cookie-og-privatlivspolitik
Vandkunsten vil inden længe blive pakket ned, så renoveringen af torvet kan påbegyndes.

2

Billeder

Vandkunsten vil inden længe blive pakket ned, så renoveringen af torvet kan påbegyndes.
Foto: Claus Hansen

Guldborgsund

Råd vil bevare hele vandkunsten

Billedkunstrådet har offentliggjort sine anbefalinger til Vandkunstens fremtid.
10. februar 2019 kl. 11:30 Af Maria Juel Glasius

Annonce

NYKØBING Det kan blive en bekostelig affære at genplacere Vandkunsten i Nykøbing. Billedkunstrådet har efter en forespørgsel fra Kultur, Fritid og Bosætningsudvalget i Guldborgsund Kommune nu afleveret sine anbefalinger til værkets fremtid.

Det udtaler kunstner og formand Kristoffer Glyholt.

At rådet nu offentliggør anbefalingerne betyder samtidig, at der ikke foretages yderligere vurderinger fra den side, medmindre Kultur, Fritid og Bosætningsudvalget beder om det.

Et af de springende punkter har handlet om, hvorvidt man med loven i ryggen kan ændre et kunstværk efter kunstnerens død.

- Vi mener, at værket skal genopsættes i sin intakte størrelse, som kunstneren har skabt det. For det er sådan, han i sin tid har valgt at udføre værket, siger Kristoffer Glyholt.

Helt konkret har udvalget luftet tanker om at fjerne vanddelen, da det vil åbne for flere muligheder for en genplacering - samt gøre det væsentligt billigere. Det mener Billedkunstrådet ikke, at man kan.

- Erik Fischer har tænkt vandet ind som en del af hans samlede kunstneriske overvejelser. Vi har formodninger om, at han har lavet noget forarbejde og undersøgt forskellige forhold i Nykøbing forud for værket. Hans fortolkninger har været med i overvejelserne bag værket, og det er magtpåliggende for os at beskytte det, og det går ind over ophavsretten. Hvis man tager et musikstykke, og arrangementet indeholder noder til en violin, så går man heller ikke bare ind og sparer violinen ud senere hen. Det vil ikke være det fuldendte værk.


I sin fulde helhed

Billedkunstrådet har fået indsigt i mailkorrespondencen mellem Kultur, Fritid og Bosætningsudvalget og Erik Fischers arvinger.

Og her er det ikke tydeligt, at arvingerne er blevet "fuldt ud informeret" om forslaget om at fjerne vanddelen, mener formanden.

- Det, arvingerne har sagt god for i mailkorrespondencerne, har været uden en viden om, at vandet ville blive fjernet fra skulpturen, siger Kristoffer Glyholt.

Martin Lohse, der er formand for Kultur, Fritid og Bosætningsudvalget siger, at Vandkunsten inden for en ganske kort fremtid vil blive pakket væk og opbevaret, for at der ikke skal ske skader på det, når byggearbejdet på torvet begynder.

- Det er godt at have fået en uvildig og faglig vurdering, og nu ved vi, at hvis den skal genplaceres, skal det være i sin helhed. Og så må vi finde et ordentligt sted.

Herunder følger i sin fulde længde anbefalingerne. Billedkunstrådet anbefaler:

At værket, hvis Egon Fischers arvinger er indforståede, deponeres med henblik på, at værket bliver opsat et andet sted i kommunen i dets tænkte, fulde helhed.

At der ved genopsætning tages hensyn til lov om ophavsret, herunder at "værket ikke må ændres eller gøres tilgængeligt for offentligheden på en måde eller i en sammenhæng, der er krænkende for ophavsmandens kunstneriske anseelse eller egenart (§3 stk. 2"), og at detaljer omkring ophavsret, deponering og genopsætning præciseres og aftales med arvingerne og foregår efter retmæssige forskrifter. Billedkunstrådet henviser til, at anbefalinger til den rette ekspertise ved flytning og deponering kan hentes via Statens Kunstfond.

Det er billedkunstrådets vurdering, at Egon Fischers vandkunst er et betydeligt værk, der også er anerkendt på nationalt niveau. Værket figurerer blandt andet på Vores.kunst.dk - Statens Kunstfonds samlede oversigt over kunst i det offentlige rum indkøbt og støttet af kunstfonden - samt i KØS' digitale samling.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

AF: BJARKE ROSENKILDE

De kære konventioner. 11. juli 2019 kl. 15.26

AF: MARTIN WOUTERS

cykelbro, lille ekstra ø og… 08. juli 2019 kl. 09.07

AF: JOHN WENNERWALD

Fattigdomsgrænsen genindføres 07. juli 2019 kl. 22.38

AF: BJARKE ROSENKILDE

Sandheden er ilde hørt 07. juli 2019 kl. 16.31

AF: JOHN WENNERWALD

Brystkræftsafdeling flyttes 30. juni 2019 kl. 22.05

Annonce