cookie-og-privatlivspolitik
Det er ikke kun Nykøbing F. Sygehus, der har pres på børneafdelingen. RS-virus præger hele landet. I SSI mener man, at det kan skyldes en mindre beskyttende immunitet over for RS-virus blandt børn, fordi der var langt færre tilfælde af virussen i vinter.
Det er ikke kun Nykøbing F. Sygehus, der har pres på børneafdelingen. RS-virus præger hele landet. I SSI mener man, at det kan skyldes en mindre beskyttende immunitet over for RS-virus blandt børn, fordi der var langt færre tilfælde af virussen i vinter.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

Overlæge om RS-virus i udbrud: Vi er pressede

RS-virus skaber en enorm travlhed på sygehusets børneafdeling.
23. september 2021 kl. 08:31 Af Maria Glasius Lange

FAKTA
RS-virus er den hyppigste årsag til, at små børn bliver indlagt med en luftvejsinfektion.
Ofte forløber infektionen som en forkølelse. Men specielt hos små børn under seks måneder ses ofte en nedre luftvejsinfektion, som fører til vejrtrækningsproblemer.
Ved toårsalderen har næsten alle børn haft RS-virus én gang. Og halvdelen har haft det to gange.

NYKØBING Børneafdelingen på Nykøbing F. Sygehus har den seneste måned oplevet en massiv travlhed på grund af RS-virus. Egentlig var den stort set forsvundet under nedlukningen og - dog - erstattet af andre sygdomme. Men ved sommerens ankomst begyndte de første små patienter at få behov for behandling, og på det seneste er det intensiveret ganske massivt.

- Vi er faktisk rigtig pressede, lyder det fra ledende overlæge på børneafdelingen, Jeanett Lauenborg.

- Vi møder børn med symptomer, og flere af dem har RS-virus. De, der er smittede, er ofte meget påvirkede og har brug for behandling. Men vi får i det hele taget mange børn ind, der godt kunne have været håndteret uden for sygehusvæsenet.

Hver dag kommer mellem 10 og 15 børn forbi afdelingen med symptomer på en luftvejsvirus, men kun en eller to af dem har reelt brug for behandling.

- Resten kunne fint have været tilset i en lægepraksis. Vi kæmper lidt med samarbejdet med de praktiserende læger. Det vil jeg gerne stå til måls på, siger Jeanett Lauenborg.

Annonce

Det skaber udfordringer, fordi det dels tager tid at tilse børnene, og dels er sygehusets registreringssystem noget tungere end i lægepraksis.

- Selvfølgelig kan det være svært at visitere over telefonen, men det behøver man heller ikke længere. Nu må lægen gerne tilse patienterne i praksis. Det er, som om at der er nogle hængepartier i forhold til coronahåndteringen, siger hun og understreger, at man har været i dialog med en kontaktperson for praktiserende læger.

Men problemet er nu så stort, at det er taget op hos både sygehusledelse og i regionen.

Det er ret ualmindeligt, at RS-virus bryder ud om sommeren, siger Jeanett Lauenborg. Som regel møder man den type patienter efter nytår. Men i år begyndte folk for alvor at komme ud og omkring i landet, og her har smitten sandsynligvis spredt sig. Hun ser patienter på op til fire år, men det er særligt hos de helt små og ofte for tidligt fødte, at sygdommen kræver behandling med luftvejsstøtte som CPAP. En overgang var trykket så stort på børneafdelingen, at man havde brug for at omvisitere til andre sygehuse, der dog har haft ligeså travlt som i Nykøbing.

- Udstyr er vi også presset på, forklarer overlægen.

Annonce

Det er ikke kun i vores region, at presset på børneafdelingerne er stort. Der er nemlig ekstraordinært mange smittede med RS-virus lige nu. Også selv om at færre bliver testet for virussen.

- Det viser to ting: dels at smitten lige nu rent faktisk kan være betydeligt mere udbredt end under den normale sæson om vinteren. Dels at lægerne nu skal være særlig opmærksomme på RS-virus og sikre sig, at patienterne bliver testet, hvis de har symptomer på virussen, siger afdelingslæge Lasse Vestergaard, SSI.

Peter Wied, næstformand for Praktiserende Lægers Organisation og med praksis i Nykøbing, har personligt oplevet en del henvendelser fra patienter med øvre luftvejsinfektioner.

- Men ikke noget, der har lagt os ned. Og heller ikke noget, der har ført til mange henvisninger til sygehuset.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

AF: BOB NIELSEN

Byrådet stemte imod dansk… 15. oktober 2021 kl. 06.47

AF: JOHN WENNERWALD

Sydkysten bliver grønnere 10. oktober 2021 kl. 23.23

AF: KURT HANSEN

Bogø vindmøller 05. oktober 2021 kl. 14.31

Annonce

ANNONCE