cookie-og-privatlivspolitik

2

Billeder

Flere af de 24 faste beboere på bostedet "Bryggen" hang næsten ud ad vinduet for at få det hele med.
Foto: Privat

Guldborgsund

Musik til hjertet spilles på afstand ved bosted

Bosted for udviklingshæmmede giver beboerne helt særlige musikalske belønninger under karantænen.
07. april 2020 kl. 17:50 Af Maria Glasius Lange

Annonce

NYKØBING For de 24 personer, der har en udviklingsforstyrrelse og bor på bostedet "Bryggen" i Nykøbing, fører den aktuelle karantæne til de samme udfordringer som for mange andre. Særligt er isolationen hård.

Men mens de fleste andre mennesker har et mentalt beredskab til at håndtere den nye situation, er det sjældent tilfældet for beboerne på "Bryggen". Det forklarer Kurt Lejbølle, der leder bostedet.

- Når vi andre kan mærke utålmodigheden på grund af isolationen, har vi mentale redskaber, der fortæller os, at det er vi nødt til at acceptere. Men det har de ikke.

Deres struktur er brudt op, og hver dag er med ét søndag. Det er hårdt, når weekenderne uden job og åbent værksted allerede føles lange. Situationen giver beboerne på bostedet to udfordringer i den nye hverdag. Dels skal dagen struktureres påny, så de i stedet for at være på værksted bager, tegner og fortæller historier. Dels skal de ansatte skabe en forståelse for situationen, så beboerne stoler på, at det altså ikke er for sjov, at de skal vaske hænder eller undgå kontakt.

Og med aflysningerne af sommerens festivaler er Sølund Festivalen, der svarer til Roskilde Festival for landets udviklingshæmmede, også ude af billedet.

Det fik Thomas Willadsen, der arbejder på stedet, til at overveje en alternativ forkælelse for beboerne. Noget, der lige kunne få humøret op i en svær tid. Han tog fat i John Wismarch, også kendt under kunstnernavnet "Den Glade Musiker", som gerne ville give en halv times koncert gratis fra "Bryggens" atriumgård. Imens stod beboerne ved vinduerne i deres værelser. Eller, flere af dem hang så meget ud fra vinduet, som de nu engang kunne for at få det hele med, mens John Wismarch lagde ud med " Der er noget galt i Danmark".

- Det var musik fra hjertet - men på afstand. Og det har en stor effekt i et par dage. Jeg havde tilfældigvis vagt dagen efter, og de kom til mig og fortalte om musikken. De bad om billeder og fortalte om oplevelsen til deres familie over telefonen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Socialdemokraterne, de… 03. juni 2020 kl. 11.14

AF: MARTIN WOUTERS

brædder er en lykkelig… 01. juni 2020 kl. 10.57

AF: JOHN WENNERWALD

Tilsyn med specialinstitutioner 31. maj 2020 kl. 22.40

AF: MARTIN WOUTERS

broen og tilbud på 100.mill. 29. maj 2020 kl. 16.26

AF: EMMA MARIE HOLM

Hvad med vores erhvervsliv? 29. maj 2020 kl. 12.34

AF: BJØRN BOESKOV

Svaret blæser i vinden 27. maj 2020 kl. 19.04

Annonce