Annonce
Guldborgsund

Protest mod kæmpe-sommerhuse

Der findes ikke mange sommerhuse på Sydfalster af den store type, der er på vej ved Marielyst Ferieby, hvor det største skal være 375 kvadratmeter. Men dette hus på Blommestien er 360 kvadratmeter og rummer 16 soveværelser, to indendørs pools og egen minigolfbane. Foto: Arkiv

Beboere i Marielyst Ferieby frygter naboskab med 10 store, nye udlejningshuse.

BØTØ En plan om at bygge 10 nye kæmpesommerhuse midt i Marielyst Ferieby (det tidligere Dansk Folkeferie) skaber uro og protester blandt naboerne.

De nye poolhuse er i størrelsen fra 242 til 375 kvadratmeter og skal efter planen ligge lige bag diget. Det er firmaet Skanlux, der vil bygge, og Guldborgsund Kommune har netop sendt planerne i høring blandt naboerne.

Det sker, fordi de store huse overskrider reglerne i lokalplanen, som siger, at man højst må bygge på 15 procent af en sommerhusgrund. De seks af poolhusene er så store, at bebyggelsesprocenten kommer op på 20,7. Også de fire andre nye huse overskrider grænsen, da Skanlux gerne vil bygge på 15,6 procent af grunden. Det kræver derfor dispensation fra byrådet, hvis byggeriet skal godkendes.

Ulrich Bay Gosewinkel købte for tre år siden et af husene i Marielyst Ferieby på Bøtølundvej. Han er en af de naboer, der nu er frustreret over byggeplanerne på nabogrundene.

- Havde jeg vidst, at jeg kom til at bo 35-50 meter fra disse kæmpe, bastante huse med en massiv trafik af biler og mennesker, ville jeg ikke have købt mit hus, siger han og fortsætter:

- Min kone og jeg sætter pris på naturen, fuglene og roen. Alt det risikerer vi at miste nu.

Poolhusene er udelukkende til udlejning og henvender sig med deres størrelse til større grupper, der holder ferie sammen.

- Vi har enkelte andre større huse i området, hvor der festes til klokken fire om morgenen og udendørs om sommeren. Det er ødelæggende, hvis vi skal have 10 af den slags så tæt på, mener Ulrich Bay Gosewinkel.

Han har netop fået en invitation fra Guldborgsund Kommune til at afgive et høringssvar inden 4. november, og han har tænkt sig at protestere.

- Men det er kun de nærmeste naboer, der bliver hørt, og det er en fejl. Mange flere i området kommer til at blive berørt af dette, og de aner ikke, at det er på vej. De bør også høres og informeres, siger Ulrich Bay Gosewinkel, der mener, at kommunen begår flere fejl.

- I høringsmaterialet skrives der kun om overskridelse af byggeprocenten i lokalplanen. Men det er lige så vigtigt, at sommerhuslovens bestemmelser også overskrides. Derfor mener jeg ikke, at den høring, der kører i øjeblikket, er korrekt, siger Ulrich Bay Gosewinkel.

Ejerforeningen Marielyst Ferieby har 143 medlemmer, og formand Knud Brusgaard Nielsen er også stærkt utilfreds med byggeriet af de 10 poolhuse og med processen i kommunens sagsbehandling.

- Vi har i ejerforeningen gennem to år gjort alt muligt for at holde os tæt på beslutningsprocessen omkring et eventuelt byggeri. De planer, vi hidtil har været præsenteret for, ligner slet ikke dem, der nu er sendt i høring. 2. oktober møder vi op til et møde med Guldborgsund Kommune og repræsentanter for bygherren, hvor vi præsenteres for et helt nyt projekt. Kort efter kommer en høring, der åbenbart skal gå meget stærkt. Det er urimeligt, mener Knud Brusgaard Nielsen, der uden held har forsøgt at få udsat høringsfristen.

Ejerforeningen er nu ved at hyre en advokat for at få juridisk hjælp i sagen.

Folketidende har forsøgt at få en kommentar fra Skanlux, som ikke er vendt tilbage inden deadline.

Hos Guldborgsund Kommune siger centerchef for Teknik og Miljø, Kristine Klæbel, at hun ingen kommentarer har, mens sagen er i høring.

Det er på de to gule områder på kortet, der er planlagt byggeri af 10 huse på mellem 242 og 375 kvadratmeter. Foto: Guldborgsund Kommune
  • Der findes ikke mange sommerhuse på Sydfalster af den store type, der er på vej ved Marielyst Ferieby, hvor det største skal være 375 kvadratmeter. Men dette hus på Blommestien er 360 kvadratmeter og rummer 16 soveværelser, to indendørs pools og egen minigolfbane. Foto: Arkiv
  • Det er på de to gule områder på kortet, der er planlagt byggeri af 10 huse på mellem 242 og 375 kvadratmeter. Foto: Guldborgsund Kommune
Annonce
Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd