cookie-og-privatlivspolitik
Guldborgsund Kommune skal ikke give aktindsigt i korrespondance mellem landmand John Brædder og Better Energy om planerne for en gigantisk solcellepark ved Grænge
Guldborgsund Kommune skal ikke give aktindsigt i korrespondance mellem landmand John Brædder og Better Energy om planerne for en gigantisk solcellepark ved Grænge
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

Nej til aktindsigt i solcellestrid står fast

Klagenævn stadfæster Guldborgsund Kommunes afgørelse i sag om kæmpe-solcellepark i Grænge.
21. juli 2021 kl. 08:20 Af Hans Gandrup

GRÆNGE Guldborg­sund Kommune skal ikke give aktindsigt i korrespondance mellem landmand John Brædder og Better Energy om planerne for en gigantisk solcellepark ved Grænge.

Det står fast efter en afgørelse i Planklagenævnet.

Tilbage i marts gav kommunen afslag på ønsket om aktindsigt.

Det nej blev indklaget til Planklagenævnet, som altså nu har givet kommunen medhold.

Et centralt ord i afvisningen af ønsket om aktindsigt - i en korrespondance, som kommunen i øvrigt påpeger, at man slet ikke har - er "landmand" eller "lodsejer".

Annonce

Guldborgsund Kommune har henholdt sig til, at den private korrespondance mellem John Brædder og projektmagerne Better Energy ikke er en del af en administrativ sagsbehandling i forbindelse med kommunens virksomhed.

Derfor mente - og mener - man altså ikke, at reglerne om aktindsigt gælder. Det giver nævnet kommunen ret i.


Ingen kontakt

Undervejs i sagsbehandlingen har administrationen - 5. maj - oplyst, at man ikke har haft nogen kontakt med lodsejer/borgmester, ligesom man påpeger, at John Brædder ikke deltager i møder af nogen art om sagen eller kommunikerer på kommunens vegne om solcelleparken. I øvrigt påpeger kommunen, at man altså slet ikke har den efterspurgte korrespondance.

Planklagenævnet henholder sig i sin afgørelse til Guldborgsund Kommunes oplysninger om, at der ikke eksisterer dokumenter, som er omfattet af ønsket om aktindsigt. Og at eventuel korrespondance i øvrigt er privat.

- Planklagenævnet finder ikke ud fra sagens oplysninger grundlag for at antage, at dette ikke er korrekt, hedder det blandt andet i Planklagenævnets afgørelse.

Annonce

Den er i øvrigt endelig og kan ikke indbringes for en anden myndighed.


Kritik af høring

Mens der altså dermed er sat punktum for den strid, fortsætter uenighederne om selve solcelleparken, som planlægges til at fylde cirka 183 hektar og står for en strømproduktion på 185 MWh årligt - svarende til forbruget i omkring 45.000 boliger. 180 borgere i området har for længst skrevet under på en protest mod gigantprojektet, som i øjeblikket er ude i offentlig høring. Høringsfristen er forlænget til 22. august, fordi alle i første omgang ikke modtog høringsbrevet.

I beboerforeningen i Grænge holder man sig på sidelinjen i diskussionen om solcellerne.

- Foreningen forholder sig generelt ikke til debatten. Vi er en forening for alle i Grænge, fastslår formand Kjeld Larsen.

Men usikkerheden blandt mange i Grænge er altså markant. Det samme er kritikken af forløbet hidtil. Også af høringsperioden.

Annonce

- Man har holdt et virtuelt møde 29. juni. Det er ikke tilstrækkeligt. Vores kritik bliver generelt ikke hørt. Nu indkalder man til endnu et virtuelt møde 18. august. Det er stadig ikke nok, mener eksempelvis Niels Sørensen, Grænge Skovvej 42.

Han finder det i øvrigt også kritisabelt, at høringen løber hen over sommerferie-perioden.


Et rigtigt møde

- Lad os nu få et rigtigt møde mellem Grænge-borgerne og kommunen, hvor der også er mulighed for en dialog og ikke bare besvarelse af skriftlige spørgsmål. Jeg synes, kommunen skylder os at høre på vores betænkeligheder. Ved tidligere lejligheder har vi desværre også oplevet, at man har dækket sig bag Better Energy. Her i høringsperioden vil vi gerne tale direkte med kommunen, tilføjer han.

Better Energy - der altså i givet fald skal stå for solcelleparken på John Brædders jord - har i øvrigt reserveret Grænge Beboer- hus på Lolle Alle 11 til et møde 15. september.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: TOM AHLQVIST

Vi skal værne om vores kulturarv: 21. september 2021 kl. 22.13

AF: DITTE RUST

Spoiler: Poolhusene i… 21. september 2021 kl. 12.35

AF: JOHN WENNERWALD

Klar til valget 19. september 2021 kl. 22.41

AF: LINDA SOMMER

Alle kan noget 18. september 2021 kl. 16.47

AF: JOHN WENNERWALD

Anonym og fortrolighed 14. september 2021 kl. 22.36

AF: JOHN WENNERWALD

Hurra for lokale holdninger 12. september 2021 kl. 22.15

Annonce

ANNONCE