Annonce
Guldborgsund

Minimumsnormeringer vil koste forældrene dyrt

Forældre kan risikere at skulle betale langt mere for at få passet deres børn, hvis der bliver indført minimumsnormeringer i daginstitutioner. Foto: Arkiv

Tænketank forudser massive prisstigninger på daginstitutioner.

GULDBORGSUND Det er dyrt at have børn. Og det kan ifølge tænketanken Cepos blive endnu dyrere, hvis regeringen indfører minimumsnormeringer i daginstitutioner. For det er ikke gratis at ansætte flere pædagoger. Flere pædagoger betyder øgede udgifter, og forældrene betaler 25 procent af omkostningerne i egenbetaling.

Forældre i Guldborgsund Kommune med et barn i børnehave og et barn i vuggestue skal ifølge Cepos' beregninger betale næsten 5.000 kroner mere om året i forældrebetaling - en vuggestueplads vil blive 3.121 kroner dyrere, mens en plads i en børnehave vil blive 1.830 kroner dyrere.

Men forældrene i Guldborgsund Kommune slipper billigere end mange andre steder i landet. I eksempelvis Sorø Kommune skal forældrene betale næsten 10.000 kroner mere for en vuggestueplads, hvis der indføres minimumsnormeringer.

BUPL, fagforeningen for pædagoger, har foreslået, at der skal indføres minimumsnormeringer, så der maksimalt må være tre børn pr. pædagog i vuggestuerne og maksimalt seks børn pr. pædagog i børnehaverne. Regeringens støttepartier SF, Radikale Venstre og Enhedslisten, har erklæret sig enige i det mål. I valgkampen lovede støttepartierne, at de ville indføre minimumsnormeringer, hvis de kom til magten, mens Socialdemokratiet kun ville love, at der blev ansat flere pædagoger. Men med regeringens forståelsespapir blev det klart, at minimumsnormeringerne også er en del af regeringens ambitioner.

Kommunalt selvstyre

Men hvis forslaget fra BUPL bliver til virkelighed, vil det koste flere penge til flere pædagoger, og da forældrene selv betaler cirka 25 procent af udgiften til en plads i institution, vil pladserne blive dyrere for forældrene. I gennemsnit vil prisen på længere sigt stige med 3.700 kroner årligt for en vuggestueplads og med 2.400 kroner for en børnehaveplads.

Men de kommunale forskelle er meget store. Guldborgsund Kommune ligger lunt i svinget med en forventet øget forældrebetaling tæt på landsgennemsnittet på 3.700 kroner årligt for en vuggestueplads og 2.400 kroner for en børnehaveplads.

Simon Hansen (S), der er formand for børn, familie og uddannelsesudvalget i Guldborgsund Kommune, ser gerne, at der bliver indført minimumsnormeringer. Men ikke for enhver pris.

- Jeg tror, at de fleste forældre gerne vil betale lidt ekstra for den øgede kvalitet, der følger med en højere normering i daginstitutionerne. Men min klare forventning er også, at der følger en pose penge med fra Christiansborg, når minimumsnormeringerne bliver indført, siger Simon Hansen.

Han håber også, at forhandlingerne om minimumsnormeringerne vil resultere i, at kommunerne for stor råderet over den pose penge.

- Det er vigtigt at respektere det kommunale selvstyre. Jeg håber derfor, at staten giver kommunerne penge til udmøntningen. Så kan kommunerne selv fastlægge rammerne, siger Simon Hansen.

Cepos' direktør, Mia Amalie Holstein, mener derimod, at kommunerne selv skal finde pengene og selv bestemme, om de ønsker minimumsnormeringer.

  • Forældre kan risikere at skulle betale langt mere for at få passet deres børn, hvis der bliver indført minimumsnormeringer i daginstitutioner. Foto: Arkiv
Annonce
Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op