cookie-og-privatlivspolitik
Johan (til venstre) og Livia Metz (i grisekostumet) er lokale og samler ofte underskrifter for organisationer, der ønsker dyrevelfærd. Derhjemme har de adopteret otte ældre hunde, som ingen ønskede på internatet. I midten ses medstifter af Veganerpartiet Henrik Vindfeldt, som er vokset op i Nykøbing.

2

Billeder

Johan (til venstre) og Livia Metz (i grisekostumet) er lokale og samler ofte underskrifter for organisationer, der ønsker dyrevelfærd. Derhjemme har de adopteret otte ældre hunde, som ingen ønskede på internatet. I midten ses medstifter af Veganerpartiet Henrik Vindfeldt, som er vokset op i Nykøbing.
Foto: Flemming K. Karlsen

Guldborgsund

Nyt parti samlede stemmer nok

Når borgere går mod stemmeurnerne ved kommunalvalget til næste år, vil de opleve et nyt parti på stemmesedlen. Veganerpartiet er nu klar til at stille op.




30. juli 2020 kl. 19:20 Af Maria Glasius Lange

Annonce

NYKØBING Det var et besøg i en konventionel svinestald en mørk aften, der blev et vendepunkt for Henrik Vindfeldt. Han beskriver selv, hvordan han blev mødt af grise, der var stuvet sammen på stort set ingen plads med afføring overalt, og rotter, rigtig mange rotter, der mæskede sig i de automatiske foderstationer.

Han var 25 år og havde spist kød hele sit liv. Masser af det. Men besøget i stalden og en 70 sider lang oplysningspamflet fra Danmarks Naturfredningsforening og Dyrenes Beskyttelse gjorde ham opmærksom på, at den måde, det danske landbrug i dag er indrettet på, skaber problemer for grundvand, drikkevand, miljø og dyrelivet.

Som uddannet videoproducer klippede han en video fra svinestalden sammen, lagde den på Facebook på en gruppe, han kaldte for Veganerpartiet. På det tidspunkt havde han ikke gjort sig tanker om at skulle stifte et decideret parti.

Men med over 20.000 indsamlede underskrifter er Veganerpartiet nu klar til at søge om godkendelse til at stille op til folketings- og kommunalvalg - og få det. Slutspurten blev onsdag sat ind i Nykøbing, hvor medlemmerne måtte bruge deres talegaver til at argumentere. Der var nemlig en del kødelskere på gaden, som ikke var klar til at støtte veganisme.

Men der var også lyspunkter.

Imens Tine Pil Østberg, der er kasserer i Veganerpartiet, nød en tartelet ved Katrine Ida Olssons og Per Johannessens foodtruck, sluttede Henrik Vindfeldt sig til med et tilfreds udtryk i ansigtet.

- Det er ligesom i København. Cirka hver tredje er klar til at komme med en underskrift, siger han.

De, der støtter partiet, gør det ofte af hensyn til enten dyrevelfærd eller sundhed.

- De går ikke ind for at servere for eksempel bacon i børnehaver eller på sygehuse, fordi det er en processeret fødevare, som vi egentlig ikke har godt af. Andre synes, at vi misbruger det danske miljø og naturen, i og med at 80 procent af de fødevarer, vi dyrker, går til foder. Skal vi beskytte naturen bare en lille smule, kan vi ikke være det land, der producerer mest kød per indbygger, siger Henrik Vindfeldt.


Opbakning på landet

Umiddelbart kunne man godt tænke, at klassiske landbrugsområder som Vestjylland eller Falster og Lolland var sværere for et parti som Veganerpartiet at vinde indpas i. Men ser man bort fra København, er Vestjylland den stærkeste støtte, siger Henrik Vindfeldt, der er vokset op i Sundby og Nykøbing.

- Det er dem, der bor tættest på industrien, som oplever det på næreste hold. Døde grise placeret ved vejkanten i skraldespande, som afhentes af lastbiler. Eller stanken af gylle i foråret. Her på Falster bor rigtig mange på en lille grund uden for byen med en hæk uden om huset. Bag hækken er der mellem to og fire kvadratkilometer foderproduktion. Deres stakitter er grønne af alger, fordi der sprøjtes så meget.

Det er ikke mere end to år siden, at partiet blev latterliggjort i flere danske medier, efter at Henrik Vindfeldt forholdt den daværende miljø- og fødevareminister Jacob Ellemann-Jensen (V) til, at 25.000 smågrise hvert år mister livet, og svaret lød:

- Jeg elsker bacon.

Dengang mente de fleste meningsdannere, at den danske dyrevelfærd var i top, og at ingen smågrise dør i produktionen. Det har ændret sig nu, mener han.

- Vi diskuterer ikke længere, om dyrevelfærden er perfekt, for det ved folk godt, at den ikke er.



KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Den historiske kulturarv… 20. oktober 2020 kl. 09.43
Kom nu videre 20. oktober 2020 kl. 08.49

AF: JOHN WENNERWALD

Nåede du det, du ville? 18. oktober 2020 kl. 22.02

AF: MARTIN WOUTERS

digelaget og kommune vil… 17. oktober 2020 kl. 16.16

AF: MARTIN WOUTERS

falck sidste arbejdsdag i Guldborg 15. oktober 2020 kl. 15.46

AF: LINDA SOMMER

Velkomstporten til Danmark 13. oktober 2020 kl. 20.14

Annonce