cookie-og-privatlivspolitik
Aftørring af kontaktflader som borde og dørhåndtag er blevet et normalt syn også i løbet af skoletiden. Det vil måske fortsætte efter corona. Billedet er fra sidste års genåbning, hvor en lærer hjalp til med aftørring på Nordbyskolen.
Aftørring af kontaktflader som borde og dørhåndtag er blevet et normalt syn også i løbet af skoletiden. Det vil måske fortsætte efter corona. Billedet er fra sidste års genåbning, hvor en lærer hjalp til med aftørring på Nordbyskolen.
Foto: Anders Knudsen, arkivfoto

Guldborgsund

Overvejer at bevare hyppig rengøring efter corona

Mere rengøring i offentlige bygninger under coronavirus har ført til mindre fravær og bedre trivsel blandt børn og ansatte.
10. april 2021 kl. 21:43 Af Niki Treumer Mogensen

GULDBORGSUND En af konsekvenserne af coronavirussen er, at der som følge af bedre rengøring i offentlige bygninger er bedre trivsel blandt børn og ansatte, der færdes der.

Det nævner borgmester John Brædder (G) i forbindelse med, at økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune tirsdag drøftede muligheden for at understøtte den udvikling også efter coronapandemien.

Ideen er at vedligeholde det rengøringsniveau på blandt andet skolerne, som har været højere under pandemien for at sænke smittefaren.

Intet er besluttet, men politikerne i udvalget ønsker at gå videre med planerne, fortæller borgmesteren.

- Hvor vi tidligere har reduceret rengøring og sparet penge, så mener vi nu, at vi kan bruge mere og så reducere sygefravær og få bedre trivsel generelt set, uanset om det er på skoler eller plejecentre. For når man færdes i et rent miljø, så trives man bedre, siger han og fortsætter:

Annonce

- I takt med, at kommunens økonomi er blevet bedre, skal vi sætte ind og investere, hvor det giver mening. Det mener vi, at de her ni millioner vil gøre.

Det beløb er den foventede merudgift på det øgede rengøringsniveau, basereret på erfaringerne fra corona-tiden. Det skal ses i forhold til, at der før corona blev brugt 28,8 millioner kroner årligt på rengøring i kommunens bygninger.

Direktionen påpeger dog i oplægget til politikerne, at den endelige udgift først kan opgøres, når der ligger et resultat af udbuddet.

Pengene tænker borgmesteren kan hentes ved mindre brug af vikarer i takt med, at fraværet falder som følge af den øgede trivsel, og så er kommunen heller ikke på samme måde som tidligere nødsaget til at "skære ind til benet", når det kommer til økonomien, påpeger han.

John Brædder har blot en enkelt anke til forslaget, der altså endnu har til gode at blive egentligt behandlet og muligvis vedtaget.

Annonce

I forbindelse med nye udbud af rengøring, da de gamle udløber i de kommende år, ønsker administrationen at skære antallet af delområder ned fra 10 til tre. Tanken er, at det vil gøre udbuddene mere attraktive, samt gøre rengøringsniveauet på tværs af kommunen mere ensartet.

Ifølge borgmesteren kan det betyde, at færre lokale virksomheder vil have mulighed for at byde ind.

- En ting er, at det er herboende borgere, der har jobbet, men jeg vil også gerne, at det er lokale virksomheder, der betaler skat i kommunen, som byder ind på det her, siger han.


Færre lus og børneorm

Rengøring på blandt andet skoler foretages som udgangspunkt udenfor skole- eller arbejdstid.

Under coronavirussen bliver for eksempel kontaktflader rengjort i løbet af dagen for at sænke smittefaren. Foruden corona er faren for smitte af anden vira også faldet markant, melder kommunen, der påpeger, at hygiejneforhold på toiletter er forbedret væsentligt, hvormed børn ikke oftere anvender disse frem for at holde sig.

Annonce

Det billede genkender Lars Carlsen og Birgitte Winther, der er henholdsvis skoleleder og sfo-leder på Nordbyskolen, der er positive over for tiltaget.

- Vi har oplevet, at det har været super godt. Det er som om, at det kommer oftere og mere ud i krogene, siger han om rengøringen og tilføjer, at elever og læreres sygefravær er faldet.

Og det skyldes ikke kun rengøringen, påpeger hun.

- Vi kan også se, at rutinen med at få vasket fingre og almindelig personlig hygiejne hos børn og voksne har kæmpe betydning.

Kombinationen af den større opmærksomhed på hygiejne og øgede rengøring har gjort, at tilfældene af børneorm og lus, der ellers er hyppige, er faldet til et fåtal.

Annonce

Birgitte Winther påpeger dog, at børn for tiden holder afstand, og at legetøj benyttes i mindre grad - begge ting, der også holder smittetrykket nede.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Paradigmeskifte version 2.0 09. maj 2021 kl. 22.09

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

Annonce

ANNONCE