cookie-og-privatlivspolitik
Møllen mangler i dag både møllehat og vinger. Og om få dage kan selve tårnet også være væk.
Møllen mangler i dag både møllehat og vinger. Og om få dage kan selve tårnet også være væk.
Foto: Jan Knudsen, arkivfoto

Guldborgsund

Nu ryger vindmøllen

Uenighed om ejerskab koster historisk vindmølle livet.
01. december 2019 kl. 15:50 Af Andreas Johansen

Annonce

GEDSER Den historiske forsøgsmølle, der i 1957 blev opført på Korsagervej, og som flere steder omtales som en såkaldt stammoder til alle moderne vindmøller, står allerede uden en nacelle, en møllehat i daglig tale.

Men den historiske mølle synger på sidste vers, for siden det i oktober blev klarlagt, at det er Lasse Kold, der er ejer af vindmøllen og ikke Gitte Ahrenkiel, der ejer jorden, møllen står på, og er nærmeste nabo til betontårnet, har den nye ejer søgt en løsning på, hvad der skal ske med møllen.

Gitte Ahrenkiel drømmer om at restaurere den med en kopi af den oprindelige møllehat, mens ejeren, Lasse Kold, håbede på fortsat at bruge en moderne møllehat til at generere strøm og indkomst.

- Jeg prøvede at lave en aftale med Gitte Ahrenkiel om, at jeg kunne lade møllen stå og lave strøm, indtil hun havde økonomi til at få genopbygget møllen. Men det ville hun ikke. Og jeg blev bedt om at pille møllen ned, så det gør jeg - og tårnet bliver så også til vejfyld. Jeg ved gerne vedstå, det er en skam at rive den ned. Men det er blevet en principsag, fordi hun (Gitte Ahrenkiel, red.) er så stejl i det, at vi ikke kunne blive enige.

Gitte Ahrenkiel ærgrer sig over, det er kommet dertil.

- Vi havde hele tiden troet, at tårnet hørte til min ejendom. Men det er ikke tilfældet. Han (Lasse Kold, red.) forlanger, at jeg skal betale 200.000 kroner for møllen, og det tilbud forfalder 2. december. Så ved jeg ikke, hvad der sker, forklarer Gitte Ahrenkiel.

- Det koster mig flere penge at rive ned, end det gjorde bare at lade den stå. Men nu bliver den lavet til vejfyld, hvis hun ikke kan købe den af mig, forklarer Lasse Kold.

Læs også: https://folketidende.dk/Guldborgsund/Rekonstruktion-af-moelle-naermer-sig-realisering/artikel/524387KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Efterslæbet bliver stort 05. april 2020 kl. 21.11

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

En folkelig sammenslutning 05. april 2020 kl. 19.36

AF: CARSTEN ANDERSEN

Nakskov kan ikke få hænderne ned 03. april 2020 kl. 16.44

AF: BIRGITT BJERRE

Cykelstier langs Sundruten… 01. april 2020 kl. 09.50

AF: BJARKE ROSENKILDE

Hjernevask, medierne,… 31. marts 2020 kl. 23.30

AF: JOHN WENNERWALD

Solidaritet når regningen kommer 29. marts 2020 kl. 20.35

Annonce