cookie-og-privatlivspolitik
Bøgely, som tidligere har huset plejehjem og ældreboliger, er en markant bygning ved siden af kirken i Øster Ulslev. Hovedbygningen er bevaringsværdig, men står det til kommunen, skal bygningen rives ned.
Bøgely, som tidligere har huset plejehjem og ældreboliger, er en markant bygning ved siden af kirken i Øster Ulslev. Hovedbygningen er bevaringsværdig, men står det til kommunen, skal bygningen rives ned.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

Kommunen vil rive Bøgely ned

Beboerforening og bevaringsforening undrer sig over, at kommune vil rive bevaringsværdig bygning ned, som tidligere husede plejehjem og ældreboliger.
20. februar 2021 kl. 11:06 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

ØSTER ULSLEV Guldborgsund Kommune vil rive det gamle bevaringsværdige plejehjem Bøgely på Præsteparken 1A i Øster Ulslev ned. Høringsfristen udløb torsdag, og blandt dem, som har gjort indsigelse, er både Øster Ulslev og Godsted Beboerforening og Nysted Bevaringsforening.

- Vi synes, det er ærgerligt. Det gamle plejehjem er en stor, dominerende bygning i Øster Ulslev. Vi undrer os over, at kommunen ikke har været i dialog med borgerne om en alternativ anvendelse af bygningerne, siger Helle Ringsing fra Øster Ulslev og Godsted Beboerforening.

Bøgely rummer 14 kommunale boliger, men har stået tom siden juni 2018. Foruden plejehjem og ældreboliger har Bøgely også blandt andet i en periode fra 2013 til 2015 været benyttet til at huse beboere fra Saxenhøj Forsorgshjem.

- Der har været postet en del penge i at renovere plejehjemmet, så det virker tåbeligt bare at rive bygningen ned, siger Helle Ringsing.

I indsigelsen til nedrivningen undrer beboerforeningen sig også over, "hvorfor Guldborgsund Kommune ikke ønsker at finde en anvendelse for ejendommen, som vil være i "rød tråd" med kommunens ønske om øget bosætning og aktivitet i landdistrikterne, måske kan der flyttes arbejdspladser hertil eller anvende bygningen inden for husets oprindelige formål".

Annonce

Afvikling af området

Hvis Guldborgsund Kommune ikke længere ønsker at drive ejendommen, er det beboerforeningens ønske, at man i stedet vil sælge ejendommen.

Helle Ringsing nævner, at der har været interesse for at bruge bygningen til sundhedshus, og at den også kunne være egnet som klinik eller beboelse for eksempelvis hjerneskadede beboere eller lignende.

- Vi håber, at kommunen vil henvende sig, så vi kan forsøge at hjælpe med at skabe kontakter, hvis kommunen mangler nogen til at drive bygningen videre, siger Helle Ringsing.

Med Bøgelys centrale placering i Øster Ulslev ved siden af kirken vil det ifølge Helle Ringsing være trist at rive bygningen ned.

- Kommunen prioriterer ikke yderområderne. Hvis man ønsker bosætning her, må man også gøre noget. Man kunne jo også flytte nogle arbejdspladser herud. Fjerner man bygningen, fjerner man en del af byens fundament. Det er afvikling og ikke udvikling, siger Helle Ringsing.

Annonce

Klassisk byggeskik

I Nysted Bevaringsforening undrer man sig også over kommunens planer om nedrivning af det gamle plejehjem.

- Det er en bevaringsværdig bygning i klassisk byggestil, og den er udefra set i god stand. Og så er området med kirken og plejehjem et klassisk bycentrum i Øster Ulslev, siger Poul Jørgensen, formand for Nysted Bevaringsforening.

Bygningen er opført i 1912 og blev i Kommuneatlas Nysted allerede i starten af 1980'erne beskrevet som bevaringsværdig med en bygningsværdi på 3 på den såkaldte SAVE-skala over bevaringsværdighed.

- I 1910'erne havde man en god byggeskik, og ejendommen er bygget harmonisk med karnapper i siden i gode materialer. Den er velproportioneret og har et flot tegltag, forklarer Poul Jørgensen.

- Hvis det går, som det ofte går, så vil der komme til at stå en tom grund mange år ud i tiden. Hvis der var en god plan for området, kunne det måske være en idé at rive det ned, men det har jeg ikke set. Derfor undrer det mig. Du kan jo kun rive bygningen ned én gang. Hvis du gør det, får du den aldrig igen, siger Poul Jørgensen.

Annonce

Det er Social-, Sundheds- og Omsorgsudvalget, der ikke har kunnet finde anvendelse af de 14 boliger på Bøgely og derfor har indstillet, at bygningen rives ned for blandt andet at spare penge på driften af bygningerne.

Beslutningen er godkendt i Økonomiudvalget og Byrådet.

- Nu, hvor høringsfristen er slut, skal kommunen se på høringssvarene og så vurdere, hvad der skal ske, siger Allan Ruders, direktør for Social, Sundhed, Omsorg og Familie & Forebyggelse i Guldborgsund Kommune.

Ifølge Peter Bring-Larsen, formand for Teknik-, Miljø- og Ejendomsudvalget, er det ikke utænkeligt, at den bevaringsværdige bygning slipper for nedrivning, hvis der er borgere, som vil overtage bygningen.

- Nu skal høringssvarene læses igennem, og hvis der for eksempel er en gruppe borgere, grundejerforeninger eller lignende, der vil overtage bygningen, kan man godt forestille sig, at der er mulighed for at bevare den, siger Peter Bring-Larsen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Vinterferie med familien 22. februar 2021 kl. 09.44

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Billetten til vores verden 21. februar 2021 kl. 12.54

AF: PER HØYEM

Granfeltsgård 18. februar 2021 kl. 14.31

AF: PAW HALLANDSON

Skanlux sommehusene på Marielyst 15. februar 2021 kl. 20.24

AF: JOHN WENNERWALD

Din region er foran 14. februar 2021 kl. 20.59

AF: BENNY BURMEISTER

Gratis transport af el. 10. februar 2021 kl. 09.41

Annonce

ANNONCE