Annonce
Guldborgsund

Overlæge om RS-virus i udbrud: Vi er pressede

Det er ikke kun Nykøbing F. Sygehus, der har pres på børneafdelingen. RS-virus præger hele landet. I SSI mener man, at det kan skyldes en mindre beskyttende immunitet over for RS-virus blandt børn, fordi der var langt færre tilfælde af virussen i vinter. Foto: Anders Knudsen

RS-virus skaber en enorm travlhed på sygehusets børneafdeling.

NYKØBING Børneafdelingen på Nykøbing F. Sygehus har den seneste måned oplevet en massiv travlhed på grund af RS-virus. Egentlig var den stort set forsvundet under nedlukningen og - dog - erstattet af andre sygdomme. Men ved sommerens ankomst begyndte de første små patienter at få behov for behandling, og på det seneste er det intensiveret ganske massivt.

- Vi er faktisk rigtig pressede, lyder det fra ledende overlæge på børneafdelingen, Jeanett Lauenborg.

- Vi møder børn med symptomer, og flere af dem har RS-virus. De, der er smittede, er ofte meget påvirkede og har brug for behandling. Men vi får i det hele taget mange børn ind, der godt kunne have været håndteret uden for sygehusvæsenet.

Hver dag kommer mellem 10 og 15 børn forbi afdelingen med symptomer på en luftvejsvirus, men kun en eller to af dem har reelt brug for behandling.

- Resten kunne fint have været tilset i en lægepraksis. Vi kæmper lidt med samarbejdet med de praktiserende læger. Det vil jeg gerne stå til måls på, siger Jeanett Lauenborg.

Det skaber udfordringer, fordi det dels tager tid at tilse børnene, og dels er sygehusets registreringssystem noget tungere end i lægepraksis.

- Selvfølgelig kan det være svært at visitere over telefonen, men det behøver man heller ikke længere. Nu må lægen gerne tilse patienterne i praksis. Det er, som om at der er nogle hængepartier i forhold til coronahåndteringen, siger hun og understreger, at man har været i dialog med en kontaktperson for praktiserende læger.

Men problemet er nu så stort, at det er taget op hos både sygehusledelse og i regionen.

Det er ret ualmindeligt, at RS-virus bryder ud om sommeren, siger Jeanett Lauenborg. Som regel møder man den type patienter efter nytår. Men i år begyndte folk for alvor at komme ud og omkring i landet, og her har smitten sandsynligvis spredt sig. Hun ser patienter på op til fire år, men det er særligt hos de helt små og ofte for tidligt fødte, at sygdommen kræver behandling med luftvejsstøtte som CPAP. En overgang var trykket så stort på børneafdelingen, at man havde brug for at omvisitere til andre sygehuse, der dog har haft ligeså travlt som i Nykøbing.

- Udstyr er vi også presset på, forklarer overlægen.

Det er ikke kun i vores region, at presset på børneafdelingerne er stort. Der er nemlig ekstraordinært mange smittede med RS-virus lige nu. Også selv om at færre bliver testet for virussen.

- Det viser to ting: dels at smitten lige nu rent faktisk kan være betydeligt mere udbredt end under den normale sæson om vinteren. Dels at lægerne nu skal være særlig opmærksomme på RS-virus og sikre sig, at patienterne bliver testet, hvis de har symptomer på virussen, siger afdelingslæge Lasse Vestergaard, SSI.

Peter Wied, næstformand for Praktiserende Lægers Organisation og med praksis i Nykøbing, har personligt oplevet en del henvendelser fra patienter med øvre luftvejsinfektioner.

- Men ikke noget, der har lagt os ned. Og heller ikke noget, der har ført til mange henvisninger til sygehuset.

RS-virus er den hyppigste årsag til, at små børn bliver indlagt med en luftvejsinfektion.
Ofte forløber infektionen som en forkølelse. Men specielt hos små børn under seks måneder ses ofte en nedre luftvejsinfektion, som fører til vejrtrækningsproblemer.
Ved toårsalderen har næsten alle børn haft RS-virus én gang. Og halvdelen har haft det to gange.

  • Det er ikke kun Nykøbing F. Sygehus, der har pres på børneafdelingen. RS-virus præger hele landet. I SSI mener man, at det kan skyldes en mindre beskyttende immunitet over for RS-virus blandt børn, fordi der var langt færre tilfælde af virussen i vinter. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Annonce
Annonce
Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Lolland

Fjerner alle skraldespande

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Guldborgsund

Dronningen om sin gåtur på Falster: - Det var lidt usædvanligt

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster

112

Kørte spritstiv i lånt bil: Så blev den taget

112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Indland

Danskernes arbejdsglæde slår rekord

Udland

Tv-tårn brækker over i ukrainsk storby efter muligt angreb

Lolland

Babydrabssagen: Nu er det op til nævningerne og dommerne

Guldborgsund

Her sker det: Dronningen indvier vandrerute på Falster

Sport

Medaljeslugende dansk kajakroer fra Maribo udtaget til OL

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Se videoen: Den stjal rampelyset fra Mary på stor royal dag

Indland

Savnet 18-årig kvinde fra Vestjylland er fundet i live

Indland

18-årig kvinde er fortsat savnet

Guldborgsund

Begejstret Mary: Fin rute og dejlig skov

Lolland

Kæmpehandel en realitet

Vejret

Se video: Sneen er faldet på Lolland-Falster

Guldborgsund

- Dronning Mary kan godt glæde sig