Annonce
Guldborgsund

Ny skole bliver dyrere end ventet

Den nye skole er ved at tage form. Foto: Anders Knudsen

Entreprenør dækker ekstraudgifter, der skyldes voksende råvarepriser, men kommunen kan også få regning.

SUNDBY Mellem 2,1 og 2,8 millioner kroner. Det bliver i første omgang merudgiften ved byggeriet af den nye skole i Sundby.

Regningen ender som udgangspunkt ved entreprenøren Bo-Hus fra Nykøbing, og direktør Bo Jørgensen fortæller, at årsagen er dyrere råvarer.

- Vi er hele vejen rundt udfordret helt vildt på leveringen af materialer. Det er stål, træ, finer, der er sket et eller andet, som en masse veluddannede mennesker ikke kan regne ud, men det er en kombination af skibet, der lå på tværs i Suez-kanalen, leverancer fra østen, corona, og at folk under corona har støvsuget byggemarkeder for alle mulige materialer til renoveringer, og prisen er eksploderet på nogle råvarer, siger han.

Det gælder blandt andet sundolit, der bruges til isolering, og så er leveringen af betonelementer til vægge, tag og etageadskillelse, der produceres i Jylland, forsinket.

- De skulle selv bruge råvarer, som er forsinkede. Vi skulle have fået elementerne i uge 32, men nu ser det ud til at blive i uge 42, siger entreprenøren, der understreger, at det i sig selv ikke er nogen katastrofe.

Byggeriet har et samlet budget på 140 millioner kroner, hvoraf omkring 50 millioner går til materialer.

10-12 mand arbejdede på skolen mandag, og arbejdet skrider frem trods forsinkede leverancer. Første spadestik blev taget 10. maj, og skolen ventes klar sensommeren 2022. Foto: Anders Knudsen

Forventer god løsning

Merudgifterne har ædt den reserve, Bo-Hus havde afsat til bygget, men har i første omgang ikke betydning for kommunekassen.

Der kan imidlertid komme en ekstra regning til kommunen med tiden.

I de fleste byggekontrakter, forklarer Bo Jørgensen, er der en paragraf om, at udgifter til prisstigninger, der skyldes statslig indgriben, kan blive delt mellem entreprenøren og kommunen. Dansk Byggeri ser for tiden på, om følgerne af pandemien kan tolkes som en statslig indgriben samt på en beregningsmodel for, hvordan merudgifter kan deles parterne imellem.

I kontrakten står også, at fra den underskrives, skal entreprenøren afholde prisstigninger på 10 procent plus en halv procent om måneden - for eksempel 16 procent efter et år og 22 procent efter to år - til byggeriet står klart. Og i de anledninger skal kommunen måske træde til.

- Vi har en åben dialog med kommunen om, at beregningsformlen bliver mere detaljeret i løbet af efteråret. Vi afventer i første omgang, hvad der bliver praksis, og det kan vi gøre, fordi opgaven løber lang tid endnu, og så kan vi bevare den gode stemning, siger han og fortsætter:

- Vi er jo et lokalt firma i et lokalområde med lokale mennesker, og man kan godt have udfordringer og stadig opføre sig ordentligt.

Simon Hansen (S), udvalgsformand i børn, familie og uddannelsesudvalget, regner heller ikke med, at prisstigningerne vil skabe problemer.

- Hvis vi skal finde nogle penge, fordi materialer måske bliver dyrere, så er det sådan, det er. Skal der det til, for at skolen bliver færdig, så må vi gøre, hvad vi kan, for at finde de penge, siger han og bemærker, at han i både kommunale byggerier og som privatperson på besøg i byggemarkedet har lagt mærke til, at materialerne er blevet dyrere.

Han tilføjer desuden, at kommunens Ejendomsenhed hele tiden er i tæt dialog med Bo-Hus i forbindelse med byggeriet.

En sø ved skolen bestående af regnvand skal bruges til undervisningsformål, fortæller Bo Jørgensen fra entreprenøren Bo-Hus. Den er ved at være klar. Foto: Anders Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Kan indhente det tabte

Tilbage på byggepladsen skrider arbejdet frem, fortæller Bo Jørgensen, forsinkede leverancer til trods.

Han håber, at det er muligt at overholde deadline for byggeriet, som ligger i sensommeren 2022. Det kan blandt andet ske ved, at underentreprenørerne sender flere folk i færre timer til at løse opgaverne.

- I stedet for at et hold lægger tagbelægning fra den ene ende til anden anden, kan to hold gå i gang i hver deres ende og mødes på midten, siger han og påpeger, at nogle ting er fremrykket:

- Vi skulle have lavet en sø til regnvand - så det kunne holdes på skolen og bruges til undervisning der, fremfor at belaste rensningsanlægget - næste år, og den står allerede klar. Vi kan begynde at beplante den, så den er klar i god tid, før skolen åbner.

Man er godt med vedrørende fundamentet, nu forsinkede leverancer har givet ekstra tid, samt i anlæggelsen af veje, og planlægningsfasen i forhold til detaljeringsgraden inde på skolen går godt. Desuden vil man snart udvide en parkeringsplads.

- Så hvis vi er dygtige, kan vi indhente en stor del af den tid, vi har tabt. Alt i alt synes jeg, at det ser fint ud, siger entreprenøren.

  • Den nye skole er ved at tage form. Foto: Anders Knudsen
  • 10-12 mand arbejdede på skolen mandag, og arbejdet skrider frem trods forsinkede leverancer. Første spadestik blev taget 10. maj, og skolen ventes klar sensommeren 2022. Foto: Anders Knudsen
  • En sø ved skolen bestående af regnvand skal bruges til undervisningsformål, fortæller Bo Jørgensen fra entreprenøren Bo-Hus. Den er ved at være klar. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Annonce
Annonce
Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

Maribo

Sygdomsforløb satte gang i butiksdrøm: Nu har han slået døren op

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum