cookie-og-privatlivspolitik
I foråret i fjor var det stadig en skov. Nu er flere huse færdige, men ulovligt opførte.

2

Billeder

I foråret i fjor var det stadig en skov. Nu er flere huse færdige, men ulovligt opførte.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

Kommunen overhørte egen ekspert

Byplanarkitekt advarede om, at byggeriet af 10 store sommerhuse var ulovligt.
04. februar 2021 kl. 06:24 Af Anne Katrine Petersen

FAKTA
Kommunaldirektør Søren Bonde har tidligere udtalt sig om den tvivl, der i sommeren 2020 blev rejst vedrørende lovligheden af byggeriet. Dengang sagde han:
- Vi vil overhovedet ikke kigge på det igen, fordi Arne Post (lokalplansspecialist, red.) siger det. Vi har ansatte i kommunen, der fuldt ud matcher ham i kompetencer. Lokalplanen er præcis på, hvad området kan bruges til, så længe man holder sig indenfor dens bestemmelser.

MARIELYST FERIEBY Som en reaktion på Planklagenævnets afgørelse fra sidste uge, hvor byggeriet af 10 store sommerhuse i Marielyst Ferieby bliver kendt ulovligt, har Folketidende bragt et interview med Guldborgsund Kommunes borgmester, John Brædder (G).

Læs: "Borgmester er dybt overrasket"

I det interview fortæller han, at man hverken fra interne eller eksterne rådgivere var blevet advaret om de ulovligheder, man var ved at begå.

Det var ikke, fordi medarbejdere i Gudborgsund Kommunes forvaltning ikke havde forsøgt at gøre ledelsen i kommunen opmærksom på problemet.

Daværende byplanarkitekt Göran Christiansen var i oktober 2019 ansvarlig i sagen, da han skrev til sin chef, Casper Henriksen, og gjorde ham opmærksom på, at:

Annonce

... byggeriet har en sådan størrelse og indvirkning på det eksisterende miljø, at det kræver udarbejdelse af en ny lokalplan.


Internt illoyal

Men advarslen blev slået hen. Senere gentog han sine argumenter overfor kommunens jurist, da de spiste frokost ved samme bord i kantinen, ligesom han har givet sin mening tilkende ved interne møder om sagen.

Alligevel endte administrationen med en indstilling, der var positiv overfor projektet. Og en personalesag mod Göran Christiansen. Den har betydet, at han ikke længere arbejder i kommunen.

- Jeg kunne ikke arbejde under nogle chefer, som ikke har tillid til mig, siger Göran Christiansen.

Byplanarkitekten sagde selv op ved udgangen af november 2020. Ifølge ham ville ledelsen køre en personalesag om illoyalitet med henvisning til de gange, han internt, i kantinen og ved møder, drøftede sin vurdering.

Annonce

- Jeg forstår ikke, hvordan det skulle være illoyalt. Jeg har ikke brudt nogen tavshedspligt, siger han.


Forskellig tolkning

Blandt byplanarkitetens nærmeste chefer var Christian Refstrup, direktør for Teknik og Miljø i Guldborgsund Kommune.

Han vil ikke kommentere på personalesager, men siger:

- I afdelingen har vi faglige diskussioner om sagerne. To medarbejdere med samme faglighed kan godt tolke forskelligt. Det ser jeg som et sundhedstegn, og det skal der være rum til. Vi kan ikke overfor byrådet have forskellige meninger. Der skal vi konkludere og fremstå med én indstilling.

Det var John Brædders udtalelser i avisen, der fik Göran Christiansen til at henvende sig med tippet om, at der var advaret.

Annonce

Men borgmesteren henviser til formanden for teknik, miljø og ejendomsudvalget, Peter Bring-Larsen (G), i sagen.

- Jeg har intet hørt om det. Udvalget er ikke orienteret om, at han havde en anden oplevelse af tingene, siger formanden og fortsætter:

- I bagklogskabens lys havde det været godt, hvis vi havde vidst det. Men jeg har stadig tillid til min forvaltning.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

Annonce

ANNONCE