cookie-og-privatlivspolitik
FGU Lolland-Falsters direktør Kathrine Hejlskov og de ansatte arbejder hårdt på at blive klar til skolestart i næste uge.
FGU Lolland-Falsters direktør Kathrine Hejlskov og de ansatte arbejder hårdt på at blive klar til skolestart i næste uge.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

Lærere forbereder sig til ny uddannelse

Undervisere på skolebænken for at være klar til undervisningen på den nye uddannelse - Forberedende Grunduddannelse - og de 160 nye elever.
08. august 2019 kl. 19:00 Af Martin S Poulsen

FAKTA
Den forberedende grunduddannelse (FGU) er en ny uddannelse målrettet unge under 25 år, der endnu ikke er parat til at gå i gang med en anden ungdomsuddannelse. Formålet er, at eleverne efterfølgende kan fortsætte på en erhvervsuddannelse, en gymnasial uddannelse eller i job. FGU afløser blandt andet landets produktionsskoler og dele af VUC's uddannelsestilbud. Der er 27 FGU-institutioner med 88 FGU-skoler fordelt over hele Danmark. FGU Lolland-Falster er FGU-institution for hele Lolland-Falster, og samarbejder med ungeindsatserne i Lolland og Guldborgsund kommuner.

SUNDBY Lokalerne er de samme, men funktionerne i dem ændrer sig fra på mandag. Her byder FGU Lolland-Falster velkommen til 160 nye elever i værkstederne i bygningerne på Eggertsvej 2.

Her havde produktionsskolen Multicenter Syd til huse indtil for en uge siden. Men som med alle andre af Danmarks produktionsskoler er Multicenter Syd nu afløst af den forberedende grunduddannelse FGU.

- Vi arbejder hårdt på at gøre os klar til på mandag, hvor vi tager imod eleverne, fortæller Kathrine Hejlskov, der er direktør for FGU Lolland-Falster.

Den lokale FGU-institution har cirka 60 ansatte. I hele denne uge sidder en stor del af dem selv på skolebænken for at blive klar til den nye undervisningsform under FGU regi.

- Vi har købt et undervisningsforløb, hvor undervisere fra professionshøjskolen Absalon introducerer vores lærere til den nye pædagogik og didaktik, forklarer Kathrine Hejlskov.

Annonce

Ved bordene i kantinen sidder lærerne og fumler med legoklodser. "Konstruktionsøvelse med and" er temaet. Det ligner leg, men er en del af forberedelserne til at undervise på den nye måde, der fordres af bekendtgørelsen til FGU.

- Kurset i dag handler om helhedsorienteret undervisning. Det er noget, der er tænkt ind den nye uddannelse. Praksis skal med ind på værkstederne, så eleverne også får dansk og matematik med ind i det praktiske arbejde, siger Kathrine Hejlskov.

For mange af lærerne er det en ny måde at tænke på. De har været vant til at undervise i rene praktiske fag på produktionsskolen. På FGU kommer der flere faglige krav. Blandt andet at eleverne skal have dansk og matematik med som en integreret del af undervisningen. Det er nødvendigt, for modsat de tidligere produktionsskoler er FGU en kompetencegivende uddannelse, som skal klæde eleverne fagligt på til at kunne tage en ungdomsuddannelse eller erhvervsuddannelse.


To lærere i værkstederne

For eleverne bliver det en ny oplevelse, men også lærerne skal vænne sig til nye måder at undervise på.

- På produktionsskolen havde vi mest fokus på produktion. Nu skal vi også lære eleverne dansk og matematik ude på værkstederne. Dansk kan man for eksempel få ind i undervisningen gennem brugsanvisninger til værktøj. Matematik giver lidt mere sig selv. Der er matematik inde over lige så snart man hiver tommestokken frem. Men fremover skal vi bevidst bruge det i undervisningen, siger Asger Hansen, der i flere år har været lærer på produktionsskolen Multicenter Syds træværksted.

Annonce

Det fortsætter han med fra mandag. Men fremover får han følgeskab af endnu en lærer. For en lærer fra VUC skal sørge for at understøtte den faglige uddannelse i værkstedet. Sådan kommer det til at være i alle værkstederne hos FGU Lolland-Falster, der udover faciliteterne i Sundby også har uddannelsessteder i Maribo og Nakskov.

FGU Lolland-Falster byder også på helt nye værksteder. Blandt andet er der oprettet et sosu-værksted, hvor eleverne kan få kompetencer, som gør dem klar til at gå på sosu-skolen.

- Der er allerede 42 elever tilmeldt til sosu-værkstedet. Det er rigtigt flot. Det er godt, at vi har tilbud, der kan matche det, erhvervslivet efterspørger, siger Kathrine Hejlskov.

Hun tror, at FGU bliver en attraktiv uddannelse for mange unge, fordi eleverne modsat på de gamle produktionsskoler får karakterer, der kan fungere som adgangsbillet videre i uddannelsessystemet.

- Det er en afgørende forskel, at FGU er kompetencegivende, siger Kathrine Hejlskov.

Annonce

Hun regner med, at alene på skolens afdeling på Eggertsvej i Sundby vil der snart være op mod 200 elever.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Er Det Konservative… 13. maj 2021 kl. 16.24

AF: JOHN WENNERWALD

Paradigmeskifte version 2.0 09. maj 2021 kl. 22.09

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

Annonce

ANNONCE