Annonce
Guldborgsund

Onkel Tykke løb fra tristfilm og gør det stadig

Turistfilmen "Onkel Tykke opdager Lolland" fra 1952 havde politibetjent Harry Pantmann Hansen i en hovedrolle. Foto: Lokalhistorisk Arkiv Sakskøbing

VIDEO: En ellers glemt historie om en ægte filmklassiker med udgangspunkt i Sakskøbing er gravet frem

SAKSKØBING Tag en lokal filmklassiker fra 1952 som stadig er toppopulær og ofte vises frem af Erik Petersen fra Lokalhistorisk Arkiv.

Læg hertil et filmisk udgangspunkt i Sakskøbing med en rundtur på hele Lolland samt en legendarisk Sakskøbing-betjent i en bærende rolle.

Og mange år efter ender det hele op i et stort gravearbejde i diverse arkiver samt overspilning af gamle filmspoler til et digitalt format.

Det er en spændende cocktail.

Situationen her på billedet viser Sakskøbing-borgmester Kirkegaard læse frihedsbudskabet op den 5. maj 1945 på trapperne ved byens rådhus og foran et hav af borgere. Fra venstre er det musikdirektør Helmer Rønnø og i midten betjent samt senere skuespiller Harry Pantmann Hansen. Foto: Lokalhistorisk Arkiv Sakskøbing

Hengemt og overset historie

Med lokalhistorie-entusiast Søren Jørgensen som drivkraft har føromtalte cocktail ført til en frisk og ny indsigt i en ellers nok temmelig hengemt og overset historie, der går bag om en af alle tiders allermest populære film med udgangspunkt i Sakskøbing.

- Den film er bare populær. Men der er nok mange, som ikke rigtig kender til historien bag filmen, og hvorfor den blev til. Det er dét, jeg er dykket lidt ned i, fortæller Søren Jørgensen om sit "gravearbejde" i ikke mindst Folketidendes arkiver.

I "Onkel Tykke opdager Lolland" kommer Onkel Tykke spillet af Harry Pantmann Hansen hele tiden bagefter og er ude for flere dramatiske hændelser undervejs - blandt andet da han laver højvande ved at springe i Maribo Sø.
Inden filmen blev en realitet i 1952 havde pastor Karl Lindqvist fra Sakskøbing i flere år gået og puslet med idéen om at lave en rigtig turistfilm om Lolland.
De mange turistfilm - eller "tristfilm" som Karl Lindqvist udtrykte det - gav ham idéen til at lægge en rigtig handling ind i en turistfilm.
Lindqvist nævnte det for den lokale kioskejer Arthur Borchersen, og denne var interesseret. Men der skulle gå flere år, uden at man kom videre.
I starten af 1952 fik man politiassistent Harry Pantmann Hansen med som hovedrolleindehaver samt Inger Velden (født Mortensen) og Erik Eriksen - de to sidstnævnte også i fremtrædende roller.

Harry Pantmann Hansen var i mange år lovens lange arm i Sakskøbing, og i krigsårene var han også modstandsmand. Her er det efter afslutningen af Anden Verdenskrig fra præsentationen af mindestenen i Holmeskoven - en sten som stadig består den dag i dag. Foto: Lokalhistorisk Arkiv Sakskøbing
Artiklen fortsætter efter annoncen

Det rette udstyr

Men arbejdet med at kikke materiale igennem fra diverse arkiver er ikke det eneste, som Søren Jørgensen har stået bag.

Således har der også været god brug for hans nye IT-udstyr og ikke mindst kendskabet til at få gamle spolefilm vakt til live igen i en langt bedre kvalitet.

Og da ingen fra Lokalhistorisk Arkiv i Sakskøbing rigtig vidste noget om, hvordan den stadig meget populære film om Onkel Tykke var blevet til, gik Søren Jørgensen stille og roligt igang med at "grave".

På baggrund af "gravearbejdet" stod det hurtigt klart, at det var pastor Karl Lindqvist fra Sakskøbing, der i flere år havde gået og puslet med idéen om at lave en rigtig turistfilm om Lolland. De mange kedelige "tristfilm", som pastoren udtrykte det, gav ham idéen til at lægge en rigtig handling ind i en turistfilm. Han nævnte det for den lokale kioskejer Arthur Borchersen, og denne var interesseret.

Fra venstre Poul "Carlsberg" Rasmussen og en aldrende Harry Pantmann Hansen på et billede fra 1960'erne. Harry Pantmann Hansen sad i formandsstolen hos fodboldklubben B.Frem i 35 år. Foto: Lokalhistorisk Arkiv Sakskøbing
Artiklen fortsætter efter annoncen

Amatørfotograf og Saxo-Film

Arthur Borchersen var i øvrigt manden bag opstarten af en kiosk på jernbanestationen i Sakskøbing, hvor han fik tilladelse til at starte sådan en i ventesalen i 1945. Den bestyrede han med sin kone i mange år, men så var der heldigvis også en masse fritidsinteresser - blandt andet som ivrig amatørfotograf.

