cookie-og-privatlivspolitik
Havnen i Nykøbing er præget af erhverv, men de kommende år skulle det gerne ændre sig. Kommunen lader nu private investorer komme til, så parterne sammen kan gøre området til en del af byen.
Havnen i Nykøbing er præget af erhverv, men de kommende år skulle det gerne ændre sig. Kommunen lader nu private investorer komme til, så parterne sammen kan gøre området til en del af byen.
Foto: Patrick Kirkby/Guldborgsund Kommune

Guldborgsund

Omfattende ambitioner for Nykøbings nye havn

Kommunen vil sætte barren højt for den nye havn, som økonomiudvalget har stemt ja til at lade private investorer blive en del af.
03. december 2020 kl. 14:50 Af Niki Treumer Mogensen

Annonce

NYKØBING Aarhus, Odense og Aalborg har gjort det, ja, selv lille Kerteminde er godt i gang, og nu er det Nykøbings tur til at få indlemmet sin tidligere industrihavn i byens liv.

Med små penselstrøg tog økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune ved sit møde tirsdag en stor beslutning, for nu skal arbejdet for alvor i gang.

Det indebærer, at der skal laves en selskabsmodel, hvormed private investorer bliver en del af det nye havneprojekt.

Disse kan byde ind med tiltag som restauranter, cafeer, boliger og hoteller, mens kommunen tager sig af grundinvesteringer som vejanlæg og parkeringspladser. Dertil kommer offentlige aktiviter, som kan inkludere en flytning af Museum Lolland-Falster til den nye havnefront.

Det fortæller borgmester og formand for økonomiudvalget John Brædder (G).

- Jeg er meget glad for, at vi nu kan komme videre med at åbne havnen i Nykøbing for alle, borgere, virksomheder og turister, og at vi dermed kan udnytte det store potentiale, der ligger i at vende ansigtet og byen mod vandet. Det vil også binde Nykøbing og Sundby endnu mere sammen og skabe et helt fantastisk miljø til gavn for hele kommunen, siger han.


Vil trække eksterne midler

Kommunen har i arbejdet skelet til Sønderborg Kommune og udviklingen der samt en række andre steder, og med deres erfaringer mener John Brædder, at havneudviklingen vil ske langt hurtigere, hvis private investorer kommer med.

- Meningen er at trække så mange eksterne midler som overhovedet muligt. Vi begynder med at lave en helhedsplan, så der kan tiltrækkes eksterne investorer, så det er attraktivt, og så man kan komme hurtigt i gang, siger han og tilføjer, at helhedsplanen ventes klar til næste sommer, hvor økonomiudvalget skal tage stilling til den.

Netop helhedsplanen er, understreger han, med til at sørge for, at private investorer ikke overtager projektet helt, ligesom kommunen bevarer sin vetoret i forhold til udviklingen.

Til arbejdet med helhedsplanen søger kommunen nu en internationalt anerkendt arkitekt, der skal være med til at sætte rammen for det visuelle udtryk.

Der er desuden ansat en programleder for havneudviklingen i form af Anders V. Møller. Han skal de næste fire år stå i spidsen for at realisere byrådets vision for havneområdet, herunder fundraising, visionsoplæg og projekt- og masterplan. Dertil skal han opbygge et tæt samarbejde med interessenter, investorer og borgergrupper.


Starter så småt i det nye år

I de førnævnte byer har brugerne nærmest ikke kunnet genkende de gamle havne, om de overhovedet kendte dem, når de så de færdige resultater, og vejen til at gøre havnen til en attraktiv del af byen har da også været lang og er endnu langt fra afsluttet.

Det skal sikres, at de firmaer, der i dag holder til på havnen, har gode alternativer, samt at der fortsat kan drives erhvervshavn for de virksomheder, der er afhængige af skibstransport.

John Brædder melder da også, at decideret byggeri nok ikke er i gang før 2022.

- Men håbet er, at slagtehuset, der skal flyttes til Sakskøbing Sukkerbafrik, kan rives ned, og forskellige pop op-aktiviteter, som gerne skal hænge sammen med midtbyen, gerne skulle begynde allerede næste år, siger han og uddyber om de første tiltag:

- Meningen er, at vi allerede nu her går i gang med at tage det blå hegn ned, så der bliver åbent ned til vandet, og så vil der til sommer eller det sene forår komme forskellige aktiviteter for befolkningen. De unge har brug for et sted, de kan opholde sig, og det kan være dernede. Jeg forestiller mig pop op-aktiviteter som inde i Kødbyen (i København, red.), der kan foregå omkring markedshallen, som vi ønsker at bevare.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: RANDI HANSEN

afhentning af affald 23. januar 2021 kl. 22.58

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39

Annonce