Annonce
Guldborgsund

Opfinder: Skibslift smartere end tunnel

Sådan kan en skibslift henover Kong Frederik IX's Bro se ud. Sejlretningen skal dog drejes 90 grader, så bådene kan sejle lige ind og ud, understreger han. Foto: Private illustrationer

Hvis Guldborgsund Kommune får en kompensation for at acceptere en fast bro, kan pengene gå til skibsliften, som ydermere kan finansieres med støtte fra fonde, foreslår opfinder.

NYKØBING Han foreslog det i en høringsproces for omkring otte år siden. Men nu, hvor det spidser til med, at der skal træffes en beslutning om fremtiden for Kong Frederik IX's Bro, bringer opfinder Jens-Erik Jørgensen sit bud på banen igen.

Han mener nemlig han har en bedre opskrift på, hvordan godstog og sejlskibe kan krydse hinanden ved Guldborgsund, end den tunnel, det ellers er foreslået, at togene kan køre igennem. Problemet med tunnellen er nemlig dels, at den vil være dyr, og dels at skibene vil skulle zig-zagge: Sejlrenden vil nemlig ikke være ud for broklapperne, men tættere på Lolland-siden, fremgår det af den skitse, der er offentliggjort.

Den zig-zaggen vil være problematisk i blæsevejr, vurderer han.

Så derfor: Skibsliften. Med den løftes sejlbådene hen over broen, som dermed ikke længere behøver klapper. Banedanmark kan altså få en fast bro uden fare for, at tekniske problemer spænder ben for togdriften. Og byen får en løsning med en støjsvag bro, der kan monteres støjskærme på.

Men hvordan virker skibsliften? Den skal konstrueres i beton eller stål og består af en lift på hver side af broen. Disse lifte kan hæve og sænke et "trug", som er udstyret med sluseporte. Når slusen står åben, sejler båden ind i truget. Herefter lukkes slusen, hvorefter truget hejses otte-ti meter op, køres henover broen og ind på liften på den anden side. Her sænkes den ned, hvorefter sluseportene åbnes, så båden kan sejle ud.

Truget flyttes ved at trække det over ruller, der er monteret i bunden af de to lifte og på det dæk, der forbinder de to lifte. Og en "overfart" vil tage omkring 10 minutter - skibsliften vil altså kunne fragte seks både i timen, og det kan ske, uden at der er brug for mandskab til at betjene det. Betjeningen kan ske via en mobiltelefon, der så også kan håndtere en eventuel betaling.

Hvad det vil koste at opføre skibsliften, kan Jens-Erik Jørgensen ikke sige med sikkerhed, men han anslår, at det vil være et sted mellem 100 og 200 millioner kroner og altså dermed væsentlig mindre end den tunnel, der anslås at ville koste en milliard kroner eller mere.

Jens-Erik Jørgensen fortæller, at han har arbejdet med idéen i otte år, men ikke har fået den store opbakning fra de lokale politikere, han kunne ønske sig.

Det skyldes måske, at der ikke findes en sådan skibslift andre steder. Men store dele af teknikken er velkendt, understreger han. Det gælder for sluserne, og i Saint-Louis-Arzwiller i Alsace i Frankrig har man en lift, der fragter skibe 44 meter op og ned af en bjergside.

- Vi skal ikke opfinde noget, men bruge kendte teknikker, forsikrer han og tilføjer, at han vil sætte sig selv i spidsen for projektet og ikke slippe det, før det fungerer.

- Jeg mener, det er den optimale løsning, og det er vigtigt, den kommer på banen nu.

Med kontravægte kan truget med vand og båd løftes uden den helt store motorkraft. I bunden af hver lift er et fast trug med sluseporte, som "transporttruget", der har sine egne porte, sænkes ned i. Foto: Private illustrationer
  • Sådan kan en skibslift henover Kong Frederik IX's Bro se ud. Sejlretningen skal dog drejes 90 grader, så bådene kan sejle lige ind og ud, understreger han. Foto: Private illustrationer
  • Med kontravægte kan truget med vand og båd løftes uden den helt store motorkraft. I bunden af hver lift er et fast trug med sluseporte, som "transporttruget", der har sine egne porte, sænkes ned i. Foto: Private illustrationer
Annonce
Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

Annonce
Annonce
112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Guldborgsund

Jyder tabte i Højesteret: Guldborgsund Kommune vinder strid om millioner

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

National politienhed ransager på Falster: Sag af særlig grov karakter

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Lolland

Rundt på gulvet over stor donation

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Annonce
Annonce
Lolland

Stor åbningsfest: - Jeg skal bare købe toiletpapir

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Lolland

Kæmper mod tiden: Snart kan drømmen blive knust

Indland

Boligmarkedet er stadig på lavt blus efter marts-fremgang

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen