cookie-og-privatlivspolitik
Der skulle have været fundet en løsning på lånet fra Arbejdsmarkedets Feriefond til Middelaldercentret inden nytår. Men truslen om konkurs hænger stadig over den store turistattraktion.

2

Billeder

Der skulle have været fundet en løsning på lånet fra Arbejdsmarkedets Feriefond til Middelaldercentret inden nytår. Men truslen om konkurs hænger stadig over den store turistattraktion.
Foto: Arkiv

Guldborgsund

Museums fremtid er stadig uvis

Beskæftigelsesminister udskyder beslutning om Middelaldercentrets tilbagebetaling af lån.
18. december 2019 kl. 14:20 Af Martin S Poulsen

Annonce

SUNDBY Julen bliver bittersød på Middelaldercentret. For nok kan det levende museum se tilbage på et aktivt år, hvor blandt andet en helt ny attraktion i form af adventureparken Griffenholm blev indviet.

Men fremtiden er uvis for Middelaldercentret. Det skyldes, at det endnu ikke ligger fast, hvad der skal ske med et 25 år gammelt lån på 28 millioner kroner fra Arbejdsmarkedets Feriefond. 37 andre kulturinstitutioner landet over har optaget lignende lån. Ifølge Middelaldercentret og Organisationen Danske Museer (ODM) blev lånene optaget ud fra den forståelse, at de ikke skulle betales tilbage, så længe de forskellige kulturinstitutioner er i drift.

I 2014 krævede Arbejdsmarkedets Feriefond imidlertid lånene tilbagebetalt. Middelaldercentret var først til at optage lån og skulle derfor allerede fra 2020 begynde at betale tilbage. Men Middelaldercentret og de andre museer gennem ODM fastholder deres opfattelse af, at lånene ikke skal betales tilbage.

Museerne blev af daværende beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) lovet en løsning inden sommerferien 2017. Det skete som bekendt ikke. Siden er beslutningen forhalet igen og igen, og nu har beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) udsat en afgørelse til april 2020.

- Vi er for længst forbi diskussionen af, om de her lån skal betales tilbage. Det skal de ikke. De blev givet under den klare forudsætning, at der reelt var tale om donationer, og at lånestatus var en teknikalitet, hvilket også er bekræftet af den daværende ledelse i Arbejdsmarkedets Feriefond, siger Nils M. Jensen, der er direktør for ODM.

Annonce

For Middelaldercentret har udsættelsen store konsekvenser.

- Det betyder, at revisoren ikke kan godkende vores regnskab til årsmødet i marts. Dermed bliver vi teknisk insolvente, siger Peter Vemming Hansen, der er direktør for Middelaldercentret.

Udsættelsen af beslutningen er ifølge Peter Vemming Hansen den værst tænkelige situation.

- Det havde været bedre med en afklaring fra nytår eller en ny udsættelse på et år. Nu bliver vi nødt til i regnskabet at tage højde for nogle penge, der ikke findes, siger Peter Vemming Hansen, der tidligere har understreget, at det vil være umuligt at tilbagebetale de 28 millioner kroner.

Han sætter sin lid til, at kommunen i sidste ende kan træde til med en økonomisk garanti, der kan sikre Middelaldercentrets drift.

Annonce

Arbejdsmarkedets Feriefond er en selvejende institution, som forvalter lønmodtagernes uhævede feriepenge og uddeler midler til ferieophold for børn og familier, som midlertidigt ikke kan forsørge sig selv, og før 2015 altså også til at udvikle feriecentre og attraktioner.

De omtalte lån blev givet til knap 30 kulturinstitutioner med et samlet beløb på cirka 500 millioner kroner.

Det er bekræftet af tidligere direktør i Arbejdsmarkedets Feriefond, Bodil Mogensen, at intentionen med de givne rente- og afdragsfrie lån var, at de efter løbetiden på 25 år skulle forlænges i yderligere 25 år og så fremdeles yderligere forlænges.

I 00'erne overførte skiftende regeringer penge fra Arbejdsmarkedets Feriefond til staten, og i 2014 hentede den daværende regering 280 millioner kroner fra Arbejdsmarkedets Feriefond.

Fondskassen var på det tidspunkt ved at være tom, og der blev derfor vedtaget en vedtægtsændring, som blandt andet indebar, at Arbejdsmarkedets Feriefond skulle indfri de givne lån.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HENNING BECH JOHANSEN

Axeltorv i Nakskov 01. marts 2021 kl. 11.48

AF: JOHN WENNERWALD

Facebook skal bidrage 28. februar 2021 kl. 21.20

AF: JOHN WENNERWALD

Vinterferie med familien 22. februar 2021 kl. 09.44

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Billetten til vores verden 21. februar 2021 kl. 12.54

AF: PER HØYEM

Granfeltsgård 18. februar 2021 kl. 14.31

AF: PAW HALLANDSON

Skanlux sommehusene på Marielyst 15. februar 2021 kl. 20.24

Annonce

ANNONCE