cookie-og-privatlivspolitik
Der er på nuværende tidspunkt ikke planer om, at det skotske højlandskvæg skal tilbage til Bøtøskoven. I stedet kigger man i Guldborgsund Kommune på andre racer af kvæg, som skal gå frit i skoven.

3

Billeder

Der er på nuværende tidspunkt ikke planer om, at det skotske højlandskvæg skal tilbage til Bøtøskoven. I stedet kigger man i Guldborgsund Kommune på andre racer af kvæg, som skal gå frit i skoven.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

Kvægavler: Ulykker er uundgåelige

Ulykkesrisiko kan minimeres, men ikke elimineres, fortæller landbrugsformand og kvægavler.
13. marts 2019 kl. 17:00 Af Peter Levinsen Hansen

Annonce

Formand for sjællandske familielandbrug og kvægavler ved Algestrup Ole Karmsteen giver på foregående side i et læserbrev en række gode råd til at holde det fritgående kvæg ved Bøtøskoven.

Baggrunden for læserbevet er den nylige fjernelse af det fritgående skotske højlandskvæg i Bøtøskoven i vinterferien, da en kvinde med en hund og et barn blev angrebet af en af køerne i skoven.

I sidste uge kunne man fra Guldborgsund Kommunes side fortælle, at man fortsat ønskede at have kvæg gående i skoven, men dog først igen om et års tid.

Men med fritgående kvæg i skoven skal man dog være indstillet på, at der kan ske lignende ulykker i fremtiden, lyder det fra Ole Karmsteen.

- Hvis man blander store dyr og mennesker, så kan det godt være, at sandsynligheden for, at der sker noget, ikke er særlig stor, men man må acceptere, at risikoen er der. Publikum skal selvfølgelig gøres opmærksom på det. Men går man efter 100 procent sikkerhed, så skal man lade være med at have dyrene i skoven, fortæller Ole Karmsteen, der har omkring 600-700 kvæg.

Læs også: Bøtø-ko væltede og stangede kvinde

- Der sker ulykker med fritgående kvæg. Nu gik det ikke så galt nede i Bøtøskoven. Der var ikke nogen, der blev slået ihjel. Men det sker. For et par år siden var der et tilfælde i det sydlige Jylland, hvor en mand blev dræbt.

- Om man skal acceptere den risiko, skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Jeg kan kun sige, at når vi håndterer kvæg, så passer vi på, fortsætter Ole Karmsteen.

Læs også: Skov-kvæget skal tilbage

Skal man minimere risikoen for ulykker, bør man derfor kun have stude (kastrerede tyre) og kvier (unge køer, der ikke har født en kalv endnu) gående i skoven. Fritgående tyre kan især være lunefulde og give problemer for besøgende i skoven, forklarer kvægavleren.

- Vi, der arbejder med kvæg, ved, at tyre skal man aldrig vende ryggen til. De kan være søde og flinke den ene dag, og den næste kan de være fuldstændigt aggressive. Det kan være en brunstig ko i nærheden eller mange andre ting. Det gælder også køer med kalve. De vil jo forsvare deres afkom, og det er jo kun meget naturligt, fortæller Ole Karmsteen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BUPL SYDØST

BUPL: Stop den onde SFO-spiral 10. august 2020 kl. 14.48

AF: JOHN WENNERWALD

Mundbind i flextrafik 09. august 2020 kl. 21.38

AF: HANS JØRGEN JØRGENSEN

Torvet i Nykøbing 08. august 2020 kl. 14.22

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

Annonce