Annonce
Guldborgsund

Leder har før givet ulovlig instruks

Hjemmearbejde under coronanedlukningen og kommunikation, der derfor primært foregår via mail, bidrager til misforståelser, mener Allan Ruders. Foto: Anders Knudsen/arkiv

Også i et tidligere job i Holstebro Kommune har nuværende centerchef for Familie og Forebyggelse i Guldborgsund Kommune givet ulovlig instruks til medarbejdere.

GULDBORGSUND Da Mads Larsen, centerchef i Familie & Forebyggelse i Guldborgsund Kommune, i november sidste år satte sig til tasterne og sendte de siden så famøse to mails med den ulovlige instruks om besparelser på området til sine medarbejdere, var det ikke første gang, at han gjorde noget sådant.

I april sidste år, da han var ansat i Holstebro Kommune, sendte han mails med lignende instrukser til sine daværende medarbejdere.

Det skrev Dagbladet Holstebro-Struer forleden.

Ifølge avisen, der havde talt med kommunens direktør for Børn og Unge, Susanne Ebdrup, var beskeden da blandt andet, at der bliver "stop for nye anbringelser, nye aflastninger og nye eksterne indsatser i april måned - medmindre det er absolut akut, og alt andet er afprøvet."

Jeres job er i fare

Mens centerchefen dengang i Holstebro opfordrede medarbejderne til at finde 250.000 kroner på deres sagsstammer, bad han om besparelser på 100.000 kroner i den første mail til de ansatte i Familie & Forebyggelse i Guldborgsund Kommune i efteråret.

Mailen til de ansatte i Holstebro blev sendt i en periode, hedder det videre i artiklen fra Dagbladet Holstebro-Struer, hvor der var store økonomiske udfordringer i afdelingen.

Det samme var tilfældet i Guldborgsund Kommune, hvortil Mads Larsen skiftede sidste år, da han her sendte sin instrukser ud i november. Det ridsede han op i den første af de to oprindelige mails.

"Det er naturligvis enormt kritisk, og hvis vi ikke gør noget nu for at stoppe blødningen, så er både mit...og jeres job i fare," hed det, og det opfattede en af de ansatte, der modtog mailen, som en trussel om en fyring.

Det ses af en kommentar tilføjet en kopi af mailen, som medarbejderen sendte til Ankestyrelsen, hvorefter instrukssagen rullede først på året.

I Holstebro Kommune er Susanne Ebdrup ked af måden, der er kommunikeret på, fortæller hun til det lokale dagblad.

Det sker, efter en medarbejder har gjort opmærksom på sagen via en whistleblower, i øvrigt i forlængelse af medievågenheden, der var omkring sagen i Guldborgsund Kommune.

Mailen med den ulovlige instruks
17. november 2020 udsendte centerchef for Familie & Forebyggelse to mails med instruks om at spare penge, selv om "...der vil være børn, unge og familier, som fremover ikke vil kunne få hjælp, selvom vi umiddelbart synes, de har behov herfor."
I den anden mail rettede chefen efter henvendelse fra ansatte instruksen, og den blev siden ændret og trukket tilbage i løbet af flere mails og møder op til 1. december.
En medarbejder sendte 15. december anonymt de første to mails til Ankestyrelsen, som 18. december udbad sig en forklaring fra kommunen.
Kommunen forfattede et svar, hvori det blev understreget, at instruksen blev trukket tilbage 18. november. Svaret skulle godkendes på byrådsmødet 21. januar, men her opponerede byrådsmedlem René Christensen (DF) mod det, han kaldte et vagt svar.
I stedet lød svaret, at kommunen ville igangsætte en ekstern undersøgelse af sagen, hvilket Komponent stod for.
2. marts besluttedes endeligt på økonomiudvalgsmødet efter endt undersøgelse at iværksætte fire indsatser for at styrke området, herunder kompetenceløft af medarbejdere og ledelsen og at styrke ledelsens kommunikation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En balancegang

Direktøren for Social, Sundhed & Omsorg samt Familie & Forebyggelse i Guldborgsund Kommune, Allan Ruders, er på linje med kollegaen i det jyske.

- Han (Mads Larsen, red.) ved jo godt, at man ikke må sætte økonomien over lovgivningen, men som direktøren fra Holstebro udtaler, så kunne man ønske sig, at kommunikationen havde været anderledes, siger han og påpeger, at Mads Larsen ikke vidste, at instruksen var ulovlig:

- Af hvad jeg kan se og er oplyst, så er det først i forbindelse med sagen i Guldborgsund Kommune, at han gøres opmærksom på, at man ikke kan gøre det sådan. Men her har han fået at vide, at den måde kommunikerer vi ikke på i Guldborgsund Kommune, og selvfølgelig overholder vi loven.

Det er imidlertid hele tiden en balancegang mellem lovgivning, økonomi og faglighed, der er i spil, mener direktøren og giver et eksempel:

- To socialrådgivere, der er lige dygtige, kan i den samme sag vælge henholdsvis behandling i hjemmet eller anbringelse af barnet. Det ene koster mindst 10 gange så meget som det andet, men hvem af dem har ret?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har kun kontakt på mail

Som centerchef burde Mads Larsen dog vide som det første, når han satte sig i chefstolen, at instruksen netop var ulovlig.

Det mener en af de ansatte i Familie & Forebyggelse, som har henvendt sig anonymt til Folketidende for at fortælle om sagen.

Personen fortæller også om stor distance til personalet fra centerchefen, hvilket ikke kun skyldtes corona og hjemmearbejde.

Også i perioder, hvor kontoret blev brugt mere, så personalet sjældent lederen, og på et personalemøde sagde han ifølge den ansatte noget i retning af, at "hvis folk ikke kunne lide lugten i bageriet, så måtte de finde et andet sted at være - og han ville gerne hjælpe dem med Jobindex".

Hvad Mads Larsen har eller ikke har sagt på et møde, vil Allan Ruders ikke gå ind i. Han mener dog, at man selvfølgelig skal behandle hinanden ordentligt og med stor respekt uanset hvad.

Han påpeger, at Mads Larsen ikke er nærmeste leder, at der er led mellem ham og medarbejderne, og at der er MED-system, som det er formålstjenligt at indbringe sådanne sager for.

Direktøren har tillid til, at centerchefen ikke udsender en ulovlig instruks en anden gang, og angående kontakten mellem lederen og medarbejderne, der ifølge en af sidstnævnte nærmest udelukkende foregår på mail, tilføjer han:

- Uanset hvor man er henne, har corona gjort kommunikation til en udfordring. Men man skal selvfølgelig stadig kommunikere ordentligt, og jeg tror, vi alle har behov for at mærke hinanden og ses også andre steder end på teams (digitalt mødested, red.).

Folketidende har forsøgt at få en kommentar til sagen fra Mads Larsen, men det er ikke lykkedes.

  • Hjemmearbejde under coronanedlukningen og kommunikation, der derfor primært foregår via mail, bidrager til misforståelser, mener Allan Ruders. Foto: Anders Knudsen/arkiv
Annonce
Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken