cookie-og-privatlivspolitik
Guldborgsund Kommune bruger Solgården til aflastningsophold for borgere fra hele kommunen.
Guldborgsund Kommune bruger Solgården til aflastningsophold for borgere fra hele kommunen.
Foto: Anders Knudsen/arkiv

Guldborgsund

Mere kvalitet i aflastningsophold

Et års pilotprojekt skal fra næste år forbedre forholdene for ældre og syge på aflastning på Solgården.
23. september 2021 kl. 06:20 Af Birgitte Grønning

GULDBORGSUND Ældre og syge, der får brug for et midlertidigt døgnophold på plejehjemmet Solgården i Herritslev, skal have en bedre behandling.

Det har politikerne i social, sundhed og omsorgsudvalget i Guldborgsund Kommune besluttet.

Kvaliteten i opholdene skal styrkes i forhold til aktiviteter, træningsmuligheder, sundhedsfaglighed og borgerinddragelse. Forløbet skal i højere grad tilpasses borgerens individuelle behov, så borgeren oplever tryghed og trivsel og derved bedre kan fokusere på at komme til kræfter og opnå helbredsmæssige fremskridt, hedder det i beslutningen.

Den ekstra indsats skal testes i et pilotprojekt i et år, der forventes at begynde i første kvartal af 2022.

Beslutningen om at satse på mere kvalitet i de midlertidige døgnophold på Solgården kommer efter, at en række borgere i foråret trådte frem med kritik af opholdene her i Folketidende.

Annonce

Flere fortalte om bekymringer og frustrationer ved at lade deres syge eller handicappede pårørende indlægge på Solgården, fordi de ikke mente, at plejen og omsorgen der var god nok. Andre ældre og pårørende fortalte om positive oplevelser, de havde haft samme sted.


God og tiltrængt nyhed

En af kritikerne var 82-årige Preben Henriksen fra Nykøbing, hvis kone tilbragte en uge på Solgården, inden han før den aftalte tid hentede hende hjem i frustration over forholdene.

Han oplevede, at hustruen blev overladt for meget til sig selv og ikke fik den pleje, hun havde brug for.

Preben Henriksen er i dag glad for, at der er udsigt til forbedringer på Solgården.

- Det er da en god og tiltrængt nyhed. Det glæder mig for alle dem, der måtte få brug for aflastning. Men min beslutning om, at min kone aldrig skal derhen igen, står jeg fast ved. Så længe jeg kan, siger Preben Henriksen.

Annonce

I foråret var formanden for social, sundhed og omsorgsudvalget, Bo Abildgaard (S), ked af at høre om de dårlige oplevelser, men generelt havde han kun hørt positive ting om aflastningsophold på Solgården fra både indlagte og pårørende

Så hvorfor alligevel sætte en ekstra indsats ind der nu?

- Vi hørte i foråret meget delte meninger om opholdene. Nogle var meget utilfredse, mens andre var meget tilfredse med deres oplevelse på Solgården. Faktisk er det utroligt, at de har været det samme sted, så forskelligt, som de oplevede det. Men nu vil vi gerne prøve at kvalificere opholdene endnu mere og imødekomme borgernes forventninger. Det er rigtig positivt med sådan et pilotprojekt, siger Bo Abildgaard.

Der er ikke sat økonomi på pilotprojektet, og det skal ifølge formanden ikke være pengene, der kommer til at afgøre, hvad der skal gøres for at højne kvaliteten på området.

- Vi afventer og ser, hvad det kommer til at koste, og så finder vi pengene indenfor vores eget budget på sosu-området, siger Bo Abildgaard.

Annonce

Også Guldborgsund Ældreråd og Ældre Sagen - både lokalt og nationalt - har været fremme med kritik af forholdene, når ældre og syge kommer på aflastningsophold.

Det er ifølge serviceloven paragraf 84 kommunernes ansvar at tilbyde afløsning eller aflastning til ægtefælle, forældre eller andre nære pårørende, der passer en person med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne.

Kommunen kan også tilbyde midlertidigt ophold til personer, der i en periode har et særligt behov for omsorg og pleje. Men indholdet i sådanne ophold er ikke beskrevet i loven.

Læs også artiklen: "Kritik af aflastningsophold"KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Bevidst brud af lokalplanen . 22. oktober 2021 kl. 10.21

AF: BOB NIELSEN

Uanstændig magtfuldkommenhed. 22. oktober 2021 kl. 08.09

AF: LINDA SOMMER

Historien bag ”Kultur på recept” 22. oktober 2021 kl. 06.37

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

Annonce

ANNONCE