Annonce
Guldborgsund

Råd vil bevare hele vandkunsten

Vandkunsten vil inden længe blive pakket ned, så renoveringen af torvet kan påbegyndes. Foto: Claus Hansen

Billedkunstrådet har offentliggjort sine anbefalinger til Vandkunstens fremtid.

NYKØBING Det kan blive en bekostelig affære at genplacere Vandkunsten i Nykøbing. Billedkunstrådet har efter en forespørgsel fra Kultur, Fritid og Bosætningsudvalget i Guldborgsund Kommune nu afleveret sine anbefalinger til værkets fremtid.

Det udtaler kunstner og formand Kristoffer Glyholt.

At rådet nu offentliggør anbefalingerne betyder samtidig, at der ikke foretages yderligere vurderinger fra den side, medmindre Kultur, Fritid og Bosætningsudvalget beder om det.

Et af de springende punkter har handlet om, hvorvidt man med loven i ryggen kan ændre et kunstværk efter kunstnerens død.

- Vi mener, at værket skal genopsættes i sin intakte størrelse, som kunstneren har skabt det. For det er sådan, han i sin tid har valgt at udføre værket, siger Kristoffer Glyholt.

Helt konkret har udvalget luftet tanker om at fjerne vanddelen, da det vil åbne for flere muligheder for en genplacering - samt gøre det væsentligt billigere. Det mener Billedkunstrådet ikke, at man kan.

- Erik Fischer har tænkt vandet ind som en del af hans samlede kunstneriske overvejelser. Vi har formodninger om, at han har lavet noget forarbejde og undersøgt forskellige forhold i Nykøbing forud for værket. Hans fortolkninger har været med i overvejelserne bag værket, og det er magtpåliggende for os at beskytte det, og det går ind over ophavsretten. Hvis man tager et musikstykke, og arrangementet indeholder noder til en violin, så går man heller ikke bare ind og sparer violinen ud senere hen. Det vil ikke være det fuldendte værk.

Vandet har været en central del af værket siden den første skitse, og derfor bør det bevares, udtaler Billedkunstrådet. Foto: Anders Knudsen/arkiv

I sin fulde helhed

Billedkunstrådet har fået indsigt i mailkorrespondencen mellem Kultur, Fritid og Bosætningsudvalget og Erik Fischers arvinger.

Og her er det ikke tydeligt, at arvingerne er blevet "fuldt ud informeret" om forslaget om at fjerne vanddelen, mener formanden.

- Det, arvingerne har sagt god for i mailkorrespondencerne, har været uden en viden om, at vandet ville blive fjernet fra skulpturen, siger Kristoffer Glyholt.

Martin Lohse, der er formand for Kultur, Fritid og Bosætningsudvalget siger, at Vandkunsten inden for en ganske kort fremtid vil blive pakket væk og opbevaret, for at der ikke skal ske skader på det, når byggearbejdet på torvet begynder.

- Det er godt at have fået en uvildig og faglig vurdering, og nu ved vi, at hvis den skal genplaceres, skal det være i sin helhed. Og så må vi finde et ordentligt sted.

Herunder følger i sin fulde længde anbefalingerne. Billedkunstrådet anbefaler:

At værket, hvis Egon Fischers arvinger er indforståede, deponeres med henblik på, at værket bliver opsat et andet sted i kommunen i dets tænkte, fulde helhed.

At der ved genopsætning tages hensyn til lov om ophavsret, herunder at "værket ikke må ændres eller gøres tilgængeligt for offentligheden på en måde eller i en sammenhæng, der er krænkende for ophavsmandens kunstneriske anseelse eller egenart (§3 stk. 2"), og at detaljer omkring ophavsret, deponering og genopsætning præciseres og aftales med arvingerne og foregår efter retmæssige forskrifter. Billedkunstrådet henviser til, at anbefalinger til den rette ekspertise ved flytning og deponering kan hentes via Statens Kunstfond.

Det er billedkunstrådets vurdering, at Egon Fischers vandkunst er et betydeligt værk, der også er anerkendt på nationalt niveau. Værket figurerer blandt andet på Vores.kunst.dk - Statens Kunstfonds samlede oversigt over kunst i det offentlige rum indkøbt og støttet af kunstfonden - samt i KØS' digitale samling.

  • Vandkunsten vil inden længe blive pakket ned, så renoveringen af torvet kan påbegyndes. Foto: Claus Hansen
  • Vandet har været en central del af værket siden den første skitse, og derfor bør det bevares, udtaler Billedkunstrådet. Foto: Anders Knudsen/arkiv
Annonce
Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken