Annonce
Guldborgsund

Ledere laver mad for at sikre driften

Hos Børnehuset Kaninbjerget på Pandebjergvej har man været hårdt ramt af covid-19 blandt især vuggestuens personale. Men man har fået det til at fungere ved at lægge stuer sammen og bringe ledelsen i spil til vagter på gulvet. Foto: Flemming K. Karlsen

Daginstitutioner er hårdt ramt af covid-19 på personalesiden men får det til at fungere uden at skulle indkalde vikarer, der ikke er kendt af børnene

GULDBORGSUND Smitten med covid-19 er i øjeblikket meget høj blandt pædagoger, og kommunens dagtilbud er hårdt ramt af personalemangel samt en mangel på kendte vikarer.

Flere steder giver det udfordringer med at få hverdagen til at hænge sammen, og flere ledere oplever en fare for at sætte de mindste børns behov for tryghed på spil for at kunne leve op til en pasningsgaranti for forældre og kommuner.

I Børnehuset Kaninbjerget på Pandebjergvej i Nykøbing sover leder Berit Elsberg næsten med telefonen under hovedpuden for at være opmærksom på nye sygemeldinger.

Søndag og mandag aften kom der sygemeldinger fra personalet klokken 21.30, og lørdag hørte hun og hendes to afdelingsledere fra både personale og forældre til børn, der var testet positive.

Tirsdag var ni personer fra det faste personale i vuggestuen hjemme med covid-19. Med en sygemelding af andre årsager giver det et fravær på 10 personer. Der er blot fire faste pædagoger tilbage samt et par studerende og vikarer, som har haft faste timer i huset og derfor er velkendte for børnene. Men på en af stuerne er der slet intet fast personale lige nu, og børnene derfra er derfor delt ud på de øvrige stuer.

- Da forældrene mødte op med børnene om morgenen, spurgte vi dem, om de havde set den besked. Det havde et par stykker ikke, og så valgte de at tage børnene med hjem igen, fordi de havde muligheden for at hjemmepasse. Et par andre valgte at aflevere dem, og så aftalte vi at ringe, hvis børnene blev kede af det. Det har vi benyttet os af en enkelt gang, siger hun.

Hun forklarer, at personalet har oplevet en utryghed hos nogle børn. Især hvis de står midt i en indkøring og pludselig mister kontakten til deres faste omsorgspersoner.

- Det er også derfor, at vi har skrevet ud. Vi har ikke bedt forældre om at holde deres børn hjemme. Men vi har informeret dem om situationen løbende, så de selv har kunnet tage stilling, siger Berit Elsberg.

Kommunerne har fået en mulighed for at forkorte institutionernes åbningstider. Men forinden skal alle andre muligheder være udtømt - det vil sige alle muligheder for at få vikarer ind. For at gøre det arbejde lettere har man i Guldborgsund i et samarbejde med centerchef Margit Mikkelsen lavet en fælles vikarliste.

Den er ifølge hende skabt for at kunne hjælpe hinanden indbyrdes, så man ikke står på ukendt land, hvis man hurtigt skal hente vikarer.

- Den bedste løsning er selvfølgelig, at det faste personale er på arbejde. Vi står i en situation, som ingen kan genkende, og vi håber, at vi aldrig kommer hertil igen. Den store udfordring lige nu er at få et tilstrækkeligt antal af voksne, som børnene kender, siger Margit Mikkelsen.

Anken fra Berit Elsberg er, at man ved at bruge den risikerer at få personer ind på stuerne, som børnene aldrig har mødt.

- Nu er jeg børnenes talerør, og det virker, som om at man fra højeste sted hellere vil tilbyde pasningsgaranti end at sikre børnenes trivsel i sådan en situation. Det er ikke børnenes behov, at man må hente folk ind fra gaden, for at de kan blive passet.

I stedet for at lægge ansvaret hos kommunerne så hun hellere, at børne- og uddannelsesminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) fastsatte en procentsats for, hvor meget personale der kunne være sygemeldt på samme tid, før institutionen kunne ændre på åbningstiderne.

Hos Børnehuset Sofiehuset manglede leder Grethe Jensen mandag 15 medarbejdere og tirsdag 14. Derfor har hun og hendes souschef været på gulvet fra tidlig morgen til sen eftermiddag. Da Folketidende fangede hende, var hun i køkkenet for at tage boller ud af ovnen. Køkkenpersonalet er nemlig også lagt ned af sygdom.

- Vi har ikke benyttet os af fælleslisten. I stedet har vi været nødt til at lukke stuer. Vi må ellers ikke blande børnene for tiden, men det har vi været nødt til for at kunne drifte. Så vi har gjort det på en forsvarlig måde, og der er faktisk kommet ro på, og det fungerer.

Hos Kaninbjerget har det heller ikke været et spørgsmål om overlevelse takket været dygtige studerende, der har kunnet tage ansvar for en børnegruppe og tilegnet sig institutionens tilgang til børnene.

- Men det er ikke optimalt. Der har ikke været den der super indlæringsrige tilgang, men børnene har haft en fin og dejlig dag, fortæller Berit Elsberg.

Centerchef Margit Mikkelsen glæder sig over de nye lempelser, der trådte i kraft tirsdag, og som betyder, at medarbejdere, der er symptomfri, kan komme tilbage på arbejde.

  • Hos Børnehuset Kaninbjerget på Pandebjergvej har man været hårdt ramt af covid-19 blandt især vuggestuens personale. Men man har fået det til at fungere ved at lægge stuer sammen og bringe ledelsen i spil til vagter på gulvet. Foto: Flemming K. Karlsen
Annonce
112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

112

105 taget i fartkontroller

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Guldborgsund

Kvinde dræbt af tog på Falster: Advarsel kom for sent

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde

Udland

Fragmenter af fugleinfluenza fundet i amerikansk komælk

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Udland

Flere er kommet til skade under indspilning af ny Hollywoodfilm

Guldborgsund

Lukker i protest: Ingen dialog, forståelse eller anerkendelse

Indland

Over 100.000 danskere vil gøre noget godt for klimaet torsdag

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Annonce
Annonce
Lolland

Aldi sælger ud: Nu kan du købe hele pivtøjet

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

112

Klip og bøder på Vestlolland

Rødby

Lalandia lander rekord-overskud: Overvejer udbygning

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse