cookie-og-privatlivspolitik
På årsmødet i Det Falsterske Digelags i søndags viste en vejledende afstemning et klart flertal for, at digelaget skulle trække sin stævning af kommunen og Miljø- og Fødevareklagenævnet tilbage og acceptere cykling på diget.
På årsmødet i Det Falsterske Digelags i søndags viste en vejledende afstemning et klart flertal for, at digelaget skulle trække sin stævning af kommunen og Miljø- og Fødevareklagenævnet tilbage og acceptere cykling på diget.
Foto: David Arnholm

Guldborgsund

Møde i går: Retssag om diget udsat

Kommunen og digelaget er enige om at indlede forhandlinger om cykling på diget, derfor udsættes retssag på ubestemt tid.
16. oktober 2020 kl. 10:50 Af David Arnholm

Annonce

SYDFALSTER Blot 19 dage før Guldborgsund Kommune og Det Falsterske Digelag skulle tørne sammen i Retten i Nykøbing for at få afklaret striden om cykling på diget, er retssagen nu udskudt.

Den overraskende udvikling kommer i kølvandet på digelagets årsmøde i søndags, hvor borgmester John Brædder (G) mødte op med en klar opfordring til digelagets bestyrelse om at finde en mindelig løsning på striden.

- Når der nu er adskillige millioner i digelagets kasse, skulle vi så ikke sætte os ned og finde en løsning med statslige midler, digelagets kasse og Guldborg­sund Kommune for at finde en løsning? Jeg ved, der findes en teknisk løsning, hvor man kan færdes på diget, sagde borgmesteren på årsmødet.

Og opfordringen til at forhandle om en løsning blev hørt. Efter årsmødet har formanden for Det Falsterske Digelag, Søren Bjerregaard, således taget kontakt til kommunen. Det førte til, at der i går eftermiddags blev holdt et to timer langt møde, hvor kommunen og digelaget blev enige om at udsætte retssagen på ubestemt tid.

De penge, det koster at føre en retssag, kan nemlig bruges bedre, er de enige om, og derfor vil de nu forhandle om en løsning, der både tager hensyn til beskyttelse af diget og offentlighedens muligheder for at færdes på diget.

I en pressemeddelelse udsendt af kommunen udtaler Søren Bjerregaard:

- Vores vigtigste opgave er at sikre, at de store værdier, som ligger bagved diget, også i fremtiden beskyttes mod forhøjet vandstand. Vi må også erkende, at der er et stigende pres fra offentligheden i forhold til færdsel på diget, og vi indgår derfor nu en konstruktiv dialog med Guldborgsund Kommune om at få løst begge dele til fælles bedste.

I samme pressemeddelelse udtaler John Brædder:

- Det glæder mig rigtig meget, at digelagets formand har taget initiativ til, at retssagen udsættes. Det er til glæde for både digeskatteydere og skatteborgere. Jeg har stor tiltro til, at der findes en forhandlingsløsning, som er til gavn for alle borgere, der gerne vil nyde vores sydfalsterske dige, uanset om det er på gåben eller cykel. Vi slår nu en streg i sandet og arbejder på en konstruktiv løsning.

I løbet af næste uge holder de to parter et nyt møde, hvor selve forhandlingen indledes. Men betyder det så, at digelaget er indstillet på at aceptere cykling på diget? Det svarer Søren Bjerregaard ikke klart ja eller nej til, men han siger:

- Bestyrelsens arbejde er blevet for omfattende, og vi vil holde os til det kystbeskyttende. Så må kommunen gå ind at tage en stor del af ansvaret for det med færdslen. Vi kan ikke i bestyrelsen blive ved med at have den konflikt, så vi er nødt til at sætte os sammen og finde en løsning. Men hvis ikke kommunen vil tage det ansvar, jeg mener, den må tage for færdslen, må vi genoptage retssagen.

Både han og borgmesteren siger til Folketidende, at en retssag nok vil kunne udpege en vinder og en taber, men ikke vil kunne løse striden. Derfor vil de hellere søge at finde en mindelig løsning.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Historien om Kaj Munk skal… 27. oktober 2020 kl. 07.05

AF: LEIF A. JENSEN

Ytringsfriheden 25. oktober 2020 kl. 22.29

AF: JOHN WENNERWALD

Røg julen dér? 25. oktober 2020 kl. 21.38

AF: MARTIN WOUTERS

mulighed for anløb af… 25. oktober 2020 kl. 07.23

AF: LINDA SOMMER

Den historiske kulturarv… 20. oktober 2020 kl. 09.43
Kom nu videre 20. oktober 2020 kl. 08.49

Annonce