cookie-og-privatlivspolitik
Middelaldercenteret er sammen med 31 andre kulturinstitutioner havnet i en klemme med statens krav om tilbagebetaling af lån.
Middelaldercenteret er sammen med 31 andre kulturinstitutioner havnet i en klemme med statens krav om tilbagebetaling af lån.
Foto: Arkiv

Guldborgsund

Middelaldercenteret i uafklaret strid om lån fra feriefond

- Det er blandt andet svært at søge fondsmidler, så længe sagen ikke er afsluttet, siger Peter Vemming
12. september 2018 kl. 14:30 Af Martin S Poulsen

Annonce

Sammen med 31 andre danske kulturinstitutioner har Middelaldercenteret for år tilbage optaget lån gennem Arbejdsmarkedets Feriefond. Middelaldercenteret har optaget 14 millioner kroner.

Men i 2014 besluttede et flertal af de politiske partier bestående af S, SF, R, K og V at overføre 280 millioner kroner af fondens formue til staten samtidig med, at det blev præciseret, at fondens primære formål er at støtte vanskeligt stillede familier med ferieophold. De 32 kulturinstitutioner blev bedt om at betale det samlede lånebeløb på 280 millioner kroner tilbage.

Det har kulturinstitutionerne nægtet, da de betragter lånene som tilskud, der ikke skal betales tilbage, så længe kulturinstitutionerne er i drift. I december sidste år blev EU-Kommissionen draget ind i sagen, og nu er lånene blevet sat i bero. Lånene blev første gang sat i bero ved nytår, og aftalepartierne lægger nu op til, at den pause kører videre - foreløbigt frem til næste sommer.

- Jeg kan godt forstå, hvis de involverede museer og kulturinstitutioner er utålmodige efter at få en afklaring, fordi det her er en sag, som tager lang tid, og må vi erkende også længere, end vi forventede. Desværre har det vist sig at være en yderst kompleks problemstilling, fordi det handler om EU's regler for statsstøtte.

- Derfor indstiller aftalepartierne til Arbejdsmarkedets Feriefond, at man forlænger den pause, der er på lånene. Jeg er også glad for, at jeg har fået partiernes opbakning til, at vi går videre med forhandlingerne med kommissionen, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Pausen indebærer, at kulturinstitutionerne i perioden frem til sommeren 2019 ikke skal betale deres lån tilbage.


Elefant i rummet

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, som feriefonden hører under, varslede allerede i juni 2017 en løsning på sagen. I december, hvor EU-Kommissionen blev draget ind i sagen, blev løsningen udskudt et halvt år. Og nu for tredje gang er løsningen fremrykket et år.

De mange udsættelser bestyrker Middelaldercenterets leder, Peter Vemming, i troen på, at Middelaldercenteret og de øvrige kulturinstitutioner har ret. Han har svært ved at se, at sagen skulle være andet end helt ligetil.

- Der er ingen af os, der ville have indgået de aftaler om lånene, hvis det var med krav om at betale tilbage. Det er ikke meningen, at pengene skal betales tilbage, så længe de forskellige kulturinstitutioner er i drift. Det er en klar aftale, og den kan bekræftes af samtlige daværende medarbejdere i Arbejdsmarkedets Feriefond, siger Peter Vemming, som tidligere har udtalt, at Middelaldercenteret må lukke permanent, hvis de 14 millioner kroner skal betales tilbage.

Han ser ikke udsættelsen af en afklaring som noget positivt.

- Den manglende løsning viser, at vi har ret. Men sagen er som en elefant i rummet. Så længe den er der, forhindrer den os i meget af vores arbejde. Det er blandt andet svært at søge fondsmidler, så længe sagen ikke er afsluttet, siger Peter Vemming.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Socialdemokraterne, de… 03. juni 2020 kl. 11.14

AF: MARTIN WOUTERS

brædder er en lykkelig… 01. juni 2020 kl. 10.57

AF: JOHN WENNERWALD

Tilsyn med specialinstitutioner 31. maj 2020 kl. 22.40

AF: MARTIN WOUTERS

broen og tilbud på 100.mill. 29. maj 2020 kl. 16.26

AF: EMMA MARIE HOLM

Hvad med vores erhvervsliv? 29. maj 2020 kl. 12.34

AF: BJØRN BOESKOV

Svaret blæser i vinden 27. maj 2020 kl. 19.04

Annonce