cookie-og-privatlivspolitik
Lærerene fik set nærmere på det danske skolesystem, da de besøgte Sophieskolen tirsdag formiddag.

3

Billeder

Lærerene fik set nærmere på det danske skolesystem, da de besøgte Sophieskolen tirsdag formiddag.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

Otte lande gør klar til udveksling

Lærere fra landene omkring Østersøen er i gang med at planlægge årets udveksling mellem skoler
11. januar 2020 kl. 14:07 Af Martin S Poulsen

Annonce

NYKØBING Til foråret skal cirka 300 skoleelever fra otte lande ved Østersøen på udveksling i et af de andre lande. 75 elever fra Guldborgsund Kommune deltager i initiativet "Exhanges for all", der har sit udspring fra Culthus i Nykøbing og siden starten i 2014 har haft Bo Otterstrøm som samlende figur.

Som forberedelse til forårets udveksling er 25 lærere fra blandt andet Finland, Letland, Litauen og Polen i disse dage i Nykøbing for at planlægge de fem såkaldte "camps" i fem forskellige lande, hvor eleverne skal på udveksling. Ikke mindst skal lærerne bruge dagene i Nykøbing på at skrive ansøgninger til blandt andet fonde i EU, så dette års camps også kan blive virkeliggjort.

Men på førstedagen i Danmark var der også tid til et besøg på Sophieskolen, hvor de 25 lærere kunne få sig et indtryk af det danske skolevæsen. På Sophieskolen fik de udenlandske lærere blandt andet et indblik i, hvordan faget hjemkundskab udspiller sig i en dansk folkeskole, og de blev næsten blæst omkuld af en gruppe musikglade elever i musiklokalet.

"Exchanges for all" har hidtil været et skolesamarbejde mellem landene i den sydlige Østersø, men i år er også byen Örnsköldsvik i det nordlige Sverige med i samarbejdet, og den lille estiske by Karksi-Nuia er også med som den første by fra Estland. Den lille by i det sydlige Estland kan til maj se frem til at modtage 20 danske elever fra Sydfalster Skole og Møllebakkeskolen.

Lærer Lüna Laanejärv fra Karksi-Nuia er en af de 25 lærere på besøg i Nykøbing i denne uge. Hun ser frem til en produktiv uge, hvor hele holdet får skrevet en masse fondsansøgninger. Med hjem til Estland tager hun også indtryk fra det danske skolevæsen efter rundturen på Sophieskolen.

- Det er meget anderledes her i forhold til Estland. Undervisningen er mere gammeldags i Estland. I Danmark er der meget projektarbejde, og skolerne er mere lyse og moderne, siger Lüna Laanejärv.

De fem camps under "Exchanges for all" bliver for de unge en uge fyldt med musik, dans, billedkunst og generel kulturudveksling. For Bo Otterstrøm er der ikke tvivl om, at de unge får noget godt med sig hjem.

- De unge møder nogle andre udfordringer end dem, de står med til daglig, og alle deltagerne får prøvet deres engelske sprog af, når de skal tale med de andre unge, siger han.

En tredjedel af de 14-årige i Guldborgsund Kommune deltager i en "Exchanges for all"-camp.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Eliten, magthaverne, censur… 27. januar 2020 kl. 13.15

AF: DAN TOXVÆRD RASMUSSEN

DEBATTEN OM FOR OG IMOD… 27. januar 2020 kl. 09.40

AF: JOHN WENNERWALD

Husk SFO-erne 26. januar 2020 kl. 20.53

AF: BJARKE ROSENKILDE

Dansk Folkeparti synker stadig. 22. januar 2020 kl. 05.18

AF: FREDDI HANSEN

Varmeforsyning i spredt bebyggelse 20. januar 2020 kl. 15.29

AF: JOHN WENNERWALD

Au pair-ordningen til eftersyn 19. januar 2020 kl. 22.57

Annonce