Arthur Borchersen lavede således flere filmværk, som han færdigproducerede i sin kælder i villaen på Lindevej i Sakskøbing. Det var film, som han kaldte for "Saxo-Film".

På trods af billedkvaliteten fra en af Harry Pantmann Hansens mange optrædener på grønsværen er der ingen tvivl om, hvem der her ses på banen. Harrys målmandspræstationer for B.1901 voldte i en periode B.Frem-spillerne mange kvaler, men så flyttede den store mand til Sakskøbing. Foto: Lokalhistorisk Arkiv Sakskøbing
Artiklen fortsætter efter annoncen

Onkel Tykke blev størst

Arthur Borchersen tog ud til forskellige arrangementer i omegnen, hvor han fremviste film - blandt andet filmen "Kongebesøget på Lolland-Falster i 1948" - og ofte sammen med sin ven pastor Karl Lindqvist.

Det blev dog ubetinget "Onkel Tykke opdager Lolland", som blev den største succes. Kioskejer Borchersen optog hele filmen, hvoraf en del var i farver, uden at få en øre i tilskud nogen steder fra. Filmen havde urpremiere i Venstre Ungdom på Olsens Hotel i Maribo den 11. oktober 1952. Gang på gang fik Onkel Tykke publikum til at juble, alt imens man på det hvide lærred blev ført rundt til Lollands skønneste pletter.

Derefter blev filmen vist et utal af steder de kommende år i forskellige foreninger, sportsklubber og sågar i Sakskøbing Bio, hvor man skulle forudbestille billet i Jernbanekiosken. Der var stuvende fuldt i Sakskøbing Bio 1. november 1952, og samme aften blev den vist i Guldborg, hvor der ligeledes var stor begejstring. Derefter gik det slag i slag rundt omkring på egnen - alle steder med fuldt hus.

Efter at have være vist et utal af gange i næsten et halvt år i det meste af landsdelen, kom den også til Sverige, hvor den blev vist flere steder. I Sverige blev Pantmann Hansen anmeldt som værende Lollands svar på den kendte svenske skuespiller Edvard Persson.

De kommende årtier blev filmen vist færre gange, men helt stoppet er den aldrig blevet. Og nu har Søren Jørgensen sørget for, at "Onkel Tykke" og andre film med udgangspunkt i Sakskøbing - en enkelt tilbage fra 1937 - kan ses via www.youtube.com og i søgefeltet skrive "sj saxnet". Så er der lokale film lige til at "streame".

Pastor Karl Lindqvist fra Sakskøbing havde i flere år gået og puslet med ideen om at lave en rigtig turistfilm om Lolland. Han fik idéen til at lægge en rigtig handling ind i en turistfilm. Foto: Lokalhistorisk Arkiv Sakskøbing
Artiklen fortsætter efter annoncen

Nåede også at blive væk

"Onkel Tykke" nåede også at blive væk. Endda to gange. Sakskøbing Bibliotek, der på det tidspunkt opbevarede filmen bestående af to filmruller, var på den anden ende, fordi anden del af filmen var blevet væk. Den dukkede først op igen i sommeren 1978, og kulturelt udvalg i Sakskøbing Kommune besluttede at bevilge penge til en ny kopi.

Det var vist en god idé.

Se filmen her: KLIK HER

  • Turistfilmen "Onkel Tykke opdager Lolland" fra 1952 havde politibetjent Harry Pantmann Hansen i en hovedrolle. Foto: Lokalhistorisk Arkiv Sakskøbing
  • Situationen her på billedet viser Sakskøbing-borgmester Kirkegaard læse frihedsbudskabet op den 5. maj 1945 på trapperne ved byens rådhus og foran et hav af borgere. Fra venstre er det musikdirektør Helmer Rønnø og i midten betjent samt senere skuespiller Harry Pantmann Hansen. Foto: Lokalhistorisk Arkiv Sakskøbing
  • Harry Pantmann Hansen var i mange år lovens lange arm i Sakskøbing, og i krigsårene var han også modstandsmand. Her er det efter afslutningen af Anden Verdenskrig fra præsentationen af mindestenen i Holmeskoven - en sten som stadig består den dag i dag. Foto: Lokalhistorisk Arkiv Sakskøbing
  • Fra venstre Poul "Carlsberg" Rasmussen og en aldrende Harry Pantmann Hansen på et billede fra 1960'erne. Harry Pantmann Hansen sad i formandsstolen hos fodboldklubben B.Frem i 35 år. Foto: Lokalhistorisk Arkiv Sakskøbing
  • På trods af billedkvaliteten fra en af Harry Pantmann Hansens mange optrædener på grønsværen er der ingen tvivl om, hvem der her ses på banen. Harrys målmandspræstationer for B.1901 voldte i en periode B.Frem-spillerne mange kvaler, men så flyttede den store mand til Sakskøbing. Foto: Lokalhistorisk Arkiv Sakskøbing
  • Pastor Karl Lindqvist fra Sakskøbing havde i flere år gået og puslet med ideen om at lave en rigtig turistfilm om Lolland. Han fik idéen til at lægge en rigtig handling ind i en turistfilm. Foto: Lokalhistorisk Arkiv Sakskøbing
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem