cookie-og-privatlivspolitik
Frivillige bruges mange steder i kommunen. På Nykøbing F. Sygehus gør man blandt andet brug af frivillige hjælpere fra Røde Kors. De hjælper med at skabe tryghed på sengeafsnittene og med at finde vej på sygehuset.
Frivillige bruges mange steder i kommunen. På Nykøbing F. Sygehus gør man blandt andet brug af frivillige hjælpere fra Røde Kors. De hjælper med at skabe tryghed på sengeafsnittene og med at finde vej på sygehuset.
Foto: Ingrid Riis

Guldborgsund

Mænds sundhed og trivsel er i fokus blandt frivillige

Frivilligcentret har i disse år et stort fokus på mænds trivsel i deres aktiviteter.
24. oktober 2021 kl. 06:57 Af Maria Glasius Lange

NYKØBING Måske har man(d) hørt det før. Mænd går sjældnere til lægen end kvinder, og når de gør, viser deres sygdomme sig ofte at være mere komplekse. Mænd bilder sig ofte ind, at de er sundere. Men i gennemsnit lever de fire år kortere end kvinder.

Der er derfor en rigtig god grund til, at Socialstyrelsen helt tilbage i 2016 tippede landets frivilligcentre om at lave en bevidst målrettet indsats mod mænd.

Det har frivilligcentret i Guldborgsund taget til sig. På det tidspunkt vidste man, at folkesundhedsområdet i kommunen også havde mænd som fokusområde. Derfor har man kunnet arbejde sammen om flere arrangementer, siger centerleder Birgitte Zimling.

Hvor man hos Folkesundhed satte fokus på netop sundhed, har frivilligcentret rettet blikket mod mænds trivsel. I den forbindelse har man arbejdet på at oprette fællesskaber, hvor man kan hjælpe hinanden. Tage sig af hinanden, mand til mand.

- Enkemænd er meget, meget udsatte. Ofte kan de ikke lave mad, og de kan have svært ved at holde et socialt liv ved lige. Og en stor gruppe mænd mellem 25 og 40 år lever en stor del af deres liv på grillbarer, som heller ikke er så sundt. Så det er en udsat gruppe, siger Birgitte Zimling.

Annonce

Hendes oplevelse er, at der er en nogenlunde ligevægt imellem frivillige mænd og kvinder ude i foreningerne. Men ofte er det primært kvinder, der kommer forbi og lige har en kage med. Derfor kan foreningerne med fordel undersøge, hvordan de taler mere til mændene. Det kan være noget så basalt som at have mænd med på billederne, når man reklamerer for sit arrangement.

- Men det kræver benarbejde. For mænd dukker stadig sjældent op til foreningsarrangementer. Men hvis det var nemt, var der heller ikke nogen grund til at have det her fokus på mænds trivsel. Så det handler om at komme i kontakt med dem og vise, at det har en positiv betydning at involvere sig.

Det er endnu ikke lykkedes at få Mænds Mødesteder i gang, men Birgitte Zimling håber, at det snart sker. Samtalegruppen "Kom videre, mand", der vel at mærke er planlagt af og faciliteret af mænd, er i gang og rummer en blandet gruppe på mellem 22 og 82 år.

- Der er et stort aldersspænd, og man kommer der, fordi man har lyst til at undersøge, hvem man er. Hvordan man agerer i verden, og hvad ens holdning er.


Kvinde, sæt manden fri

Et af de nyeste tiltag er "Fars legestue", der foreløbig finder sted fredag mellem klokken 12 og klokken 15 - bortset fra den kommende fredag, hvor det er forlænget til klokken 17, og hvor mødre og søskende også er velkomne.

Annonce

- Det er virkelig vigtigt for fædrenes kontakt til de små børn. Det giver resultater i forhold til skilsmisser, til børnene og til skoletiden.

Hun tilføjer, at man dog har fået det lagt på et dårligt tidspunkt midt i de små børns lur. Eller i arbejdstiden. Har man endelig tidligt fri, skal man lige hente barnet, og så når man kun med i en time. Så det vil på sigt få et nyt tidspunkt, håber hun.

Men det er ikke kun mænd, der kan komme til at spænde ben for sit eget helbred. Det kan kvinderne også, mener Birgitte Zimling.

- Vi vil gerne sætte fokus på, at mødre og hustruer skal prioritere mændenes fællesskaber. Sætte dem fri og lade dem have deres egne forbindelser. Kvinder er ofte rigtig gode til at planlægge tiden for deres mand eller søn. Det er ofte os, der styrer den fælles kalender. Og her er der ofte problemer, hvis manden gerne vil dyrke et fællesskab uden hende.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

AF: CHRIS MCKAY

Aftenskole ånder lettet op.… 15. november 2021 kl. 15.06

AF: MICHAEL SKOVBON

Er der en voksen til stede??? 15. november 2021 kl. 13.37

Annonce

ANNONCE