cookie-og-privatlivspolitik
Byens vandmølle har ikke ligget præcist på Vandmøllepladsen, som man ellers kunne tro. Den har været placeret ved siden af.

31

Billeder

Byens vandmølle har ikke ligget præcist på Vandmøllepladsen, som man ellers kunne tro. Den har været placeret ved siden af.
Foto: Ingrid Riis

Guldborgsund

På tur i den gamle by

BILLEDSERIE: Der er ikke meget tilbage af det gamle Nykøbing Slot, men der findes en del viden om det og den gamle by. Det kan man lære mere om på en byvandring med Museum Lolland-Falster.
29. juli 2020 kl. 16:00 Af Maria Glasius Lange

Annonce

NYKØBING Det handler om at kigge de rigtige steder, hvis man vil se de få spor, der er tilbage af det oprindelige Nykøbing. Selv slottet, der spillede så stor en rolle tilbage i middelalderen, er stort set væk. Måske. For der er stadig en mulighed for, at de oprindelige mursten er spredt til de huse, der siden blev opført nær slottet.

Marie Brinch, museumsinspektør ved Museum Lolland Falster, viste tirsdag en større forsamling af både børn og unge, seniorer, hunde og andre derimellem et par af Nykøbings hemmelige steder. Det har hun og et par af hendes kolleger gjort de seneste tre tirsdage, og de gør det igen 4. august.

Og ligesom Nykøbings historie begynder turen ved slottet. Det vil sige den lille ydmyge rest, der er tilbage af den på Slotsbryggen. Den kan spores helt tilbage til 1100-tallet - måske endda tidligere, og om det er slottet eller en samling af huse, der kom først, er en smule usikkert. Men det er formentlig kommet nogenlunde på samme tid, forklarer Marie Brinch.

Lige siden middelalderen og helt frem til 1700-tallet var slottet i Nykøbing noget, som rigtig mange talte om. Og det var farverige personer, der beboede det. Lige fra den allerførste enkedronning Margrethe med kaldenavnet Sprænghest, der var gift med kong Christoffer 1. Det var ham, der formåede at pantsætte hele Danmark på nær et hus i Sakskøbing, hvorfra han flygtede op igennem skorstenen, da adskillige lensmænd var ude efter ham.

Det var enkedronning Sofie, der for alvor fik Nykøbing til at blomstre, da hun ankom med et enormt hof, og det var her, at mange i Europa for alvor begyndte at tale om Nykøbing.

Men nogle generationer efter - i 1766 - er slottet forfaldet i en grad, at staten vælger at sælge det til nedrivning.

Alt inventar sælges og er spredt rundt i store dele af Europa uden viden om, hvor det præcist kan findes.

Men murstenene kan være blevet brugt til nybyggeri, forklarer Marie Brinch og viser gruppen hen til et rødt hus lige bag Slotsporten. De nederste mursten i byggeriet er helt tydeligt ældre end de øverste.

På vejen peger hun på en stribe af fliser, der er lagt i en skæv linje ovenpå brostenene ved indgangen til porten.

- Det er faktisk ikke kunst, som nogle vist tror. Linjen indikerer, hvor slottets mure er gået til.

Slotsgade ligger dermed lige over den gamle voldgrav, og i dag ved man, at kanalerne på Slotsbryggen er en udgravning af netop voldgraven.

Man kan lære meget mere om byens historie på den sidste byvandring tirsdag 4. august.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

AF: MARTIN WOUTERS

sejlrende og rensning 21. juli 2020 kl. 20.58

AF: JOHN WENNERWALD

Kan pensionsalderen gå den… 20. juli 2020 kl. 11.28

Annonce