cookie-og-privatlivspolitik
Henning Mussegaard er medlem af gruppen af kritiske digeskatteydere og har udarbejdet et forslag til ny vedtægt for Det Falsterske Digelag.
Henning Mussegaard er medlem af gruppen af kritiske digeskatteydere og har udarbejdet et forslag til ny vedtægt for Det Falsterske Digelag.
Foto: Claus Hansen/arkiv

Guldborgsund

Ønsker luftforandring og modernisering i bestyrelse

Forslag til ny vedtægt for Det Falsterske Digelag er klar fra gruppen af kritiske digeskatteydere, som går efter moderne demokrati.
27. maj 2020 kl. 16:03 Af Birgitte Grønning

Annonce
FAKTA
Den nuværende vedtægt for Det Falsterske Digelag er fra 2012 - med en tilretning fra 2017.
Vedtægten siger, at byrådet - efter forhandling med digelaget og om fornødent efter forhandling med Miljø- og Fødevareministeriet - kan foretage ændringer i og tilføjelser til vedtægten.
Forslag til vedtægt skal sendes til høring hos digelagets medlemmer i mindst fire uger, før vedtægtens endelige indhold kan vedtages.
Ændringer i vedtægten og dens bilag skal tinglyses, når byrådet bestemmer dette.

SYDFALSTER - Der skal luftforandring og modernisering til.

Sådan lyder meldingen af gruppen af kritiske digeskatteydere, der er klar med et forslag til en ny vedtægt for Det Falsterske Digelag.

Pennefører er Henning Mussegaard, sommerhusejer og engageret i digesagen siden hans hustru for et par år siden slog sig slemt på diget under en løbetur.

Som resten af gruppen ønsker Henning Mussegaard mere vedligeholdelse af digekronen, så gående, løbende og cyklende gæster kan færdes mere sikkert. Han betegner forslaget til den nye vedtægt som en modernisering og demokratisering.

- Det nuværende vedtægt har stadig ånden fra 1873, da diget blev bygget, og der var mange landmænd og ganske få sommerhuse i området. Nu er vi 8.000 digeskatteydere, der har krav på medindflydelse, fastslår Henning Mussegaard.

Blandt de væsentligste ændringer i forslaget er, at digelaget skal holde en ordinær generalforsamling i stedet for det årsmøde, der findes nu.

- Jeg har studeret flere end 20 andre danske digelags vedtægter, og de har alle helt almindelige foreningsvedtægter, der siger, at generalforsamlingen afvikles med godkendelse af beretning og forslag fra medlemmerne. Forslag, der kan stemmes om, og som derefter er bindende for bestyrelsen at arbejde efter, fordi generalforsamlingen er digelagets højeste myndighed. Det vil være en grundlæggende modernisering og demokratisering, vi også ønsker i Det Falsterske Digelag, siger Henning Mussegaard.

Derudover ønsker gruppen blandt andet, at valgperioden i digelaget skæres ned fra fire til to år, og at formanden vælges direkte på generalforsamlingen.

Og så skal der som noget nyt stå i formålsparagraffen, at diget skal "beskytte alle de bagved liggende ejendomme mod oversvømmelse OG samtidig kan benyttes til rekreative formål af områdets beboere og gæster".

- Vi ønsker forandring, og den kan kun komme med en ny vedtægt. Bestyrelsen i digelaget kan ikke bebrejdes, at den styrer efter den nuværende vedtægt, for det er naturligvis den, der gælder, indtil vi får en ny og moderne, siger Henning Mussegaard, der håber, at Guldborgsund Kommune som myndighed på kystbeskyttelsesområdet vil se positivt på at ændre vedtægten.

Forslaget er sendt både til Guldborgsund Kommune og bestyrelsen i Det Falsterske Digelag, men Henning Mussegaard har endnu ingen reaktion fået.

På byrådets møde torsdag aften er en sag om fortolkning af den nuværende digelagsvedtægt på dagsordenen på opfordring af gruppen af kritiske digeskatteydere. Her skal politikerne blandt andet tage stilling til, om årsmødet er digelagets øverste myndighed, og om medlemmerne har ret til at stille forslag til behandling på årsmødet.

Udfaldet af den sag bliver afgørende for digeskattegruppens videre arbejde, vurderer Henning Mussegaard.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

AF: JOHN WENNERWALD

Skinner frem for bus 28. juni 2020 kl. 23.26

AF: JOHN WENNERWALD

Statslige arbejdspladser… 21. juni 2020 kl. 21.51

Annonce