cookie-og-privatlivspolitik
Her der åbnet op for en af de mange kanoner ombord på "Shtandart".

24

Billeder

Her der åbnet op for en af de mange kanoner ombord på "Shtandart".
Foto: Claus Hansen

Guldborgsund

Masser af havnegæster fik en kanon kutteroplevelse

BILLEDSERIE: Det hele spillede og klappede omkring årets Hajkutter Festival & Regatta, som sluttede onsdag. Til sidst var der salutering af de udgående hajkuttere.
08. august 2019 kl. 13:00 Af Kim Møller Pedersen

Annonce

NYSTED Vejret artede sig. Gæsterne strømmede til. Og til sidst kunne de frivillige fra foreningen bag årets Hajkutter Festival & Regatta godt finde de store smil frem.

For som hajkutterforeningsformand Helle Levisen udtrykte det sidst på onsdag formiddag:

- Vi har haft armene oppe over hovedet alle dagene, og vi kan næsten ikke få dem ned igen.

I går var det sidste dag med årets festival og regatta, og som antydet var det med en ganske tilfreds formand i spidsen, at de mange frivillige løste de sidste arbejdsopgaver på havnen.


Flere end sidste år

- Vi har været heldige med vejret, det må vi sige. I år har vi også haft rigtig mange boder og aktiviteter - ikke mindst til børnene - og jeg vil mene, at der har været endnu flere gæster end sidste år, lød den hurtige evaluering fra formanden.

Allerede fra morgenstunden onsdag var der godt fyldt op på havnen i Nysted, hvor de tilrejsende hajkuttere fyldte godt op ved kajpladserne. Og efter lidt indledende "skyderi" med kanonen, begyndte "Hansine" fra Lübeck, "Bodil" fra Hamburg, "Elida" fra Kiel og alle de andre hajkuttere at få deres velfortjente salutering med på vejen mod Rostock.


Et specielt udseende

"Dana" fra Kiel var som mindste hajkutter én, der stak ud fra de andre. Med til den historie hører også, at "Dana" med sine brædder monteret uden på hinanden tilmed har et specielt udseende i forhold til de normalt så "glatte" hajkuttere.

Hajkuttere blev jo netop kaldt for hajkuttere, fordi de var ketchrigget, slanke og velsejlende. Hajkutteren var derfor meget mere effektiv end sejlkutteren uden motor og fangede alle fisk i det fiskede område - heraf navnet. En anden forklaring er i øvrigt, at betegnelsen "hajkutter" kommer fra billedet af en fiskekutter med motor i vindstille vejr sejlende med hvidt skumbrus for boven, hvilket mindede om et hajgab.


Kuttere alle vegne

Uanset hvilken forklaring, man måtte holde af i forhold til hajkutteren-navnet, så handlede det onsdag formiddag om hajkuttere her, dér og allevegne i og omkring Nysted Havn. Naturligvis lød der også høje trut som afsked med de mange havnegæster.

Langt ude på Skansen fulgte campinggæster og andet godtfolk med i sejladsens start, og på siden af hajkutterne fulgte både følgeskibe og kajakroere med på nærmeste hold ved afsejlingen fra Nysted. Selv oppe i luften - endda over russiske "Shtandart" med 33 meter i højden - blev der fulgt med fra nærmeste hold af hele to droner, der formentlig fik hentet gode billeder hjem til deres ejermænd.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Indenrigsministerens… 12. december 2019 kl. 23.09

AF: KENNETH WINTHER

Tænk hvis præsident Trump… 09. december 2019 kl. 15.37

AF: JOHN WENNERWALD

Hverdagens daginstitutioner 08. december 2019 kl. 22.31

AF: JOHN WENNERWALD

Sundhedsvæsnet får et løft i 2020 01. december 2019 kl. 21.30

AF: VALDEMAR HVIDBERG ALBAN

Så er det nok! 01. december 2019 kl. 17.10

AF: BJARKE ROSENKILDE

Marcus Knuth, en kommende… 29. november 2019 kl. 13.08

Annonce