cookie-og-privatlivspolitik
Forskerne forventede, at Region Sjælland ville blive ramt hårdere af epidemien end resten af landet. Men det viste sig ikke at holde stik.
Forskerne forventede, at Region Sjælland ville blive ramt hårdere af epidemien end resten af landet. Men det viste sig ikke at holde stik.
Foto: Flemming Karlsen

Guldborgsund

Ny lokal covid-19-forskning overrasker

Første bølge af covid-19 ramte regionerne forskelligt. Vores region slap billigere end forventet.
30. november 2020 kl. 17:00 Af Birgitte Grønning

Annonce

NYKØBING Region Hovedstaden blev ramt hårdest af covid-19, da første bølge ramte Danmark i foråret. Og Region Sjælland slap billigere end forventet. Det viser et nyt forskningsprojekt fra Nykøbing Sygehus, der har set på, hvordan og hvorfor den første bølge ramte, som den gjorde.

- Erfaringerne fra første bølge af covid-19 i Danmark viser, at selv i et lille land som Danmark kan en epidemi sprede sig forskelligt. Vores forskning peger på, at infrastruktur, boligforhold og befolkningstæthed kan have betydning. Det kan være vigtigt at holde sig for øje, efterhånden som epidemien udvikler sig, forklarer speciallæge Gry St-Martin fra Nykøbing Sygehus.

Lignende resultater viser sig i resten af Norden, hvor der har været en højere forekomst af covid-19 i hovedstadsområderne i forhold til antallet af indbyggere.

- Befolkningstætheden er syv gange større i Region Hovedstaden end i resten af Danmark. 56 procent af borgerne i Region Hovedstaden bor i lejligheder mod mellem 20 procent og 26 procent i de andre regioner. Samtidig bruger flere dagligt kollektiv transport i Region Hovedstaden, og det kan være forklaringen på, at flere bliver smittet, vurderer ph.d.-studerende Therese Holmager fra Nykøbing Sygehus.


Høj dødelighed

Inden covid-19-epidemien var dødeligheden i Region Sjælland generelt højere end i resten af landet, og en større andel af befolkningen rapporterede dårligt helbred end i de andre regioner.

Forskerne forventede derfor, at hvis epidemien spredte sig i Region Sjælland, så ville flere blive svært syge af smitten med covid-19 end i resten af Danmark.

- Vi forventede, at Region Sjælland ville blive ramt hårdere af epidemien end resten af landet. Men det viste sig ikke at holde stik. Region Hovedstaden havde flest smittede, flest indlagte og flest døde med covid-19 i forhold til befolkningstallet, forklarer Therese Holmager.

Forskerne har brugt de data, som dagligt bliver offentliggjort fra Statens Serum Institut i form af antal testede, antal med positive prøver, antal indlagte patienter med covid-19 og antal døde med covid-19.

Forskerne har anvendt forskellige analysemetoder, men resultaterne er meget robuste, og de kan derfor konkludere, at epidemiens første måneder forløb ret forskelligt i regionerne, selv om der også er forbehold, lyder det fra forskerne.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: RANDI HANSEN

afhentning af affald 23. januar 2021 kl. 22.58

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39

Annonce