cookie-og-privatlivspolitik
Denne fiskesø ved Marielyst er en af de lukkede søer. Arkivfoto
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

Mistanke om sygdom lukker lokale fiskesøer

Har modtaget fisk fra jyske dambrug, hvor der er konstateret virussygdommen IHN.
09. juni 2021 kl. 18:20 Af Hans Gandrup

GULDBORGSUND Mistanke om fiskesygdommen IHN - der ikke er farlig for mennesker - lukker nu to lokale fiskesøer: Marielyst Fiskesø og Iglekær Put and Take i Toreby. Iglekær fik beskeden tirsdag morgen.

- Vi må lukke på ubestemt tid. Det er trist, blandt andet fordi vi havde planlagt en række nye initiativer her i sommer, siger Mads Winther Svendsen, der er driftsansvarlig for Iglekær Put & Take.

Iglekær har købt ørreder hos Præstkjær Dambrug, hvor der er konstateret IHN. Men der er ikke taget prøver og altså heller ikke konstateret virus i Iglekær.

På Marielyst fik man beskeden om lukning op til weekenden.

- Smitten er heller ikke konstateret hos os. Men vi har modtaget fisk fra et dambrug i Holsted, hvor IHN er fundet. Derfor har Fødevarestyrelsen lukket os, forklarer Cliff Guldborg, der siden januar sidste år har drevet fiskesøen ved Marielyst Strandvej - tidligere kendt som Lyns Fiskesø - sammen med Rasmus Pedersen.

Annonce

Massiv skuffelse

Skuffelsen over at måtte lukke netop nu, hvor turistsæsonen står for døren, er selvfølgelig massiv.

- Der er et økonomisk problem. Selv om vi driver det her som en hobby, så har vi investeret ganske meget arbejde og mange penge, så vi står med et stort minus. Men det værste er egentlig, at vi ikke kan få noget, der bare ligner klare meldinger fra Fødevarestyrelsen om, hvad der nu skal ske, siger Cliff Guldborg.

- Der er som sagt ikke konstateret smitte i fisk hos os. Og vi ved ikke, hvornår der bliver taget prøver. Hvis der gør. Indtil videre er meldingen, at man smitteopsporer. Men planerne i øvrigt får vi ikke besked om, siger Cliff Guldborg.

IHN betyder Infektiøs Hæmatopolektiskj Nekrose. Det er en virusinfektion hos laks og ørred. Det første udbrud i Danmark blev konstateret 18. maj.

Siden 2. juni er Danmarks status som fri for sygdommen suspenderet.

Annonce

Sygdommen er som nævnt ikke farlig for mennesker.

Men den har store konsekvenser økonomisk for især dambrugserhvervet og fiskeeksporten.

Tim Petersen, souschef i Fødevarestyrelsen, sagde for fire dage siden til TV2 Østjylland, at situationen med flere fund af IHN i jyske dambrug er meget alvorlig for dambrugserhverv og eksport.

På det tidspunkt var virussen konstateret syv steder i Jylland. Yderligere cirka 20 steder var ved at blive undersøgt.

- Der kan sagtens komme flere, sagde Tim Petersen.

Annonce

Nu står to fiskesøer her i området altså på listen.


Fiskeyngel er truet

Udover bekymringen for dambrug og fiskeeksport er fiskebestanden i åer og søer også i risikozonen. Der udsættes store mængder fiskeyngel i danske vandløb - og især fiskeynglen er truet af IHN.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

Annonce

ANNONCE