cookie-og-privatlivspolitik
Mens den politiske medvind blæste indendørs, piskede torsdagens storm rundt i Østersøen udenfor på Gedser Odde.

3

Billeder

Mens den politiske medvind blæste indendørs, piskede torsdagens storm rundt i Østersøen udenfor på Gedser Odde.
Foto: Ingrid Riis

Guldborgsund

Medvind af stormstyrke til odden

Cirka 40 politikere og kandidater mødtes til hyldest af Gedser Oddes fremtid
24. september 2021 kl. 15:00 Af Birgitte Grønning

GEDSER ODDE Vejret var i symbolsk oprør, og bølgerne slikkede op ad Sydspidsens skrøbelige skrænter.

Inde i Formidlingshuset Marinestationen blæste en politisk medvind af stormstyrke til Gedser Oddes fremtid.

Cirka 40 politikere, kandidater til kommunalvalget fra alle partierne og brugere af Formidlingshuset Marinestationen mødtes torsdag eftermiddag til fyraftensmøde arrangeret af Brugergruppen Marinestation Gedser Odde og foreningen Bevar Gedser Odde.

Målet fra de to forpersoner - Marianne Reinhardt og Tonny Pedersen - var at få de politiske interessenter til at lytte og forstå, at Gedser Oddes fremtid er en vigtig kommunal opgave for det kommende byråd.

At dømme efter stemningen og forsamlingens bidrag til debatten løber de to foreninger en åben dør ind.

Annonce

Man skulle dermed tro, at det i fremtiden bliver en smal sag at finde politisk vilje og økonomi til at sætte handling bag ordene om at redde Gedser Odde som den turistattraktion, den allerede uofficielt har udviklet sig til med 30.000-40.000 besøgende om året.


Bevidstløse af grin

Der faldt nemlig lutter positive og opbakkende ord om oddens natur, formidling, turistværdier, historiske værdifuldhed, kunstneriske virke og geografiske vigtighed.

Tonny Pedersen, der i sin tid selv har forladt Jylland til fordel for Gedser, havde ikke svært ved at overbevise forsamlingen om, at Gedser Odde fortjener den samme opmærksomhed som Grenen i Skagen.

- De falder jo bevidstløse om af grin deroppe i Skagen, når de hører, hvor lidt vi gør hernede for at passe på Sydspidsen - Skandinaviens sydligste punkt, fastslår Tonny Pedersen.

Marianne Reinhardt, der også er en eksiljyde, der én gang for alle har tabt sit hjerte til Sydspidsen, holdt en brandvarm tale om Gedsers fortræffeligheder, til hendes øjne gnistrede, kinderne glødede, og publikum klappede.

Annonce

Hvorfor ikke mere stolthed?

- Jeg forstår ikke, hvorfor Guldborgsund Kommune ikke er mere stolt af Gedser og Gedser Odde, rundede hun af efter at have fremhævet alle Gedsers kvaliteter fra spisesteder over fugleliv til kulturelt samlingspunkt.

Men lejekontrakten på jorden under Marinestationen løber ud i 2023, og så kan det hele være slut. Og bølgerne æder af skrænten for hver dag, der ikke kystsikres.

Kun lodsejeren - der ikke var til stede - sidder med nøglerne til de løsninger, og frustration over svære og lange forhandlinger om den sag piblede frem fra mange kanter.


Vilje til samarbejde

Byrådspolitikerne Britta Lange (S) og Annemette Johnsen (SF) har begge sæde i styregruppen for Destination Sydfalster og kunne berolige forsamlingen med, at der er positive takter i gruppens samarbejde med lodsejeren Gedsergaard.

- Der pågår en dialog, og der er vilje til samarbejde. Vi taler godt sammen, understregede Britta Lange.

Annonce

Fra Dansk Folkepartis side var der en mere utålmodig tilgang.

- Det er fint, hvis kommunen kan overtage jorden her i samarbejde med lodsejeren, men ellers må vi ekspropriere den, mener Bob Richard Nielsen, som blev suppleret af Birgit Holse fra samme parti.

- Vi skal i gang med eksproprieringen nu, for ellers bliver det for sent. Dette er et område, vi er nødt til at passe på nu, for om to år er det måske væk, mener hun.

Politikerne og kandidaterne blev præsenteret for den første illustrative skitse til Naturpark Gedser, som Bevar Gedser Odde har fået udarbejdet af en arkitekt. Et projekt, der foruden politisk vilje vil kræve en hel del penge. Hvor mange tør Tonny Pedersen ikke gætte på.

Det økonomiske aspekt ser Ulla Munksgaard fra Alternativet dog ikke som et problem.

Annonce

- Vi kan skaffe masser af penge via fundraising. Og måske kan vi få dronningen som protektor, lyder hendes vision.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Bevidst brud af lokalplanen . 22. oktober 2021 kl. 10.21

AF: BOB NIELSEN

Uanstændig magtfuldkommenhed. 22. oktober 2021 kl. 08.09

AF: LINDA SOMMER

Historien bag ”Kultur på recept” 22. oktober 2021 kl. 06.37

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

Annonce

ANNONCE