Annonce
Guldborgsund

Minister skal se på pleje-sag

Troels Ravn (S) er formand for Folketingets social-, indenrigs- og børneudvalg. Han undrer sig over Guldborgsund Kommunes ageren i sagen om plejefamilien fra Sakskøbing. Foto: Jeanne Kornum, Ritzau Scanpix

Formanden for Folketingets socialudvalg synes, at Guldborgsund Kommunes ageren ser underlig ud

SAKSKØBING Sagen om en konflikt mellem Guldborgsund Kommune og en plejefamilie fra Sakskøbing er nået til Christiansborg.

Troels Ravn (S), der er formand for Folketingets social-, indenrigs- og børneudvalg, har fået indsigt i korrespondancen mellem plejefamilien og kommunen, og han undrer sig.

Som omtalt i Folketidende tirsdag handler sagen om, at kommunen havde besluttet, at 12-årige Andreas ikke længere skulle være hos sin plejefamilie, Jacob og Maria Hansen - selvom Andreas og familien er glade for hinanden, og selvom Andreas' biologiske far, Carsten Carlsen, også er glad for plejefamilien.

- Plejefamilien er blevet varskoet om en lønnedgang. Jeg kan se på korrespondancen, at de har meddelt kommunen, at det kan de for så vidt godt acceptere. Men de vil godt have en begrundelse. Det betragter kommunen som en opsigelse. Det undrer mig lidt, og det har jeg meget svært ved at se er rimeligt. Det er jo ikke at aflevere en opsigelse at bede om en beskrivelse af arbejdsopgaven. Den beskrivelse har de ret til at få. Kommunen kan ikke bare sætte dem ned i løn uden at begrunde hvorfor, fastslår han.

Kommunen begrunder ændringen med, at Andreas går i skole og ikke er hjemme ligeså meget som tidligere. Er det ikke en rimelig begrundelse for at sænke antallet af vederlag?

- Det skal jeg ikke blande mig i. Men det ser underligt ud, at plejefamilien ikke kan få en beskrivelse af, hvorfor den skal sættes ned i løn. Det kan jeg ikke se, at den har fået, af det jeg har fået tilsendt. Jeg skal ikke som sådan blande mig i, om en kommune har baggrund på at sætte familien ned. Men kommunen er forpligtet til at overholde lovgivningen.

Spørgsmålet er, om kommunen gør det?

- I det, jeg kan se, har plejeforældrene ikke fået den beskrivelse, de har ret til, bemærker Troels Ravn og tilføjer, at der er principielle ting i sagen, som han gerne vil have børne- og socialminister Mai Mercado (K) til at forholde sig til.

- Vi bliver nødt til at kigge på, om en kommune - her er det Guldborgsund - overholder gældende lovgivning, for det handler om et sårbart barn, fastslår han.

Troels Ravn fortæller, at det af sagen fremgår, at Socialtilsyn Øst har vurderet, at plejefamilien er kompetent, men at drengen har behov for terapi.

- Det har man ikke fået. Plejefamilien beder Guldborgsund Kommune leve op til sine forpligtelser. Det giver en tvist, fordi kommunen oplever plejefamilien som besværlig. Men man skal følge den anbefaling, det sociale tilsyn kommer med, siger Troels Ravn.

Han har stillet en stribe spørgsmål til Mai Mercado, der blandt andet bliver bedt om at indhente oplysninger om, "hvorvidt det er korrekt, og i så fald hvorfor den pågældende plejefamilie ikke har fået en faglig begrundelse for, hvorfor de pludselig skulle have mindre i løn, og hvorfor samarbejdet mellem kommunen og plejefamilien er ophørt?"

Et andet spørgsmål går på, hvorfor Andreas ikke fik en bisidder og ikke blev hørt om, hvad han syntes om at skulle flytte. Et tredje om, hvorfor kommunen ikke har fulgt anbefalingen fra Socialtilsyn Øst og iværksat traumeterapi. Og et fjerde om, hvad hun siger til den måde, Andreas blev forsøgt flyttet fra familien - blandt andet med deltagelse af politiet.

Det sidste har Mai Mercado tidligere kommenteret i en anden sag. Her har hun i marts 2018 fastslået, at kommuner ikke har hjemmel til at anmode politiet om bistand, når et barn eller en ung skal flyttes fra et anbringelsessted til et andet.

Spørgsmålet om den manglende bisidder og høring af Andreas er dog det mest alvorlige, mener Troels Ravn.

- Hvis det foregår på den måde, så tromler man. Men sådan kan man ikke tilsidesætte lovgivningen. Så får man systemet frem for mennesket. I skåltaler siger vi altid, at mennesket skal sættes før systemet, men det er der ikke noget, der tyder på, at man har gjort her. Og jeg vil bede ministeren om at forholde sig til det. Det kan vi ikke bare lukke øjnene for, fastslår han.

Som det fremgår af artiklen herunder har kommunen besluttet ikke at udtale sig om sagen.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) bliver bedt om at forholde sig til sagen. Foto: Jens Dresling, Ritzau Scanpix
  • Troels Ravn (S) er formand for Folketingets social-, indenrigs- og børneudvalg. Han undrer sig over Guldborgsund Kommunes ageren i sagen om plejefamilien fra Sakskøbing. Foto: Jeanne Kornum, Ritzau Scanpix
  • Børne- og socialminister Mai Mercado (K) bliver bedt om at forholde sig til sagen. Foto: Jens Dresling, Ritzau Scanpix
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

112

Bil i brand på motorvejen

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Annonce
Annonce
Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Guldborgsund

Nu skal pengene findes: Besparelser for 16 millioner kroner sendes i høring

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Guldborgsund

Revyen solgte ud: - Nu skal vi lige komme os over chokket