Annonce
Guldborgsund

Lærere forbereder sig til ny uddannelse

FGU Lolland-Falsters direktør Kathrine Hejlskov og de ansatte arbejder hårdt på at blive klar til skolestart i næste uge. Foto: Anders Knudsen

Undervisere på skolebænken for at være klar til undervisningen på den nye uddannelse - Forberedende Grunduddannelse - og de 160 nye elever.

SUNDBY Lokalerne er de samme, men funktionerne i dem ændrer sig fra på mandag. Her byder FGU Lolland-Falster velkommen til 160 nye elever i værkstederne i bygningerne på Eggertsvej 2.

Her havde produktionsskolen Multicenter Syd til huse indtil for en uge siden. Men som med alle andre af Danmarks produktionsskoler er Multicenter Syd nu afløst af den forberedende grunduddannelse FGU.

- Vi arbejder hårdt på at gøre os klar til på mandag, hvor vi tager imod eleverne, fortæller Kathrine Hejlskov, der er direktør for FGU Lolland-Falster.

Den lokale FGU-institution har cirka 60 ansatte. I hele denne uge sidder en stor del af dem selv på skolebænken for at blive klar til den nye undervisningsform under FGU regi.

- Vi har købt et undervisningsforløb, hvor undervisere fra professionshøjskolen Absalon introducerer vores lærere til den nye pædagogik og didaktik, forklarer Kathrine Hejlskov.

Ved bordene i kantinen sidder lærerne og fumler med legoklodser. "Konstruktionsøvelse med and" er temaet. Det ligner leg, men er en del af forberedelserne til at undervise på den nye måde, der fordres af bekendtgørelsen til FGU.

- Kurset i dag handler om helhedsorienteret undervisning. Det er noget, der er tænkt ind den nye uddannelse. Praksis skal med ind på værkstederne, så eleverne også får dansk og matematik med ind i det praktiske arbejde, siger Kathrine Hejlskov.

For mange af lærerne er det en ny måde at tænke på. De har været vant til at undervise i rene praktiske fag på produktionsskolen. På FGU kommer der flere faglige krav. Blandt andet at eleverne skal have dansk og matematik med som en integreret del af undervisningen. Det er nødvendigt, for modsat de tidligere produktionsskoler er FGU en kompetencegivende uddannelse, som skal klæde eleverne fagligt på til at kunne tage en ungdomsuddannelse eller erhvervsuddannelse.

To lærere i værkstederne

For eleverne bliver det en ny oplevelse, men også lærerne skal vænne sig til nye måder at undervise på.

- På produktionsskolen havde vi mest fokus på produktion. Nu skal vi også lære eleverne dansk og matematik ude på værkstederne. Dansk kan man for eksempel få ind i undervisningen gennem brugsanvisninger til værktøj. Matematik giver lidt mere sig selv. Der er matematik inde over lige så snart man hiver tommestokken frem. Men fremover skal vi bevidst bruge det i undervisningen, siger Asger Hansen, der i flere år har været lærer på produktionsskolen Multicenter Syds træværksted.

Det fortsætter han med fra mandag. Men fremover får han følgeskab af endnu en lærer. For en lærer fra VUC skal sørge for at understøtte den faglige uddannelse i værkstedet. Sådan kommer det til at være i alle værkstederne hos FGU Lolland-Falster, der udover faciliteterne i Sundby også har uddannelsessteder i Maribo og Nakskov.

FGU Lolland-Falster byder også på helt nye værksteder. Blandt andet er der oprettet et sosu-værksted, hvor eleverne kan få kompetencer, som gør dem klar til at gå på sosu-skolen.

- Der er allerede 42 elever tilmeldt til sosu-værkstedet. Det er rigtigt flot. Det er godt, at vi har tilbud, der kan matche det, erhvervslivet efterspørger, siger Kathrine Hejlskov.

Hun tror, at FGU bliver en attraktiv uddannelse for mange unge, fordi eleverne modsat på de gamle produktionsskoler får karakterer, der kan fungere som adgangsbillet videre i uddannelsessystemet.

- Det er en afgørende forskel, at FGU er kompetencegivende, siger Kathrine Hejlskov.

Hun regner med, at alene på skolens afdeling på Eggertsvej i Sundby vil der snart være op mod 200 elever.

Den forberedende grunduddannelse (FGU) er en ny uddannelse målrettet unge under 25 år, der endnu ikke er parat til at gå i gang med en anden ungdomsuddannelse. Formålet er, at eleverne efterfølgende kan fortsætte på en erhvervsuddannelse, en gymnasial uddannelse eller i job. FGU afløser blandt andet landets produktionsskoler og dele af VUC's uddannelsestilbud. Der er 27 FGU-institutioner med 88 FGU-skoler fordelt over hele Danmark. FGU Lolland-Falster er FGU-institution for hele Lolland-Falster, og samarbejder med ungeindsatserne i Lolland og Guldborgsund kommuner.

  • FGU Lolland-Falsters direktør Kathrine Hejlskov og de ansatte arbejder hårdt på at blive klar til skolestart i næste uge. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem