Annonce
Guldborgsund

Kommune har haft massive udgifter til værnemidler

Indtil at alle offentligt ansatte kan komme tilbage i arbejde, arbejder Guldborgsund Kommune med nødundervisning og nødpasning. Foto: Ingrid Riis

Kommune arbejder fortsat med nødberedskab.

GULDBORGSUND Samfundet er på vej mod en genåbning, og det vil inden længe også kunne ses i Guldborgsund Kommunes beredskab.

I øjeblikket er beredskabet bygget op på samme måde, som da det meste af samfundet lukkede ned. Nemlig med en sundhedskrisestab og en generel krisestab, der alle mødes to gange om ugen.

Nu er det bare ikke nye retningslinjer, man skal tage sig af, men en løbende åbning af institutionerne.

Det forklarer kommunalchef Søren Bonde, der leder den generelle krisestab.

8. juni har statsministeren lovet en større åbning af samfundet, og det betyder, at de fem direktører og centercheferne overtager ansvaret i overgangsperioden, indtil driften kan tage over for resten af genåbningen.

Kriseberedskabsgruppen vil dog altid stå til rådighed, siger Søren Bonde.

- Det er et udtryk for, at det - i takt med at vi åbner - ikke giver mening at lade den centrale stab beslutte, hvad der skal ske på de forskellige områder. Det skal hellere lægges ud til skoler og institutioner selv i samarbejde med deres nærmeste centerchef, siger han.

Selv om offentlige institutioner i det meste af landet har fået lov til at genåbne på normal drift, må Region Hovedstaden og Region Sjælland vente.

Derfor tilbyder skoler og daginstitutioner fortsat nødpasning, indtil alle offentligt ansatte kan tage på arbejde som normalt.

Spørgsmålene for kommunaldirektøren handler lige nu om, hvornår man kan sikre fuld undervisning og stadig leve op til reglerne. Derudover er mange af kultur- og fritidsaktiviteterne for alvor åbnet, men alt det, der sker inde i en hal, mangler.

- De skal i spil, for det er forbundet med store indtægtstab, at de forbliver lukket. Det gælder for eksempel svømmehaller og idrætshaller. Og det kan mærkes, siger Søren Bonde.

Mandag i sidste uge begyndte Kommunernes Landsforening økonomiske forhandlinger med Finansministeriet, og de kommer til at stå i coronaens tegn.

I marts lovede regeringen nemlig at dække kommunernes udgifter til at håndtere coronakrisen, så det ikke ville gå ud over den øvrige velfærd. Og kommunerne har haft massive udgifter alene til værnemidler. Man har indkøbt og lejet telte, mobile toiletter, håndvaske og uanede mængder af håndsprit. Og der er hyret ekstra personale til rengøring.

- Fra morgenstunden var oversigten i underkanten af 10 millioner kroner. Og det er udelukkende regningen for værnemidler og ekstra rengøring, siger han.

En anden del af forhandlingerne handler om regningen for de stigende overførselsudgifter til den voksende ledighed. Og det er et område, hvor Guldborgsund er ramt hårdt.

Et estimat går på, at regningen for 2020 vil lyde på 60 millioner kroner alene for den ledighed, der er skabt på baggrund af coronakrisen.

På spørgsmålet, om han er bekymret for, at den fulde regning betales af staten som lovet, svarer kommunaldirektøren, at han "er ansat til at være bekymret".

- Vi er lovet dækning af ekstraomkostninger til covid-19-omkostninger. Og måske kan man også få det nu. Men der kommer en finanslov i oktober eller november. Og hvem skal så betale regningen i sidste ende? Jeg kan godt være optimistisk, men jeg kan ikke sige, at jeg er helt tryg, siger Søren Bonde.

Selv om samfundet så småt finder tilbage til de vante rammer fra før coronakrisen, så eksisterer sygdommen stadig iblandt os.

Kommunen har lukket det særlige sengeafsnit, man i hast fik indrettet på Center for Genoptræning, for at kunne aflaste sygehuset. Der har aldrig været behov for det. Man har i stedet indrettet et antal akutsengepladser på Solbakken, hvis behovet opstår.

  • Indtil at alle offentligt ansatte kan komme tilbage i arbejde, arbejder Guldborgsund Kommune med nødundervisning og nødpasning. Foto: Ingrid Riis
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem