cookie-og-privatlivspolitik
Indtil at alle offentligt ansatte kan komme tilbage i arbejde, arbejder Guldborgsund Kommune med nødundervisning og nødpasning.
Indtil at alle offentligt ansatte kan komme tilbage i arbejde, arbejder Guldborgsund Kommune med nødundervisning og nødpasning.
Foto: Ingrid Riis

Guldborgsund

Kommune har haft massive udgifter til værnemidler

Kommune arbejder fortsat med nødberedskab.
27. maj 2020 kl. 09:19 Af Maria Glasius Lange

Annonce

GULDBORGSUND Samfundet er på vej mod en genåbning, og det vil inden længe også kunne ses i Guldborgsund Kommunes beredskab.

I øjeblikket er beredskabet bygget op på samme måde, som da det meste af samfundet lukkede ned. Nemlig med en sundhedskrisestab og en generel krisestab, der alle mødes to gange om ugen.

Nu er det bare ikke nye retningslinjer, man skal tage sig af, men en løbende åbning af institutionerne.

Det forklarer kommunalchef Søren Bonde, der leder den generelle krisestab.

8. juni har statsministeren lovet en større åbning af samfundet, og det betyder, at de fem direktører og centercheferne overtager ansvaret i overgangsperioden, indtil driften kan tage over for resten af genåbningen.

Kriseberedskabsgruppen vil dog altid stå til rådighed, siger Søren Bonde.

- Det er et udtryk for, at det - i takt med at vi åbner - ikke giver mening at lade den centrale stab beslutte, hvad der skal ske på de forskellige områder. Det skal hellere lægges ud til skoler og institutioner selv i samarbejde med deres nærmeste centerchef, siger han.

Selv om offentlige institutioner i det meste af landet har fået lov til at genåbne på normal drift, må Region Hovedstaden og Region Sjælland vente.

Derfor tilbyder skoler og daginstitutioner fortsat nødpasning, indtil alle offentligt ansatte kan tage på arbejde som normalt.

Spørgsmålene for kommunaldirektøren handler lige nu om, hvornår man kan sikre fuld undervisning og stadig leve op til reglerne. Derudover er mange af kultur- og fritidsaktiviteterne for alvor åbnet, men alt det, der sker inde i en hal, mangler.

- De skal i spil, for det er forbundet med store indtægtstab, at de forbliver lukket. Det gælder for eksempel svømmehaller og idrætshaller. Og det kan mærkes, siger Søren Bonde.

Mandag i sidste uge begyndte Kommunernes Landsforening økonomiske forhandlinger med Finansministeriet, og de kommer til at stå i coronaens tegn.

I marts lovede regeringen nemlig at dække kommunernes udgifter til at håndtere coronakrisen, så det ikke ville gå ud over den øvrige velfærd. Og kommunerne har haft massive udgifter alene til værnemidler. Man har indkøbt og lejet telte, mobile toiletter, håndvaske og uanede mængder af håndsprit. Og der er hyret ekstra personale til rengøring.

- Fra morgenstunden var oversigten i underkanten af 10 millioner kroner. Og det er udelukkende regningen for værnemidler og ekstra rengøring, siger han.

En anden del af forhandlingerne handler om regningen for de stigende overførselsudgifter til den voksende ledighed. Og det er et område, hvor Guldborgsund er ramt hårdt.

Et estimat går på, at regningen for 2020 vil lyde på 60 millioner kroner alene for den ledighed, der er skabt på baggrund af coronakrisen.

På spørgsmålet, om han er bekymret for, at den fulde regning betales af staten som lovet, svarer kommunaldirektøren, at han "er ansat til at være bekymret".

- Vi er lovet dækning af ekstraomkostninger til covid-19-omkostninger. Og måske kan man også få det nu. Men der kommer en finanslov i oktober eller november. Og hvem skal så betale regningen i sidste ende? Jeg kan godt være optimistisk, men jeg kan ikke sige, at jeg er helt tryg, siger Søren Bonde.

Selv om samfundet så småt finder tilbage til de vante rammer fra før coronakrisen, så eksisterer sygdommen stadig iblandt os.

Kommunen har lukket det særlige sengeafsnit, man i hast fik indrettet på Center for Genoptræning, for at kunne aflaste sygehuset. Der har aldrig været behov for det. Man har i stedet indrettet et antal akutsengepladser på Solbakken, hvis behovet opstår.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

Annonce