cookie-og-privatlivspolitik
Fra venstre er det Annemette Schønberg Johnsen (SF), Jens Erik Boesen og borgmester John Brædder fra Guldborgsundlisten, Ole K. Larsen (V), René Christensen (DF), Simon Hansen (S) og Bente Lerche-Thomsen (EL).
Fra venstre er det Annemette Schønberg Johnsen (SF), Jens Erik Boesen og borgmester John Brædder fra Guldborgsundlisten, Ole K. Larsen (V), René Christensen (DF), Simon Hansen (S) og Bente Lerche-Thomsen (EL).
Foto: Guldborgsund Kommune

Guldborgsund

Må skære i budget på grund af andre kommuner

Budgettet for 2022 blev torsdag vedtaget af et enigt byråd - men der er skåret til siden tidligere udkast.
15. oktober 2021 kl. 17:00 Af Niki Treumer Mogensen

GULDBORGSUND - Det er stort set som det, vi blev præsenteret for ved førstebehandlingen, indledte borgmester John Brædder fra Guldborgsundlisten, da Guldborgsund byråd torsdag aften skulle godkende kommunens budget for 2022 endeligt.

Dermed var der også lagt op til, at der var en forskel i forhold til tidligere - den bliver på 12,7 millioner kroner, og det skyldes andre kommuner i landet.

- Det hænger sammen med det, jeg også nævnte i min tale sidst, at der har været særligt store udfordringer med samlet set at overholde anlægs- og servicerammen i forhold til, hvad KL (Kommunernes Landsforening, red.) har aftalt med regeringen, lød det videre fra borgmesteren, der fortsatte:

- Formandsskabet havde kun én mulighed, og det var at fordele det ligeligt til alle kommuner, og det blev regnet ud til 0,4 procent, svarende til 12,7 millioner kroner for Guldborgsund Kommune. Det kan man mene meget om, men økonomiudvalget er enige om, at vi piller de her 12,7 millioner ud.

Borgmesteren undlod ikke at påpege, at det som regel er de samme kommuner, der overskrider budgettet.

Annonce

- Men det skal siges, at denne gang var vi en smule syndende, tilstod han, da Guldborgsund Kommune denne gang overskred servicerammen.

Guldborgsund Kommune skærer i anlægsbudgettet frem for på velfærden.


Alle er med i aftale

Samtlige 29 byrådsmedlemmer fordelt på seks partier og lister stemte for budgettet, som bærer titlen "Det rige hverdagsliv - hvor flere lever sunde liv" og altså nu er officielt på plads.

Med budgettet tilføres der 137,2 millioner kroner til udvalgene for fire udfordrede velfærsområder - familieområdet, socialområdet, arbejdsmarkedsområdet og madservice - så det underskud, som årets første budgetopfølgning varslede, kan dækkes.

Dermed "stabiliseres Guldborgsund Kommunes økonomi på disse meget vigtige veldfærdsområder", som det hedder i aftaleteksten, og det sker, selvom der ifølge kommunen "ikke er mange penge at rutte med".

Annonce

Desuden bliver der ifølge kommunen plads til at investere lidt i velfærden.

Som det tidligere har været fremme, ansættes der i alt syv ekstra socialrådgivere i Børn & Familie-afdelingen, der var ramt af sagen om den ulovlige instruks under en tidligere leder.

Der afsættes også fem millioner kroner til at ansætte og uddanne flere sosu-elever i 2022, samt fem millioner kroner til at ansætte mere personale på plejecentrene.

Det er andet år i træk, at hele byrådet står bag budgettet, og det fik John Brædder til at kvittere for et godt samarbejde.

- Jeg er glad for, at vi er blevet enige om et velfærdsbudget. Velfærd handler om borgernes hverdag, og vi skal understøtte, at borgerne har mulighed for at leve det liv, de ønsker, og at der er plads og rum til udfoldelse, uanset om man er barn, voksen eller ældre, siger han i en pressemeddelelse fra kommunen om budgettet og fortsætter:

Annonce

- Jeg synes, det er rigtig godt, at vi på trods af politiske forskelle i byrådet, og særligt i et valgår, kan arbejde sammen om økonomien.


Vil øge internationalisering

Med budgettet fuldfører byrådet prioriteringen af de 12 mål, som politikerne satte sig i fællesskab efter sidste valg.

Det indebærer, at man ved hver af valgperiodens fire budgetaftaler har haft fokus på tre af de forudbesluttede mål eller hovedspor, som de har være betegnet.

Disse er i den nye aftale "at alle lever sunde liv", "mere mobilitet og sammenhæng" og "at internationalisering øges".KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

AF: CHRIS MCKAY

Aftenskole ånder lettet op.… 15. november 2021 kl. 15.06

AF: MICHAEL SKOVBON

Er der en voksen til stede??? 15. november 2021 kl. 13.37

Annonce

ANNONCE