cookie-og-privatlivspolitik
I 2019 besøgte studerende fra RUC Nykøbing ved forskningsfestivalen "Vores Viden". I 2026 er universitetet klar til at oprette en eller to filialer i en by på Sjælland - og det kunne være netop Nykøbing.
I 2019 besøgte studerende fra RUC Nykøbing ved forskningsfestivalen "Vores Viden". I 2026 er universitetet klar til at oprette en eller to filialer i en by på Sjælland - og det kunne være netop Nykøbing.
Foto: Claus Hansen

Guldborgsund

RUC vil udflytte studiepladser

Nykøbing er nævnt som mulig placering for en filial under RUC for at styrke samarbejdet mellem de studerende og de sjællandske kommuner, organisationer og virksomheder
06. december 2021 kl. 18:00 Af Maria Glasius Lange

NYKØBING Regeringen ønsker at rykke flere studiepladser ud af de fire store universitetsbyer, og Roskilde Universitet er klar til at følge opfordringen.

I en pressemeddelelse udtaler rektor Hanne Leth Andersen, at universitetet vil gennemføre konkrete, afgrænsede uddannelsesaktiviteter på steder i Region Sjælland, hvor der er "potentiale for et givende samarbejde mellem studerende, virksomheder, organisationer og kommuner."

- Vi vil videreudvikle vores lokale aktiviteter, så vi skaber endnu bedre rammer for, at kandidatstuderende kan indgå i projekt-, praktik- og specialesamarbejder med regionale aktører i løbet af deres uddannelsesforløb.

Baggrunden for udflytningsplanen er regeringens udmelding om, at universitetet skal reducere optaget på hovedcampus med 3-5 procent (svarende til 144 studerende) frem mod 2030 via udflytning eller mindre optag af studerende.

Mange af Roskilde Universitets fag og uddannelser har tradition for lokalt forankrede uddannelsesaktiviteter. Dette lægger ledelsen vægt på at bygge videre på, fortæller rektor Hanne Leth Andersen:

Annonce

- Vi kommer til at indgå aftaler med lokale partnere, som skal være med til at gøre det mere tilgængeligt for de studerende at komme i kontakt med lokale virksomheder eller institutioner. Vi håber også, de vil støtte med at skaffe bolig midlertidigt, mens studerende for eksempel laver projektarbejde eller speciale lokalt, siger hun.

På længere sigt er der desuden planer om at oprette en eller to uddannelsesfilialer med et antal studiepladser uden for Trekroner, som man som kandidatstuderende kan blive optaget på.

- Det gør vi ikke mindst for at leve op til kravene fra regeringen, som siger, at udflytningen af de enkeltstående undervisningsaktiviteter maksimalt må udgøre en tredjedel af den samlede udflytningsplan. Men vi tror også på, at dette vil være en spændende og attraktiv model for nogle studerende. Det vil konsekvent bringe virkelighedsnære udfordringer ind i deres uddannelsesforløb, gerne tværfagligt på tværs af uddannelserne - og samtidig give dem et forspring på arbejdsmarkedet, når de efterfølgende skal finde et job, siger Hanne Leth Andersen.

Hvis man søger optagelse lokalt på en filial, vil man tage lidt over halvdelen af sin kandidatuddannelse dér. Det kan være i form af et praktikforløb eller et semesterprojekt i en virksomhed og et efterfølgende speciale. Samtidig vil universitetet sammen med kommunerne søge at skaffe de unge adgang til relevante studenterjob lokalt og lægge op til mentorordninger.

Formand for regionsrådet, Heino Knudsen (S), glæder sig over planen om at styrke universitetets rolle regionalt:

Annonce

- Roskilde Universitet huser mange af landets dygtigste forskere og uddanner hvert år mange kompetente mennesker, der skaber værdi hos sjællandske virksomheder og organisationer. Med de store samfundsudfordringer inden for blandt andet grøn omstilling, sundhed og klima er der mere end nogensinde brug for universitets viden og uddannelser i regionen. Derfor er det også meget positivt, at Roskilde Universitet vil styrke deres tilstedeværelse og samarbejde med aktører i regionen. Som region vil vi gøre vores til, at Roskilde Universitets planer for udflytning bliver en succes og skaber værdi lokalt og regionalt.

Det vil være oplagt at lade de kommende lokale studiepladser blive en del af eksisterende studiemiljøer i for eksempel Næstved, Nykøbing eller Holbæk, hvor universitetet allerede har forsknings- og uddannelsessamarbejder, fortæller Hanne Leth Andersen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE