cookie-og-privatlivspolitik
Projektchef hos Guldborgsund Forsyning, Jesper Reinhold, viser jordbunken frem. Det er forurenet med plastic og bildæk, men det er muligt for mennesker og dyr at gå på det, siger han, hvis det dækkes af et tykkere lag muld samt et net.
Projektchef hos Guldborgsund Forsyning, Jesper Reinhold, viser jordbunken frem. Det er forurenet med plastic og bildæk, men det er muligt for mennesker og dyr at gå på det, siger han, hvis det dækkes af et tykkere lag muld samt et net.
Foto: Maria Glasius Lange

Guldborgsund

Natur på affaldet

En 10 meter høj bakke kan komme naturinteresserede til gode. Blandt andet som kælkebakke.
30. oktober 2020 kl. 21:20 Af Maria Glasius Lange

Annonce

NYKØBING Hos Guldborgsund Forsyning er store maskiner i øjeblikket i gang med at bygge til og optimere det store spildevandsanlæg, der skal sikre, at åer og kloakker ikke løber over ved store regnskyl i fremtiden.

Det meste af anlægget vil ikke kunne ses, i og med at det er placeret som store tanke under jorden. Og det er ret tankevækkende, i og med at det samlede projekt er budgetteret til 311 millioner kroner, tilføjer forsyningsdirektør Niels Rasmussen.

Men noget af området vil alligevel kunne komme lokale naturinteresserede til gavn. Måske endda tillade den kælkebakke, som Venstre-mand og byrådspolitiker Claus Bakke efterlyste her i avisen for et par uger siden. Det kommer vi tilbage til.

Sammen med chefen for det projekt, de har døbt "Mod nye tider", Jesper Reinhold, viser Niels Rasmussen og bestyrelsesmedlem Ole Bronné-Larsen (S) rundt på området, der for mange år siden blev brugt som losseplads.

På det fjerneste område arbejder store maskiner på at grave ud og gøre plads til to nye opsamlingstanke, der skal give en kapacitet på i alt 13.000 kubikmeter spildevand. Hidtil har der blot været en enkelt tank med en kapacitet på 5.000 kubikmeter, hvilket ikke har været nok under de store regnskyl, der efterlod grønne områder ved søer og åløb i Nykøbing oversvømmede.

- Vi har regnet os frem til, at vi med 13.000 kubikmeter kan sikre os mod overløb. Det er selvfølgelig svært at spå om, hvor meget nedbør vi ser i fremtiden, men med de mængder, der er kommet de seneste år, kan vi sikre os fornuftigt, siger Ole Bronné-Larsen.

Men gravearbejdet har også frigjort en enorm mængde affaldsforurenet jord, der ifølge direktør Niels Rasmussen vil koste fem millioner kroner at fragte til RGS i Rødby. En virksomhed, der behandler blandt andet forurenet jord. I stedet er det opmagasineret på forsyningens egen grund, hvor man nu kan se det fra skovalleen som en 10 meter høj jordbunke.

Og det er på denne bunke, at man er i gang med at så blomster, som vil gavne insekter i fremtiden. Der vil også blive sat bænke op, siger Jesper Reinhold.

Og det glæder Claus Bakke, der dermed også ser muligheder for den kælke- eller skibakke, han har efterlyst i Nykøbing.

- Jeg ser for mig, hvordan folk kommer til at drøne hertil, når der engang falder sne igen, siger han.

Jesper Reinhold tilføjer, at jorden er forurenet i den mildeste grad. Der bliver lagt et stort net over jorden og dernæst et tykt lag muld. Og så sættes der et hegn op ud mod Skovalleen.

- Det er ikke bare en bakke. Det kan også bidrage til, at folk får et rigere liv, tilføjer Ole Bronné- Larsen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

john brædder ønsker at folk… 24. november 2020 kl. 09.12

AF: JOHN WENNERWALD

Regionen hjælper minkavlere 22. november 2020 kl. 21.48

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

AF: NILS JØRGENSEN

Torvet Nykøbing 16. november 2020 kl. 16.03

AF: JOHN WENNERWALD

Goddag til kontantløst samfund 15. november 2020 kl. 21.43

Annonce