Annonce
Guldborgsund

Middelaldercenteret i uafklaret strid om lån fra feriefond

Middelaldercenteret er sammen med 31 andre kulturinstitutioner havnet i en klemme med statens krav om tilbagebetaling af lån. Foto: Arkiv

- Det er blandt andet svært at søge fondsmidler, så længe sagen ikke er afsluttet, siger Peter Vemming

Sammen med 31 andre danske kulturinstitutioner har Middelaldercenteret for år tilbage optaget lån gennem Arbejdsmarkedets Feriefond. Middelaldercenteret har optaget 14 millioner kroner.

Men i 2014 besluttede et flertal af de politiske partier bestående af S, SF, R, K og V at overføre 280 millioner kroner af fondens formue til staten samtidig med, at det blev præciseret, at fondens primære formål er at støtte vanskeligt stillede familier med ferieophold. De 32 kulturinstitutioner blev bedt om at betale det samlede lånebeløb på 280 millioner kroner tilbage.

Det har kulturinstitutionerne nægtet, da de betragter lånene som tilskud, der ikke skal betales tilbage, så længe kulturinstitutionerne er i drift. I december sidste år blev EU-Kommissionen draget ind i sagen, og nu er lånene blevet sat i bero. Lånene blev første gang sat i bero ved nytår, og aftalepartierne lægger nu op til, at den pause kører videre - foreløbigt frem til næste sommer.

- Jeg kan godt forstå, hvis de involverede museer og kulturinstitutioner er utålmodige efter at få en afklaring, fordi det her er en sag, som tager lang tid, og må vi erkende også længere, end vi forventede. Desværre har det vist sig at være en yderst kompleks problemstilling, fordi det handler om EU's regler for statsstøtte.

- Derfor indstiller aftalepartierne til Arbejdsmarkedets Feriefond, at man forlænger den pause, der er på lånene. Jeg er også glad for, at jeg har fået partiernes opbakning til, at vi går videre med forhandlingerne med kommissionen, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Pausen indebærer, at kulturinstitutionerne i perioden frem til sommeren 2019 ikke skal betale deres lån tilbage.

Elefant i rummet

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, som feriefonden hører under, varslede allerede i juni 2017 en løsning på sagen. I december, hvor EU-Kommissionen blev draget ind i sagen, blev løsningen udskudt et halvt år. Og nu for tredje gang er løsningen fremrykket et år.

De mange udsættelser bestyrker Middelaldercenterets leder, Peter Vemming, i troen på, at Middelaldercenteret og de øvrige kulturinstitutioner har ret. Han har svært ved at se, at sagen skulle være andet end helt ligetil.

- Der er ingen af os, der ville have indgået de aftaler om lånene, hvis det var med krav om at betale tilbage. Det er ikke meningen, at pengene skal betales tilbage, så længe de forskellige kulturinstitutioner er i drift. Det er en klar aftale, og den kan bekræftes af samtlige daværende medarbejdere i Arbejdsmarkedets Feriefond, siger Peter Vemming, som tidligere har udtalt, at Middelaldercenteret må lukke permanent, hvis de 14 millioner kroner skal betales tilbage.

Han ser ikke udsættelsen af en afklaring som noget positivt.

- Den manglende løsning viser, at vi har ret. Men sagen er som en elefant i rummet. Så længe den er der, forhindrer den os i meget af vores arbejde. Det er blandt andet svært at søge fondsmidler, så længe sagen ikke er afsluttet, siger Peter Vemming.

  • Middelaldercenteret er sammen med 31 andre kulturinstitutioner havnet i en klemme med statens krav om tilbagebetaling af lån. Foto: Arkiv
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai endte i stofmisbrug: Nu går han Danmark rundt baglæns af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan