Annonce
Guldborgsund

Overvejer at bevare hyppig rengøring efter corona

Aftørring af kontaktflader som borde og dørhåndtag er blevet et normalt syn også i løbet af skoletiden. Det vil måske fortsætte efter corona. Billedet er fra sidste års genåbning, hvor en lærer hjalp til med aftørring på Nordbyskolen. Foto: Anders Knudsen, arkivfoto

Mere rengøring i offentlige bygninger under coronavirus har ført til mindre fravær og bedre trivsel blandt børn og ansatte.

GULDBORGSUND En af konsekvenserne af coronavirussen er, at der som følge af bedre rengøring i offentlige bygninger er bedre trivsel blandt børn og ansatte, der færdes der.

Det nævner borgmester John Brædder (G) i forbindelse med, at økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune tirsdag drøftede muligheden for at understøtte den udvikling også efter coronapandemien.

Ideen er at vedligeholde det rengøringsniveau på blandt andet skolerne, som har været højere under pandemien for at sænke smittefaren.

Intet er besluttet, men politikerne i udvalget ønsker at gå videre med planerne, fortæller borgmesteren.

- Hvor vi tidligere har reduceret rengøring og sparet penge, så mener vi nu, at vi kan bruge mere og så reducere sygefravær og få bedre trivsel generelt set, uanset om det er på skoler eller plejecentre. For når man færdes i et rent miljø, så trives man bedre, siger han og fortsætter:

- I takt med, at kommunens økonomi er blevet bedre, skal vi sætte ind og investere, hvor det giver mening. Det mener vi, at de her ni millioner vil gøre.

Det beløb er den foventede merudgift på det øgede rengøringsniveau, basereret på erfaringerne fra corona-tiden. Det skal ses i forhold til, at der før corona blev brugt 28,8 millioner kroner årligt på rengøring i kommunens bygninger.

Direktionen påpeger dog i oplægget til politikerne, at den endelige udgift først kan opgøres, når der ligger et resultat af udbuddet.

Pengene tænker borgmesteren kan hentes ved mindre brug af vikarer i takt med, at fraværet falder som følge af den øgede trivsel, og så er kommunen heller ikke på samme måde som tidligere nødsaget til at "skære ind til benet", når det kommer til økonomien, påpeger han.

John Brædder har blot en enkelt anke til forslaget, der altså endnu har til gode at blive egentligt behandlet og muligvis vedtaget.

I forbindelse med nye udbud af rengøring, da de gamle udløber i de kommende år, ønsker administrationen at skære antallet af delområder ned fra 10 til tre. Tanken er, at det vil gøre udbuddene mere attraktive, samt gøre rengøringsniveauet på tværs af kommunen mere ensartet.

Ifølge borgmesteren kan det betyde, at færre lokale virksomheder vil have mulighed for at byde ind.

- En ting er, at det er herboende borgere, der har jobbet, men jeg vil også gerne, at det er lokale virksomheder, der betaler skat i kommunen, som byder ind på det her, siger han.

Færre lus og børneorm

Rengøring på blandt andet skoler foretages som udgangspunkt udenfor skole- eller arbejdstid.

Under coronavirussen bliver for eksempel kontaktflader rengjort i løbet af dagen for at sænke smittefaren. Foruden corona er faren for smitte af anden vira også faldet markant, melder kommunen, der påpeger, at hygiejneforhold på toiletter er forbedret væsentligt, hvormed børn ikke oftere anvender disse frem for at holde sig.

Det billede genkender Lars Carlsen og Birgitte Winther, der er henholdsvis skoleleder og sfo-leder på Nordbyskolen, der er positive over for tiltaget.

- Vi har oplevet, at det har været super godt. Det er som om, at det kommer oftere og mere ud i krogene, siger han om rengøringen og tilføjer, at elever og læreres sygefravær er faldet.

Og det skyldes ikke kun rengøringen, påpeger hun.

- Vi kan også se, at rutinen med at få vasket fingre og almindelig personlig hygiejne hos børn og voksne har kæmpe betydning.

Kombinationen af den større opmærksomhed på hygiejne og øgede rengøring har gjort, at tilfældene af børneorm og lus, der ellers er hyppige, er faldet til et fåtal.

Birgitte Winther påpeger dog, at børn for tiden holder afstand, og at legetøj benyttes i mindre grad - begge ting, der også holder smittetrykket nede.

  • Aftørring af kontaktflader som borde og dørhåndtag er blevet et normalt syn også i løbet af skoletiden. Det vil måske fortsætte efter corona. Billedet er fra sidste års genåbning, hvor en lærer hjalp til med aftørring på Nordbyskolen. Foto: Anders Knudsen, arkivfoto
Annonce
Guldborgsund

Havde kæmpe planer for området: Nu er det sat til salg

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen

Annonce
Annonce
112

National politienhed ransager på Falster: Sag af særlig grov karakter

Lolland

Rundt på gulvet over stor donation

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Lolland

Stor åbningsfest: - Jeg skal bare købe toiletpapir

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Lolland

Kæmper mod tiden: Snart kan drømmen blive knust

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Boligmarkedet er stadig på lavt blus efter marts-fremgang

Lokal nyt

Første sted i Danmark: Nu kan du blive indlagt hjemme

Indland

Kongeparret fortsætter forårstradition på Fredensborg Slot

Stubbekøbing

Sne over Lolland-Falster? Hvid nedbør rammer Sydhavsøerne

Annonce
Annonce
Lolland

Rystet sundhedsplejerske: - Hun ser jo ud som om, hun er lukket ned

Lolland

Fingrene væk! Turister vader ind og smadrer marken

Indland

Politi: Kan tage måneder at finde brandårsag i Børsen

Guldborgsund

Lokal vinder guld ved stor konkurrence

Guldborgsund

Havde kæmpe planer for området: Nu er det sat til salg

Sport

Bliver den største nogensinde på Lolland-Falster

Guldborgsund

Tyve løb med hele overskuddet