cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Anders Knudsen, arkivfoto

Guldborgsund

Nykøbing må vente på eltog

Passagerer fra Næstved får elektriske lokomotiver fra 2023, men længere sydpå kommer de ikke.
12. juli 2020 kl. 10:35 Af David Arnholm

Annonce

NYKØBING "Næstved får direkte el-tog til Nordsjælland".

Sådan lød overskriften forleden i avisen Sjællandske. Den fortalte om nogle nye elektriske lokomotiver fra Siemens, som fra 2023 skal køre mellem Næstved og Nivå.

- Når vi indvier strækningen, bliver det med elektriske lokomotiver fra Siemens. Det er virkelig noget kram og godt gennemprøvet materiel. Vi indsætter det første el-lokomotiv den 13. december, og herefter forstærker vi os løbende med i alt 26 el-lokomotiver fra Siemens, fortæller driftsdirektør i DSB, Per Schrøder.

Men hvorfor skal togene vende i Næstved i stedet for at køre videre til Nykøbing? Det har DSB flere forklaringer på.

For det første, forklarer områdechef Leif Fabrin fra DSB Togdrift, er de nævnte ture mellem Næstved og Nivå ikke et udtryk for en trafik-udvidelse. I stedet handler det om, at strækningen mellem Køge og Roskilde fra køreplan 2021 overgår til Lokaltog. Og i forlængelse af det etableres der altså fra 2023 en direkte forbindelse mellem Næstved og Nivå.

For det andet, forklarer han, er strækningen mellem Næstved og Nykøbing ikke klar til elektriske tog på det tidspunkt.

- Vi ser ikke ind i el syd for Næstved før 2024-2025 stykker. Det er et spørgsmål om, hvordan Banedanmark tilrettelægger infrastrukturarbejdet, forklarer han.


December 2024

DSB's informationschef, Tony Bispeskov, har da også i Folketidende i november 2019 fortalt, at de elektriske lokomotiver planlægges indsat på strækningen til og fra Nykøbing fra december 2024. Og dermed kommer rejsetiden mellem Nykøbing og Københavns Hovedbanegård ned på lidt over en time.

Da folketingsmedlem René Christensen (DF), som var med til at beslutte indkøbet af el-lokomotiverne, så artiklen i Sjællandske, fik det ham til at stille spørgsmål til transportminister Benny Engelbrecht (S). Han blev spurgt:

"Vil ministeren oplyse om hvor mange afgange der kommer fra Nykøbing F til København med eltog fra 2023? Kan ministeren oplyse, hvornår alle dieseltog er udfaset på ruten Nykøbing F-København? Vil ministeren kommentere på artiklen fra Sjælandske. Kommer disse tog til Nivå til at starte i Nykøbing F.?"

De spørgsmål har René Christensen endnu ikke fået svar på.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

AF: MARTIN WOUTERS

sejlrende og rensning 21. juli 2020 kl. 20.58

AF: JOHN WENNERWALD

Kan pensionsalderen gå den… 20. juli 2020 kl. 11.28

Annonce