cookie-og-privatlivspolitik
Mogens Andersen ved markerne, der i fremtiden skal sikre landbrugets overlevelse.
Mogens Andersen ved markerne, der i fremtiden skal sikre landbrugets overlevelse.
Foto: Claus Hansen

Guldborgsund

Lokal minkavler næsten i mål med aflivning

- Det er en barsk omgang, også for min søn og hans familie, der lige var flyttet ind på gården, siger minkavler.
17. november 2020 kl. 21:10 Af Anne Katrine Petersen

Annonce

IDESTRUP Det er en forsigtig mail, der natten til mandag lander i minkavler Mogens Andersens mailboks. I den kan han læse, at der formentlig kommer en forlængelse på tre dage af fristen til at få aflivet mink. Mandag aften kom den så.

- Det satsede vi på. Ellers var vi blevet færdige i dag. Vi har haft hjælp, blandt andet fra en kollega, der selv var færdig, og fra gode naboer weekenden over. Der er blevet knoklet, og nu er det muligt for to mand at klare det sidste selv, siger minkavleren.


Aftale på plads

Sidst på aftenen mandag landede regeringen og støttepartierne Enhedslisten, SF, De Radikale og Alternativet nemlig både en aftale, der sikrer hjemmel til aflivning af samtlige mink i Danmark og en aftale om yderligere tre dages frist for aflivningen.

Med den nye aftale bliver det midlertidigt forbudt at holde mink frem til 31. december 2021. I samme periode er det ikke muligt at transportere levende mink til og fra Danmark, fremgår det af aftalen.

Ordren om aflivning af raske mink, der i sidste uge blev ændret til en opfordring, og nu igen har lovens bogstav på plads, betyder, at dagligdagen er helt anderledes på gården ved Idestrup. Ude midt på gårdspladsen står fire containere, der holder minkene frosne. Fodringen af dyrene, der førhen varede et par timer, kan overstås på et kvarter. Mere end 18.000 dyr er allerede aflivet.

- Vi gemt cirka 1.400 dyr. Flest sorte, som har godt af at få de par ekstra dage, så pelsen kan udvikle sig, siger han.


Opringninger og besøg

Mogens Andersen har været i kontakt med Fødevarestyrelsen tre gange indtil videre. To gange er han blevet ringet op, ligesom de har været på besøg hos minkavleren en enkelt gang.

- Første gang, de ringede for at instruere os, var de meget forvirrede. Vores organisation (Danske Minkavlere, red.) fik præciseret retningslinjerne. Vi fik også besøg af en meget venlig soldat, siger han.

Det lyder måske voldsomt, at myndighederne på den måde ringer og dukker op på ens ejendom, men det har ikke påvirket Mogens Andersen eller den resterende del af familien.

- Nej, det er vi vant til. Vi har af og til myndigheder, der uanmeldt dukker op for at tjekke en indhegning eller en besætning, fortæller han.


Ser frem

Mogens Andersen har heldigvis andet end minkene, der kan gå i arv til sønnen Steen. Tre uger før aflivningen blev en realitet, flyttede hans familie med fire børn ind på gården.

- De næste par år bliver formentlig rigtig gode, fordi pelsen bliver meget mere værd, og vi ikke har udgifterne til minkene. På længere sigt bliver det knapt så sjovt, så vi skal indstille landbruget med de rigtige afgrøder, siger Mogens Andersen, der ikke går på pension lige foreløbig

- Jeg skal prøve at hjælpe vores søn videre fra den her situation. Når sådan noget sker, rammer det os alle. Især min søn og jeg er ramt på nattesøvnen. Alt har været uvirkeligt, og vi har kørt på adrenalin for at nå deadline. Det har betydet meget, at folk med håndelag har villet hjælpe os. Vi havde ikke tiden til at lære nye op, siger han.

Med hjemmel på plads og en udsat frist til aflivning af de sidste mink, står avlere landet over og Mogens Andersen nu tilbage med ét ubesvaret spørgsmål. Det om kompensation.

- Det går meget langsomt med at vedtage det, og nu er der gået politik i det. Det kan ikke undgås. Oppositionen holder dem på pinebænken, mener minkavleren.

Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative er ikke med i den politiske aftale.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

john brædder ønsker at folk… 24. november 2020 kl. 09.12

AF: JOHN WENNERWALD

Regionen hjælper minkavlere 22. november 2020 kl. 21.48

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

AF: NILS JØRGENSEN

Torvet Nykøbing 16. november 2020 kl. 16.03

AF: JOHN WENNERWALD

Goddag til kontantløst samfund 15. november 2020 kl. 21.43

Annonce