Annonce
Guldborgsund

Kommunen vil rive Bøgely ned

Bøgely, som tidligere har huset plejehjem og ældreboliger, er en markant bygning ved siden af kirken i Øster Ulslev. Hovedbygningen er bevaringsværdig, men står det til kommunen, skal bygningen rives ned. Foto: Anders Knudsen

Beboerforening og bevaringsforening undrer sig over, at kommune vil rive bevaringsværdig bygning ned, som tidligere husede plejehjem og ældreboliger.

ØSTER ULSLEV Guldborgsund Kommune vil rive det gamle bevaringsværdige plejehjem Bøgely på Præsteparken 1A i Øster Ulslev ned. Høringsfristen udløb torsdag, og blandt dem, som har gjort indsigelse, er både Øster Ulslev og Godsted Beboerforening og Nysted Bevaringsforening.

- Vi synes, det er ærgerligt. Det gamle plejehjem er en stor, dominerende bygning i Øster Ulslev. Vi undrer os over, at kommunen ikke har været i dialog med borgerne om en alternativ anvendelse af bygningerne, siger Helle Ringsing fra Øster Ulslev og Godsted Beboerforening.

Bøgely rummer 14 kommunale boliger, men har stået tom siden juni 2018. Foruden plejehjem og ældreboliger har Bøgely også blandt andet i en periode fra 2013 til 2015 været benyttet til at huse beboere fra Saxenhøj Forsorgshjem.

- Der har været postet en del penge i at renovere plejehjemmet, så det virker tåbeligt bare at rive bygningen ned, siger Helle Ringsing.

I indsigelsen til nedrivningen undrer beboerforeningen sig også over, "hvorfor Guldborgsund Kommune ikke ønsker at finde en anvendelse for ejendommen, som vil være i "rød tråd" med kommunens ønske om øget bosætning og aktivitet i landdistrikterne, måske kan der flyttes arbejdspladser hertil eller anvende bygningen inden for husets oprindelige formål".

Afvikling af området

Hvis Guldborgsund Kommune ikke længere ønsker at drive ejendommen, er det beboerforeningens ønske, at man i stedet vil sælge ejendommen.

Helle Ringsing nævner, at der har været interesse for at bruge bygningen til sundhedshus, og at den også kunne være egnet som klinik eller beboelse for eksempelvis hjerneskadede beboere eller lignende.

- Vi håber, at kommunen vil henvende sig, så vi kan forsøge at hjælpe med at skabe kontakter, hvis kommunen mangler nogen til at drive bygningen videre, siger Helle Ringsing.

Med Bøgelys centrale placering i Øster Ulslev ved siden af kirken vil det ifølge Helle Ringsing være trist at rive bygningen ned.

- Kommunen prioriterer ikke yderområderne. Hvis man ønsker bosætning her, må man også gøre noget. Man kunne jo også flytte nogle arbejdspladser herud. Fjerner man bygningen, fjerner man en del af byens fundament. Det er afvikling og ikke udvikling, siger Helle Ringsing.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klassisk byggeskik

I Nysted Bevaringsforening undrer man sig også over kommunens planer om nedrivning af det gamle plejehjem.

- Det er en bevaringsværdig bygning i klassisk byggestil, og den er udefra set i god stand. Og så er området med kirken og plejehjem et klassisk bycentrum i Øster Ulslev, siger Poul Jørgensen, formand for Nysted Bevaringsforening.

Bygningen er opført i 1912 og blev i Kommuneatlas Nysted allerede i starten af 1980'erne beskrevet som bevaringsværdig med en bygningsværdi på 3 på den såkaldte SAVE-skala over bevaringsværdighed.

- I 1910'erne havde man en god byggeskik, og ejendommen er bygget harmonisk med karnapper i siden i gode materialer. Den er velproportioneret og har et flot tegltag, forklarer Poul Jørgensen.

- Hvis det går, som det ofte går, så vil der komme til at stå en tom grund mange år ud i tiden. Hvis der var en god plan for området, kunne det måske være en idé at rive det ned, men det har jeg ikke set. Derfor undrer det mig. Du kan jo kun rive bygningen ned én gang. Hvis du gør det, får du den aldrig igen, siger Poul Jørgensen.

Det er Social-, Sundheds- og Omsorgsudvalget, der ikke har kunnet finde anvendelse af de 14 boliger på Bøgely og derfor har indstillet, at bygningen rives ned for blandt andet at spare penge på driften af bygningerne.

Beslutningen er godkendt i Økonomiudvalget og Byrådet.

- Nu, hvor høringsfristen er slut, skal kommunen se på høringssvarene og så vurdere, hvad der skal ske, siger Allan Ruders, direktør for Social, Sundhed, Omsorg og Familie & Forebyggelse i Guldborgsund Kommune.

Ifølge Peter Bring-Larsen, formand for Teknik-, Miljø- og Ejendomsudvalget, er det ikke utænkeligt, at den bevaringsværdige bygning slipper for nedrivning, hvis der er borgere, som vil overtage bygningen.

- Nu skal høringssvarene læses igennem, og hvis der for eksempel er en gruppe borgere, grundejerforeninger eller lignende, der vil overtage bygningen, kan man godt forestille sig, at der er mulighed for at bevare den, siger Peter Bring-Larsen.

  • Bøgely, som tidligere har huset plejehjem og ældreboliger, er en markant bygning ved siden af kirken i Øster Ulslev. Hovedbygningen er bevaringsværdig, men står det til kommunen, skal bygningen rives ned. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op