cookie-og-privatlivspolitik
Digeparkens småhuse har siden 1940'erne ligget lige nord for Strandstrøget på en attraktiv beliggenhed lige bag diget.
Digeparkens småhuse har siden 1940'erne ligget lige nord for Strandstrøget på en attraktiv beliggenhed lige bag diget.
Foto: Anders Knudsen/arkiv

Guldborgsund

Mere styr på Digeparken

Lokalplanen skal overholdes i historisk område lige bag diget.
26. september 2021 kl. 20:14 Af Birgitte Grønning

MARIELYST Det skal være slut med at bygge større, højere og mere kreativt, end lokalplanen tillader i Digeparken.

Det traditionsrige område med cirka 30 småhuse lige bag diget er ved at stikke af i en forkert retning, mener Guldborgsund Kommune, som nu sætter en stopper for dispensationer til udvidelser, kviste, hemse og andre afvigelser fra de klassiske 32 kvadratmeter små huse, som lokalplan 34 tilsiger.

Politikerne i teknik-, miljø- og ejendomsudvalget har netop nikket til opstramningen, der fremover skal værne mere aktivt om det særlige kolonihaveagtige udtryk i Digeparken. Og det er på høje tid, mener næstformand Annemette Johnsen fra SF, som vil stoppe en "klondikeagtig" udvikling.

- Opstramningen er et ønske, jeg har haft i årevis, mens jeg har fulgt, hvordan folk - mange tilflyttere uden lokalt eller historisk kendskab - køber husene i Digeparken og begynder at bygge om og til. Der er eksempler på købere, der udvider huset for at få plads til en familie på otte personer. Det er og har aldrig været tanken med Digeparken, men der er også dannet præcedens for, at folk har fået dispensation efter et byggeri, der ikke overholder lokalplanen, siger Annemette Johnsen.

Hun hører dertil historier om naboer i Digeparken, der lægger pres på hinanden for at kunne gennemføre ulovlige byggerier med gensidig opbakning.

Annonce

- Jeg kender dem ikke selv, men det lyder ubehageligt, mener Annemette Johnsen, der betegner Digeparken som et særdeles bevaringsværdigt område.

De små huse har status som en ferieby og ligger på en fælles matrikel, der i konstruktion kan minde om Marielyst Ferieby, hvor uenighed om lokalplanen i denne uge endte i byretten med kommunen på anklagebænken.

- Jeg håber og tror på, at opstramningen i Digeparken er et første skridt imod en ny kultur, hvor kommunen går mere op i at respektere egne lokalplaner. Der er set gennem fingre med meget i tidens løb, men vi har lært noget, og der lader til at være konsensus om, at det skal være slut med de mange dispensationer, siger Annemette Johnsen og melder om et enigt udvalg bag holdningen til Digeparken.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Bevidst brud af lokalplanen . 22. oktober 2021 kl. 10.21

AF: BOB NIELSEN

Uanstændig magtfuldkommenhed. 22. oktober 2021 kl. 08.09

AF: LINDA SOMMER

Historien bag ”Kultur på recept” 22. oktober 2021 kl. 06.37

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

Annonce

ANNONCE