… 19. januar 2020 kl. 00.37

AF: BJARKE ROSENKILDE

Den Konservative Khader og… 17. januar 2020 kl. 21.45

Annonce