Annonce
Guldborgsund

Overvældende mange turister

Freja Kjær Rygaard Jensen fra modebutikken Mette P. er ofte blevet spurgt om anbefalinger til gode kaffe- og sandwichsteder af danske turister, der er nye i Nykøbing. Foto: Flemming K. Karlsen

- Vores omsætning er steget med 20 procent. Det er helt vildt. Og det er primært på grund af

danske turister, siger lokal butiksindehaver.

NYKØBING Sommer blev det indtil videre aldrig rigtig i Danmark. Vejrmæssigt, i hvert fald. Men at der har været en sommerferie, og at rigtig mange danskere har valgt at bruge den på Sydhavsøerne, det har butikker og restaurationer i Nykøbing bemærket.

Når vinden blev for stærk til, at det var rart at opholde sig på stranden, søgte turisterne fra sommerhusene ind til byens mange tilbud for at få en kølig fadøl, lidt mad og lidt lunt tøj.

Jes Jonigk, indehaver af Marius Mortensens Eftf., kigger saligt hen mod St. Kirkestræde, hvor turister flokkes om de små specialbutikker. Man kan mene meget om coronapandemien, landets statsminister og opfordringen til at holde ferien i Danmark. Men det er noget, som handelslivet her i landet har kunnet mærke. Og det har ikke bare været en smule over det normale, tilføjer han.

- Vores omsætning er steget med 20 procent. Det er helt vildt. Og det er primært på grund af danske turister.

Oplevelsen er den samme, når man spørger i de øvrige butikker i centrum af Nykøbing. Mange danskere har været forbi, og de har gerne villet lægge penge. Også flere, end tyske turister som regel gør.

Udenfor Din Tøjmand Vagn Larsens butik har Carsten Würtzner bemærket en helt anden summen. Gennemtrækket i butikken har dog været nogenlunde stabilt, og han kunne godt savne flere norske turister. De har ofte et tøjbudget med udover feriebudgettet, fordi et par bukser koster mindre i Danmark, end det samme par gør i Norge.

I butikken Mette P. har turisterne ofte præsenteret sig som værende fra det vestlige Jylland, Nordsjælland eller København, og de spørger gerne til en café, der serverer en god kop kaffe eller en sandwich.

- Det er virkelig gået over al forventning. Vi var lidt nervøse og spændte på, hvordan sommeren ville blive. Men det er gået rigtig godt. Måske også, fordi at det har været et udbredt shoppevejr, så sommerhusturister fra Marielyst og Gedesby er kommet til byen, siger Freja Kjær Rysgaard Jensen.

Brancheforeningen Danske Destinationer har offentliggjort en undersøgelse foretaget blandt danskere, som viser, at 32 procent tilbage i maj planlagde at holde ferie i Danmark. Af dem havde 66 procent egentlig tænkt sig i stedet at have holdt ferie i udlandet, havde det ikke været for coronapandemien.

59 procent af de danskere, der ville holde ferien hjemme i år, ønskede at bo ved kyst og natur.

I restauranten Liva kunne indehaver Frank Mørn godt savne flere udlændinge fra middelhavslande som Frankrig, Italien og Spanien. Det er ofte dem, der efterspørger de brasserieretter, som restauranten særligt byder på. Danskerne udgør derfor den største kundegruppe denne sommer.

Og de er også flinke til at komme forbi.

- Juli er kommet rigtig godt med, og vi håber og tror, at august også bliver lige sådan, siger han.

Bordene er ikke så bookede i weekenderne, men i hverdagene er der til gengæld ofte fyldt op.

- Selv om det ser fint ud nu, når vi nok ikke at indhente den tabte forårssæson. Men vi har kunnet tilpasse omkostningerne - blandt andet ved at spare lidt på tjenerlønninger, siger han.

En butik, der til gengæld har haft besøg af tyske turister, er Cemilies Blomster på gågaden. De er gået udenom de friske buketter, men har til gengæld kastet sig over evighedsbuketter og skilte og andre dimsedutter, siger Laila Redke, der netop har fået nye forsyninger hjem af skilte og fotorammer.

I Bog & Idé er Katrine Koch nærmest væltet bagover af den massive interesse fra turister. Det gælder både tyskere og danskere.

- Imens tyske turister primært går efter postkort, frimærker og legetøj til poolen, køber danske turister af hele udvalget af bøger og spil. Derudover er mange allerede begyndt at tænke på børnenes skolestart, nu hvor de alligevel er hjemme. Så salget af skoletasker og penalhuse er også kommet hurtigere i gang end sædvanligt, siger hun.

Laila Redke fra Cemilies Blomster har solgt masser af skilte (på engelsk), rammer, små vaser og andre dimser til tyske turister. Foto: Flemming K. Karlsen
Jes Jonigk er overvældet over julis besøgstal fra danske turister. Foto: Ingrid Riis
Jes Jonigk er overvældet over julis besøgstal fra danske turister. Foto: Ingrid Riis
  • Freja Kjær Rygaard Jensen fra modebutikken Mette P. er ofte blevet spurgt om anbefalinger til gode kaffe- og sandwichsteder af danske turister, der er nye i Nykøbing. Foto: Flemming K. Karlsen
  • Laila Redke fra Cemilies Blomster har solgt masser af skilte (på engelsk), rammer, små vaser og andre dimser til tyske turister. Foto: Flemming K. Karlsen
  • Jes Jonigk er overvældet over julis besøgstal fra danske turister. Foto: Ingrid Riis
  • Jes Jonigk er overvældet over julis besøgstal fra danske turister. Foto: Ingrid Riis
Annonce
Guldborgsund

Millliondyrt projekt i gang: Skal forvandle 250 kvm

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Annonce
Annonce
Maribo

Sygdomsforløb satte gang i butiksdrøm: Nu har han slået døren op

Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Guldborgsund

Millliondyrt projekt i gang: Skal forvandle 250 kvm

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Lolland-Falster

"På røven i Nakskov"? - Det kan man godt glemme alt om

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Annonce
Annonce
112

105 taget i fartkontroller

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

Udland

Fragmenter af fugleinfluenza fundet i amerikansk komælk

Guldborgsund

Kvinde dræbt af tog på Falster: Advarsel kom for sent

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere