cookie-og-privatlivspolitik
Der er igen mad i 34-årige Chuma Nnamdis køleskab og strøm i hans ældrebolig.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

Kommunaldirektør: - Vi skulle have lyttet mere

Medarbejdere på Toreby Plejecenter forsøgte i længere tid at råbe op om Chuma Nnamdis situation, men ingen ville høre på dem
08. februar 2019 kl. 14:20 Af Birgitte Grønning

Annonce
FAKTA
34-årige Chuma Nnamdi har boet og arbejdet i Danmark siden 2013, hvor han fik opholdstilladelse, fordi han er gift med en kvinde, der er EU-borger.
I 2017 blev han ramt af en hjerneblødning og har siden været lammet i højre side af kroppen.
Han er blevet udvist af Danmark pr. 28. februar, fordi Statsforvaltningen vurderer, at hans familieforhold er ændret, da hans kone er udrejst af landet.

I september lukkede Guldborgsund Kommune for udbetalingen til Chuma Nnamdi, fordi han mistede sin opholdstilladelse. I december blev der lukket for strømmen, fordi han ikke kunne betale sin elregning.
Guldborgsund Kommune har - efter Folketidende skrev om Chuma Nnamdis situation - valgt at genoptage leveringen af strøm og mad til ham, og han har også fået bevilliget overlevelseshjælp efter lov om aktiv socialpolitik § 81.

TOREBY - Vi skal ikke have flere af denne slags sager i fremtiden, fastslår kommunaldirektør i Guldborgsund Kommune, Søren Bonde.

Sagen, han ikke vil opleve tilsvarende igen, er den 34-årige handicappede Chuma Nnamdi, som i fem måneder strandede uden mad, strøm og penge i en ældrebolig i Toreby.

Her hutlede ham sig igennem på madrester fra Toreby Plejecenter, hvorfra de ansatte på eget initiativ diskret bragte Chuma Nnamdi levninger, fordi de ikke kunne bære at se på hans armod.

Da vinteren i december var allermørkest, mistede han også strømmen i sin lejlighed, fordi han ikke kunne betale hverken elregning eller husleje.

Undervejs forsøgte personalet på Toreby Plejecenter gentagne gange at råbe deres egen organisation op - uden held.

Der var ingen reaktion fra de øvrige dele af forvaltningen, når personalet fortalte, at Chuma Nnamdi sad i mørket og "rådnede op".

At hans helbredstilstand efter en hjerneblødning gik ned ad bakke, fordi han ikke måtte træne i centrets motionsrum længere.

Og at han fra Nykøbing F. Boligselskab blev truet med at blive sat på gaden, fordi han ikke kunne betale husleje i den bolig, kommunen havde visiteret ham til.

- Vi skulle have lyttet mere til personalet på plejecentret, og vi skal i fremtiden være bedre til at tale sammen på tværs af organisationen, så vi kan forhindre, at mennesker falder ned mellem to stole på denne måde. Det er en del af den læring, vi tager med fra denne meget komplekse og specielle sag, siger Søren Bonde.

Kommunaldirektøren har - efter Folketidende gjorde ham opmærksom på Chuma Nnamdis situation - bevilliget både strøm, mad og økonomisk overlevelseshjælp til den udviste, nigerianske mand.

Kommunaldirektøren og Nykøbing F. Boligselskab har også "internt håndteret" Chuma Nnamdis huslejerestance, så han undgik at blive sat på gaden i denne uge.

- Det er tiltag, der ikke overholder loven, men de er sat i værk af rimelighedshensyn, siger Søren Bonde, som fastholder at kommunen har overholdt både serviceloven og sundhedsloven undervejs i forløbet.

Den vurdering deler juraprofessor Jens Vedsted-Hansen fra Aarhus Universitet - som tidligere beskrevet i Folketidende - ikke. Professoren kalder kommunens behandling af Chuma Nnamdi grundlovsstridigt.

Medlem af Folketinget Lennart Damsbo-Andersen (S) roste tidligere på ugen personalet på Toreby Plejecenter.

- De har taget over, der hvor alle andre svigtede, mener Lennart Damsbo-Andersen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Forbyd lattergas 18. august 2019 kl. 22.18

AF: BJARKE ROSENKILDE

I begrebsforvirringens golde favn. 18. august 2019 kl. 12.47

AF: LARS RASMUSSEN

Solceller omkring Grænge landsby 15. august 2019 kl. 18.53

AF: LEIF A. JENSEN

Stem, som I plejer og… 13. august 2019 kl. 18.53

AF: JOHN WENNERWALD

Den udødelige 11. august 2019 kl. 21.03

AF: LEIF A. JENSEN

Hold kæft, hvor det går,… 08. august 2019 kl. 09.08

Annonce