Annonce
Guldborgsund

Kvægavler: Ulykker er uundgåelige

Der er på nuværende tidspunkt ikke planer om, at det skotske højlandskvæg skal tilbage til Bøtøskoven. I stedet kigger man i Guldborgsund Kommune på andre racer af kvæg, som skal gå frit i skoven. Foto: Anders Knudsen

Ulykkesrisiko kan minimeres, men ikke elimineres, fortæller landbrugsformand og kvægavler.

Formand for sjællandske familielandbrug og kvægavler ved Algestrup Ole Karmsteen giver på foregående side i et læserbrev en række gode råd til at holde det fritgående kvæg ved Bøtøskoven.

Baggrunden for læserbevet er den nylige fjernelse af det fritgående skotske højlandskvæg i Bøtøskoven i vinterferien, da en kvinde med en hund og et barn blev angrebet af en af køerne i skoven.

I sidste uge kunne man fra Guldborgsund Kommunes side fortælle, at man fortsat ønskede at have kvæg gående i skoven, men dog først igen om et års tid.

Men med fritgående kvæg i skoven skal man dog være indstillet på, at der kan ske lignende ulykker i fremtiden, lyder det fra Ole Karmsteen.

- Hvis man blander store dyr og mennesker, så kan det godt være, at sandsynligheden for, at der sker noget, ikke er særlig stor, men man må acceptere, at risikoen er der. Publikum skal selvfølgelig gøres opmærksom på det. Men går man efter 100 procent sikkerhed, så skal man lade være med at have dyrene i skoven, fortæller Ole Karmsteen, der har omkring 600-700 kvæg.

Læs også: Bøtø-ko væltede og stangede kvinde

- Der sker ulykker med fritgående kvæg. Nu gik det ikke så galt nede i Bøtøskoven. Der var ikke nogen, der blev slået ihjel. Men det sker. For et par år siden var der et tilfælde i det sydlige Jylland, hvor en mand blev dræbt.

- Om man skal acceptere den risiko, skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Jeg kan kun sige, at når vi håndterer kvæg, så passer vi på, fortsætter Ole Karmsteen.

Læs også: Skov-kvæget skal tilbage

Skal man minimere risikoen for ulykker, bør man derfor kun have stude (kastrerede tyre) og kvier (unge køer, der ikke har født en kalv endnu) gående i skoven. Fritgående tyre kan især være lunefulde og give problemer for besøgende i skoven, forklarer kvægavleren.

- Vi, der arbejder med kvæg, ved, at tyre skal man aldrig vende ryggen til. De kan være søde og flinke den ene dag, og den næste kan de være fuldstændigt aggressive. Det kan være en brunstig ko i nærheden eller mange andre ting. Det gælder også køer med kalve. De vil jo forsvare deres afkom, og det er jo kun meget naturligt, fortæller Ole Karmsteen.

Det er blandt andet kombinationen af køer med kalve og hunde, der ses af køerne som et naturligt rovdyr, som er med til at skabe farlige situationer, hvor køerne kan gå til angreb, forklarer Ole Karmsteen. Foto: Anders Knudsen/arkiv
Det skotske højlandskvæg i Bøtøskoven vendte i vinterferien tilbage til deres ejer ved Marielyst efter en ulykke, hvor en ko gik til angreb på en hund. Foto: Anders Knudsen/arkiv
  • Der er på nuværende tidspunkt ikke planer om, at det skotske højlandskvæg skal tilbage til Bøtøskoven. I stedet kigger man i Guldborgsund Kommune på andre racer af kvæg, som skal gå frit i skoven. Foto: Anders Knudsen
  • Det er blandt andet kombinationen af køer med kalve og hunde, der ses af køerne som et naturligt rovdyr, som er med til at skabe farlige situationer, hvor køerne kan gå til angreb, forklarer Ole Karmsteen. Foto: Anders Knudsen/arkiv
  • Det skotske højlandskvæg i Bøtøskoven vendte i vinterferien tilbage til deres ejer ved Marielyst efter en ulykke, hvor en ko gik til angreb på en hund. Foto: Anders Knudsen/arkiv
Annonce
Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd