cookie-og-privatlivspolitik
Første tur bag rattet efter ulykken krævede overvindelse. Men bilen betyder stadig alverden for Sabrina Stenbæk: Den bringer hende sammen med vennerne.

2

Billeder

Første tur bag rattet efter ulykken krævede overvindelse. Men bilen betyder stadig alverden for Sabrina Stenbæk: Den bringer hende sammen med vennerne.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

Livet tog en 90 graders drejning

Sabrinas historie om skyld og uopmærksomhed er med i en landsdækkende kampagne for sikker trafik.
05. marts 2021 kl. 20:07 Af Anne Katrine Petersen

FAKTA
Gode råd til forældre:
1 Gå foran med et godt eksempel, når du kører bil.
2: Tal om det. Forældre tror, at de ikke har mere at skulle have sagt, fordi børnene er store, men det forholder sig ikke helt sådan. De unge har stadig brug for, at forældre sætter grænser og gør deres forventninger klare.
3: Lyt til podcastserien og tal med børnene om det.
4: Kør en tur sammen, særligt når den unge lige har fået kørekort. Tal med dem om, hvad de skal være opmærksomme på. Unge, der lige har fået kørekort, er mest udsatte i forhold til ulykker.
Kilde: Lars Olsen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

GEDSER 4. november 2018 er en god dag. 18-årige Sabrina Stenbæk har fået en bil af kæresten, og om aftenen kører hun ud i verden med veninden, Cecil. De føler lykke og frihed på fire hjul. En time senere hentes Cecil af en helikopter på en mark tæt på Fyrtårnet ved Gedser. Sabrina modsætter sig morfin i ambulancen. Skyldfølelsen er allerede overvældende. Du fortjener at føle smerten, siger hun til sig selv.

Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden sætter nu fokus på unge i trafikken i en podcastserie lavet af medievirksomheden Heartbeats. I den forbindelse genfortæller Sabrina sin historie. Det gør hun gerne, for ligesom at genbesøge ulykkesstedet, er det en måde at bearbejde ulykken på. Skyldfølelsen sidder stadig i hende. Det skyldtes især, at veninden kom værre til skade end hun og i dag lider af kronisk hjernerystelse.

- Jeg var langt nede psykisk. I ni måneder ville jeg ikke ud. Jeg så kun få venner. Jeg græd og var vred. Det ødelagde venskaber. Nogle kunne ikke forstå, hvordan jeg kunne leve med mig selv, og dem begyndte jeg at lytte til. Det var frygteligt, siger hun.

Afsnittet er nummer to ud af tre, der hedder "Når asfalten giver slip.' Bag den står 27-årige Kristine Kjær.

- Sabrina skulle med af flere årsager. Jeg synes, at hendes historie er så stærk på grund af den skyldfølelse, hun har. Hun er klar over sine fejl, og så er det ikke en historie om hasarderet kørsel eller spritkørsel. For det er ikke sejt mere. Det var det, da jeg var i den alder, siger hun og uddyber:

Annonce

- Sabrina var uopmæksom. Som helt ung tror man, man kan alt. Det kan man ikke.

Ifølge Rådet for Sikker Trafik er uopmærksomhed eller manglende orientering synderen i to tredjedele af alle trafikuheld. Sabrina så ikke et 90 graders sving.

- Det er flovt at fortælle. Hvem overser et sving?

Det dunkede hun også sig selv i hovedet med. Tilsidst trak hendes far hende med ud at handle og en ældre mands fald på cyklen fik hende til at skride til handling. Hun vil hjælpe andre, og i dag forfølger hun en drøm om at blive ambulanceredder.

Hvis Sabrina og veninden havde haft sele på, var de ikke blevet slynget ud af forruden på bilen. Risikoen for at blive dræbt eller komme alvorligt til skade halveres, når bilister husker selen.

Annonce

- Før ulykken følte jeg, at selen kvalte mig. I dag er det nærmest omvendt, slutter Sabrina Stenbæk

Podcastserien kan hentes via Spotify, Apple Podcast eller Heartbeats.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Stressramte i Folketinget 18. april 2021 kl. 22.01

AF: TOM AHLQVIST

Venstre kan man stole på! 17. april 2021 kl. 15.44

AF: JOHN B. HANSEN

Pool Sommerhuse Marielyst 13. april 2021 kl. 23.44

AF: JOHN WENNERWALD

Radio Loud 11. april 2021 kl. 22.42

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49

AF: TOM AHLQVIST

Nedrivningstruede… 08. april 2021 kl. 13.33

Annonce

ANNONCE